Skocz do zawartości

[E34] Zmiana dwumasy na sztywne koło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , jak w temacie . Wymieniał ktoś dwumase na sztywne koło ? Nie ma żadnych nie po kojących dźwięków po takich zabiegach ? Drgań czy szarpania autem ? Bo z tego co się orientowałem to zestawy sztywnego koła razem z kompletnym sprzęgłem są dużo tańsze niż nowy dwumas ...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
po zmianie nic złego się nie dzieje, ja sam jeździłem 3 dni na jednomasie po czym wróciłem na dwumase bo tarcza sprzęgłowa była już za bardzo zużyta
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
Sa dostepne jednomasy do 535 czy trzeba kombinowac i innego modelu??
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Tego to nie wiem , ale te komplety które ja oglądałem były do aut z silnikami diesla i benzynowych 2.5 , więc może i do większych pojemności też robią .
Opublikowano
tlucze mi sie przy gaszeniu silnika wiec czas na zmiane
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Czyli jakbym sobie kupił taki zestaw jak ten z aukcji http://allegro.pl/kolo-sztywne-bmw-i2580916660.html . To nic złego nie będzie się działo ? Nie będzie jakiś większych wibracji na aucie ? Nie będzie to jakoś negatywnie wpływało na skrzynie biegów ? Tzn nie rozpadnie się szybciej ? Nie będzie bardziej jej obciążało ?
Opublikowano
Na pewno będzie mniejszy komfort przy zmianie biegów bo po koło 2masowe niweluje lepiej drgania od sztywnego koła. I zdrowiej będzie dla wału jeśli wymienisz na sztywne niż masz jeździć na rozklekotanej 2masie
Opublikowano
tak naprawde to zadnej zmiany nie odczujesz. jezdze transitem laweta z 2007 i jest teraz wlozone sztywne kolo. pamietaj tylko zeby zmienic komplet. tarcza musi byc ze sprezynkami (w wolnym tlumaczeniu).
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poprawcie mnie jesli sie myle ... na rozgrzanym silniku slychac stuki na wolnych obrotach ..przy depnieciu na pedal gazu tez... no i podczas gaszenia

jak wcisne sprzeglo to jest cisza ..mam rozumiec ze dwumas napewno do wymiany??

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Hmm u mnie nic nie stukało na wolnych obrotach ani podczas jazdy , jak otworzyłem drzwi podczas pracy auta to było widać że się trzęsą .. i było słychać stuknięcie przy gaszeniu samochodu ..
Opublikowano

u mnie slychac pojedyncze stuki na wolnych ,nie regularne . podczas gaszenia tez....moze to cos w skrzyni sie dzieje

te stuki na wolnych slychac tylko jak jest bardzo rozgrzane auto

moze sie docisk konczy

tak czy siak trzeba zdjac skrzynie

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
No ja nie słyszałem stuków na wolnych obrotach , może dlatego że stukał również wtryskiwacz i nie było słychać że stuka dwumasa ... A jak masz otwarte drzwi i auto chodzi to drgają ? A jak gasisz samochód z otwartymi drzwiami , to widzisz że wyraźnie podskoczą ?
Opublikowano

no wlasnie nic nie podskakuje ani na wolnych ani przy gaszeniu

cos mi to smierdzi ze walek w skrzyni sie tlucze. jak gasze na wcisnietym sprzegle to jest cisza

nie wiem jaka jest tarcza sprzegla jak ma sprezynki to moze ona sie tlucze :mad2:

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Prawdopodobnie u Ciebie się dopiero zaczyna ten problem , w sumie mi kiedyś mówili starsi ludzie że auto powinno się zawsze gasić i zapalać z wciśniętym pedałem sprzęgła .. Kolega miał takie objawy jak Ty , że przy gaszeniu auta bez sprzęgła , stukało , z wciśniętym nie . Również podczas jazdy na wstecznym , przy maksymalnie wciśniętym sprzęgle pojawiały się pojedyńcze stuknięcia ... co prawda było to inne auto niż BMW , ale zasada działania dwumasu jest wszędzie taka sama , okazało się później że to były początki końca dwumasy , Z przejechanymi kilometrami , i czasem zaczynało coraz głośniej stukać , i pojawiły się również minimalne wibracje .
Opublikowano

wiec zdejme skrzynie i zobacze o co kaman

moze zdobede jednomas

podobno pasuje z e 28

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Z tego co wiem to w E34 też były jednomasy wkładane seryjnie ... Facet w sklepie nawet doradzał znalezienie seryjnego jednomasu , z tego względu że jak kupimy taki gotowy zestaw Valeo to do tego koła później nie będzie można dobrać sprzęgła , i ponownie trzeba będzie kupować taki cały zestaw .
Opublikowano

no tak ...masz racje ..poszukam seryjnego.wiadomo ze tez musze sprzeglo dac inne bo to nie bedzie pasowac

wlozylem tyle kasy w ato ze szkoda mi zeby cos nie gralo

Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
No dokładnie , kup używany jednomas , to w granicach 100- 200 zł dasz na allegro , do tego nowy zestaw sprzęgła za 400 zł i masz spokój na ładnych pare lat
Opublikowano
Jednomasowe koło jest z M50B20 bez klimy, z klimatyzacją jest już dwumas.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
kolo zamachowe z M50B20 pasuje do M30B35 ??
Pozdrawiam
Opublikowano
Tego nie wiem. Ale wiem, że od M20 podchodzi do M50, a M20 i M30 są podobne konstrukcyjnie. Sprawdź na realoem, może mają te same numery.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Z tego co wiem to w E34 też były jednomasy wkładane seryjnie ... Facet w sklepie nawet doradzał znalezienie seryjnego jednomasu , z tego względu że jak kupimy taki gotowy zestaw Valeo to do tego koła później nie będzie można dobrać sprzęgła , i ponownie trzeba będzie kupować taki cały zestaw .

Kolego ile jeszcze zamierzasz jezdzic swoja bawarka ze myslisz o kolejnym sprzegle? mysle ze nowe dotrwa do jej "smierci"