Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam do wymiany łożyska z prawej strony mojego auta. Patrząc po allegro, na przód łatwiej dostać całą piastę a na tył sprzedają raczej same łożyska. Łatwiej jest wymienić całą piastę (przód i tył)? Czy bez rozbierania połowy auta i tak się nie obejdzie? Pytam, bo nie chcę swojego mechanika wsadzić na minę a i mi na czasie zależy. Słyszałem też, że przy wymianie samego łożyska można uszkodzić pierścień magnetyczny i potem kłopoty z kontrolką ABSu.

Co radzicie kupić (same łożyska czy całe piasty z łożyskami) aby wymiana poszła najsprawniej, no i jakich producentów polecacie?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jak mechanik nie ma prasy to napewno nie dalbym mu samych lozysk :nienie: .Piasty drozsze ale mniej roboty.Fag jest sprawdzona firma.
Opublikowano

Tak zgadza sie. Z przodu jest lozysko z piasta, tyl samo lozysko, w komplecie znakretka. I rowniez zakupilem FAG. Oczywiscie trzeba miec prase zeby wszystko bylo dobrze zrobione. No i u mnie byl problem z odkreceniem tylu, mechanik zamawail specjalnie klucz bo swoimi nie mogl sobie poradzic. Od nowosci raczej nie byly ruszane.

Co do przodu to wszystko ladnie schodzi, chyba ze lozyska sa juz bardzo wyrabane, tak bylo w moim przypadku z jednej strony. Bez palnika i grzania sie nie obeszlo.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Mechanik ma prasę oczywiście. Czyli potwierdza się z tym, co można dostać na allegro - przód piasta, tył łożysko.

Dzięki za odzew.

Wysłane z Ace przez Tapatalk.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
panowie potrzebuje pilnie pomocy. właśnie wymieniamy u mnie łożysko lewy tył. wszystko pięknie ładnie, nowe łożysko na miejscu piasta obsadzona, i tu klops, piasta ma spory luz w nowym łożysku, może ktoś pomoc dlaczego? piasta do wymiany? zrobiłem na huczacym łożysku w niedzielę 200 km bo w trasie zaczęło. pomóżcie pilnie
Opublikowano
wszystko jasne. wina piasty, stare uszkodzone łożysko miało całkiem rozwalona bierznie, i połowa piasty została zeszlifowana prawie o 1 mm. w domu wrzuce zdjęcie jak będę na kompie
Opublikowano
zobacz mój pierwszy post... zrobiłem na huczącym około 200 km w niedziele bo byłem w trasie, jechałem 400 km do Wrocławia i w połowie drogi zaczeło szumieć
Opublikowano
to mialem szczescie... ja wozilem swoje nowe lozysko 2 miechy w bagazniku bo nie bylo czasu by wymienic.