Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
miałem tds'a było to moje pierwsze auto więc przeżyło bardzo dużo siadały podpory, łączniki ale silnik cykal :) do momentu aż kolega nie namówił mnie na bio.... wtedy układ paliwowy trochę się zasyfil... ale po czyszczeniu wrócił do dawnej świetności ;) osobiście nie uważam żeby tds był silnikiem awaryjnym :)
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)
Opublikowano
czytając opinie nie polecają tds-a piszą że jest bardzo awaryjne lecz spotkałem sie z opiniami że td że nie dość ma lepszy dzwięk to nie jest aż tak awaryjne.
Opublikowano
To jest ten sam silnik , różni się tym , że td ma nieco inny program i nie ma interculera. Co do awaryjności tdsa to prawdy jest w tym tyle co w bajce o smoku wawelskim , ja mam dwa tdsy i jakoś żyję , a nawet jeżdżę . I to nie mało . patrz na stan silnika a czy td czy tds to już obojetne.
Opublikowano

Dzięki na jakie rzeczy zwrócić uwage przy silniku, i jak można sprawdzić pompę wtryskową i inne rzeczy które siadają w tych motorach?

I czy kalibracja nastawnika pompy wtryskowej to coś skomplikowanego? Może z tego wyjść coś wiecej do zrobienia niż kalibracja?

Opublikowano
Musi odpalać bez dłuższego kręcenia na zimnym i na ciepłym silniku , nie mogą falować obroty . Kalibracja nastawnika to prosta robota ( jak masz możliwość podpięcia pod komputer) ale ja osobiście powierzam ją specjaliście od ropniaków (nie są to wysokie koszty) zwróć uwagę na uszczelnienie pompy wtryskowej (koszt do 500zł) .Reszta objawów to jak przy kupowaniu każdego innego BMW. Najlepiej jak masz możliwość to na oględziny autka weź kogoś kto podepnie autko pod komputer , a ten prawdę ci powie. (lepiej zapłacić 100 lub 200 , niż wdupić kilka tysiączków)
Opublikowano
A najlepiej rozebrac przed kupnem i zlozyc a potem jeszcze jechac do serwisu bmw i sprawdzic czy napewno jest ok ;D panowie k...a mowa jest o aucie za 5000zl a nie za 100000zl
Opublikowano
A najlepiej rozebrac przed kupnem i zlozyc a potem jeszcze jechac do serwisu bmw i sprawdzic czy napewno jest ok ;D panowie k...a mowa jest o aucie za 5000zl a nie za 100000zl

Problem w tym, że bezwypadkowego , zdrowego TDS nikt nie odda za owe 5000 zł

Jeśli chodzi o różnice między TD a TDS M51D25:

- inne turbiny (TDS ma większą, większe ciśnienie doładowania)

- TDS ma IC

- inne ECU

- inne nastawniki pomp wtryskowych, inne ciśniene w sekcji wysokiego ciśnienia pompy wtryskowej, inne wtryskiwacze (TDS ma wydajniejsze)

- inne skrzynie automatyczne : ZF 4HP22 dla TD (4 biegowa), ZF 5HP18 dla TDS (5 biegowa + lockup)

Reasumując - oba silniki różnią się osprzętem, "słupek" jest ten sam. A teorie dowodzące wyższości TD nad TDS można włożyć między bajki. Po co, moim zdaniem, pchać się w TD 115PS, jak można jeździć TDS 143PS... a spalanie identyczne.

Pozdrawiam

Opublikowano
Co do blachy to można ocenić samemu gołym okiem czy był malowany, choć jak był malowany z jajem a nie wałkiem w garażu, mozna owy kupić tylko aby był prosty, nie kombinowany z podłużnicami. po opiniach różnych stwierdziłem że psucie się tds-ów jest to wina ich posiadaczy. Dzięki wielkie wam. Uważam że e34 tds w przyzowitym stanie można dorwać w granicach 3700-5000 tyś. Wiadomo że nie będzie on idealny bo nie jest to nowy samochod.
Opublikowano
Na giełdzie w Kielcach był tds w sedanie z niemiec (po opłatach) stan BDB (dokładnie obejrzałem i jeździłem) 92r za 5000 by poszedł.Ale wart tej kasy (nie kupiłem tylko dla tego , że nie potrzebuję trzech aut)
Opublikowano

Td może byc trwalszy tylko z tego powodu że jest mniej wysilony (mniejsze cisnienie spalania,głowica nieco mniej obciążona termicznie itp).

Jednak tds ze swą wiekszą mocą i mom.obrotowym da wiekszą frajde z jazdy,a eksploatowany z głową nie bedzie stwarzał problemów.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg