Skocz do zawartości

Jaki olej do mojego BMW - wszystkie modele i silniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie napiszę, że kilka dni temu kupiłem auto.

Model: E91

Silnik: 320d 163 KM

Przebieg: 270 000 km

Styl jazdy: agresywny

Użytkowanie: głównie trasa

Zużycie bieżące na l/1000km: ?? ml (po przejechaniu ok 2000 km bez zmian poziom oleju)

Dotychczas: nie wiem.

Możecie też podpowiedzieć/doradzić jakie filtry kupić (chce wymienić wszystkie).

Opublikowano
olej dizlowski, czyli 5w30 LL04, do tego Filtron... tyle (a ałdi i suzuki to nie jest "moje BMW" :lol: )
freude am fahren / fuck downsizing
Opublikowano

Witam,

posiadam e90 320d M47T bez dpf z chipem na 194hp, przebieg ~230tyś km. Jeżdżę często na krótkich odcinkach i na trasach z większymi prędkościami, czasem upalę :twisted: . Na dniach będę zmieniał turbo na gt2056v + fmic + mocniejszy program. Jaki olej polecacie do niego? Obecnie mam Valvoline Synpower 5W30 ll01 i zmieniam co 10-12tyś km. Zostać przy nim czy może coś lepszego? Czytałem ten wątek (ofc nie cały :| ) i zastanawiam się na jakimś 0W40 z ll01, czy to dobry pomysł?

Opublikowano
Uważam osobiście, ze dobry. Jak nie masz ekologii to rozsądny full saps nie zaszkodzi a oleje w lepkosci 0W40 w większości są na dobrych bazach z dużą zawartością PAO. Podniesienie (delikatne) lepkosci w 100 stopniach w przypadku zmodyfikowanego silnika i jazdy z wykorzystaniem osiągów silnika jest jak najbardziej uzasadnione. OW40 zapewni też zwykle bardzo dobre parametry w niskich temperaturach wiec wg. mnie to dobry wybór.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jest tylko jeden MST c3 5w30 a ten który widnieje na zdjęciu jest z lat kiedy wchodziła norma euro IV czyli od 2006, nie wiem dlaczego ten sklep wrzuca tak starą fotkę.
Opublikowano
E91 2012r. 184km. Auto kupione w tym roku. Miesiac temu zalany castrolem edge 5w30 LL i jakby silnik pracował głośniej. Wcześniej nie wiem czym był zalany. Dojeździc te 10tys. czy zmieniać ?:) Pytanie na co? Dzieki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E91 2012r. 184km. Auto kupione w tym roku. Miesiac temu zalany castrolem edge 5w30 LL i jakby silnik pracował głośniej. Wcześniej nie wiem czym był zalany. Dojeździc te 10tys. czy zmieniać ?:) Pytanie na co? Dzieki.

Jak oryginalny nie podróba to nic złego się niestanie. Głośniejsza praca silnika nie zawsze świadczy że jest kiepski olej czasami wręcz przeciwnie (oleje z dużą zawartością PAO). Jednak Castrol nie jest najlepszym wyborem przy następnej wymianie zalej lepszym olejem.

Opublikowano

Poczytałem, popatrzyłem ale ciągle mam wątpliwości, więc pytam:

F30 328i, 96 tys.

1.Valvoline SynPower XL-III C3 5W-30

2.Specol Gold 5W40 + Archoil AR9100

3.Motul 8100 X-CESS 5w40 5L BMW LL01

4.Shell albo oryginał.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

Hej,

Mam

E91

Silnik n47d20c z chipsem@224km 480nm

Przebieg 155000

Styl jazdy : czasem ostro przycisnę w razie potrzeby, ale ogólnie to normalnie.

Użytkowanie 50/50 trasa/miasto

Zużycie oleju : brak

Obecnie AmsOil AEL +ar9200 albo czasem ar9100.

Zrobiłem badanie oleju po 10tys km

https://www.dropbox.com/s/vb8pwy5pufeoawb/%23TOSTROW-Z-094823-Sev2.pdf?dl=0

Wydaje mi się to słabym wynikiem jak na tej klasy olej , tym bardziej że leje jeszcze archoila. A wy jak sądzicie?

TBN spadł mocno, a plukam silnik przed wymiana oleju.

Chyba przepłacam płacąc 210 za olej + 70 za dodatek.

Jaka alternatywę polecacie w to miejsce?

Pozdr

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wrzuć analizę na oil-club.pl tam chłopaki napiszą więcej o jej wynikach.
Opublikowano

Witam. Na dniach kupilem auto i po przejechaniu 200 km wyskoczyła wymiana oleju. Pomóżcie dobrać olej bo nie wiem jaki.

Model: F30

Silnik: 318d 143KM N47T

Przebieg: 75 000 km

Styl jazdy: spokojny

Użytkowanie: trasa i trochę miasto

Dotychczas: nie wiem.

Opublikowano

Witam, proszę o poradę:

Model: E34

Silnik: M30B35

Przebieg: 125 000 km

Styl jazdy: mieszany

Użytkowanie: auto "na niedzielę", czasami dłuższa trasa

Instalacja LPG: nie

DPF: nie

Dotychczas: ???

Jaki olej do silnika byście polecili? Nie wiem co jest zalane, dlatego mam zamiar zmienić olej i zalać Valvoline + filtr Bosch, ale zastanawiam się czy wlać syntetyk czy półsyntetyk i czy 5W czy 10W... Czy ewentualne przejście z półsyntetyku na syntetyk mu nie zaszkodzi? Pytam, bo nie mam wiedzy na temat tego jaki olej jest zalany. Doradzicie coś, bazując na swoim doświadczeniu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli silnik zdrowy to zastosuj płukankę i zalej 5w40 z specyfikacją BMW LL98 lub 01
Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie. LL-98 to oleje LongLife - czy jest sens zalewania takiego oleju? Wiem, że można nim zastąpić olej o normie LL-01, tylko czy coś to daje? Jest też norma LL-04, chyba weszła po LL-01. Też może być? Ogólnie LL-01 to chyba takie minimum dla tego silnika. Czy niezbędna jest płukanka? Pytam, bo słyszałem różne opinie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Long Life to nazwa specyfikacji jaką używa BMW i do twojego silnika lepiej 98 lub 01, nikt nie każe jeździć 30 kkm tylko wymieniać co 10kkm lub co 1 rok. Płukanka nie działa z siłą wodospadu, ma za zadanie rozpuścić do postaci zawiesiny drobne zanieczyszczenia wraz z resztkami poprzedniego oleju.
Opublikowano

Z wymianą to mogę zejść nawet co 7-8 tys. km, auto jest rzadko używane. 5W40 będzie lepszy niż 10W40? W drugiej E34 z silnikiem M20B20 mam zalany Valvo 10W40 i jestem zadowolony. W M30B35 zależy mi na tym, aby silnik chodził cichutko. Czy taki olej będzie odpowiedni:

https://allegro.pl/oferta/valvoline-synpower-5w40-4l-8607767891?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_chemia_samochodowa&ev_adgr=Main_adgroup&gclid=EAIaIQobChMI-cCjqNyF5gIVBEkYCh3-rwNPEAQYAiABEgLh9vD_BwE

Czy ktoś ewentualnie poleci coś lepszego? Cena nie ma większego znaczenia, chodzi o jakość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście że 5w40 będzie lepsze, zapewni lepszą ochronę, szczególnie przy zimnym starcie.
Opublikowano
Czyli 5W40. Chciałbym zalać syntetyk, a co jeśli wlany jest już półsyntetyk? Bo co do tego pewności nie mam. Niby nie powinno się nic stać złego. Jeszcze kwestia czy Valvoline czy coś lepszego warto wlać...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co ma się niby stać ? Te mity już zostały dawno obalone. Jeśli chcesz coś lepszego to może AMSOIL 5W40 European Car Formula, Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 lub FUCHS TITAN RACE PRO S 5W40