Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie.

Stałem się właścicielem BMW x3 z 2006r

Opiszę pokrótce swój problem, silnik pali ładnie oraz dobrze wkręca się na obroty ma też odpowiednią moc:)

Mój problem polega na tym że w zakresie 2800-3000 obrotów zdarzają się szarpnięcia, jest to bardzo łatwo to sobie wyobrazić - zwykłe odczuwalne szarpnięcie.

Gdy przejdę tą granicę obrotów silnik znów ciągnie dobrze aż do zakresu około znów 5000 gdzie problem się powtarza.

Silnik sprawdzony pod kontem błędów - brak jakichkolwiek błędów na silniku.

Jako że mechanik miał na stanie taki sam silnik postanowiliśmy zrobić podmianki podstawowych podzespołów które mogły być uszkodzone.

Zastał podmieniony sterownik turbiny - bez żadnych zmian

Zostały podmienione wtryski- bez żadnych zmian.

Został podmieniony czujnik położenia wałka rozrządu i płożenia wału - bez żadnych zmian.

Mechanik rozłożył ręce więc postanowiłem się zwrócić do was o pomoc.

Pozdrawiam i Proszę o Pomoc

Opublikowano

nie zoreientowałeś się przed zakupem?

czy kupiłeś świadomie z tą przypadłością?

Opublikowano

Trochę już sprawdziłeś ale ten brak błedów jest zastanawiający

A czy mechanik odczytał wcześniejsze występujące błedy???Moze tam gdzieś już coś było nie tak??

Ja proponowałbym sprawdzić parametry w livedata w czasie tych szarpnięc jesli nie widać zadnych błędów

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

może być, podobne zachowanie auta jest opisane w jednym z wątków, chodzi o skrzynkę rozdzielczą xdrive.

piszesz że w silniku nie ma błędów

czy w czasie tego przyspieszania praca silnika jest ok? czy słyszysz że to silnik przerywa pracę czy cokolwiek?

czy silnik normalnie ciągnie a auto szarpie?

Opublikowano
miałem podobny problem , szarpanie szczególnie podczas przyspieszania , pomogła wymiana oleju w skrzynce rozdzielczej napędu
Opublikowano

Kolego odpowiedź to:

Skrzynka X-drive :)

Typowe dolegliwości.

Wymień olej i zobacz czy coś się zmieni.

Jeżeli nadal będzie szarpać i przeszkadza ci to - wymiana skrzynki X-Drive.

Jeżeli nie - to po prostu jeździj :P

BMW = Radość z jazdy
  • Zarejestrowani
Opublikowano
Jezeli nie skrzynia mozliwe ze soft ci troszke szwankuje zarowno w skrzyni jak i w silniku

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Miałem to samo. Samochód od nowości (2008) w moich rękach, przebieg 125kkm - wymiana oleju w skrzynce pomogła.

Koszt 265 PLN w ASO, czas wymiany 1h.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Miałem to samo. Samochód od nowości (2008) w moich rękach, przebieg 125kkm - wymiana oleju w skrzynce pomogła.

Koszt 265 PLN w ASO, czas wymiany 1h.

Panowie, wymiana oleju z mojego doswiadczenia starcza na chwile.

W skrzynkach wyciagaja sie lancuchy, wyrabiaja sie lozyska oraz tarczki. Dodatkowo w wersji automatycznej za szarpania odpowiada rowniez konwerter i skrzynia.

Opcje sa dwie:

- dla bogatych - wymiana skrzynki w ASO lub z alledrogo (nie wiadomo co kupisz i w koncu wrocisz do ASO)

- dla rozsadnych - zregenerujesz skrzynke z gwarancja.

Do skrzynki wchodzi ~1l oleju ale tylko wtedy, gdy sie ja rozbierze i wyleje calkowicie stary, ktory "zalega" w pompie i zakamarkach skrzyni. Niedowiarków zapraszam do mojego warsztatu :)