Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie :). Problem zaczął się od tego, że na początku przy odpaleniu auta pokazywało mi błąd lewego stopu i faktycznie stop nie świecił, ale po chwili ten błąd znikał i stop znów zaczął działać. Wczoraj jechałem w trasie i nagle pokazał mi się błąd spalonej żarówki. No to staje chce zmienić żarówkę na nowa, a tutaj psikus, stara żarówka ma się w jak najlepszej kondycji a świecić nie chce. Dla pewności zamieniłem żarówki z lewej na prawą. I z prawej strony świeci z lewej nie. Sprawdziłem multimerem no i nie ma prądu w gniazdu od żarówki. Gdzie szukać dalej przyczyny usterki ?
Opublikowano
U mnie w e38 było tak, że powodem braku lewego stopu była niewłaściwa żarówka lewego światła pozycyjnego - tzn. miała 10W a powinna mieć 5W. Po wymianie na właściwą lewy stop się pojawił. Wiem, że brzmi jak czarymary ale tak niestety jest.
Opublikowano
Witam tak jak w temacie :). Problem zaczął się od tego, że na początku przy odpaleniu auta pokazywało mi błąd lewego stopu i faktycznie stop nie świecił, ale po chwili ten błąd znikał i stop znów zaczął działać. Wczoraj jechałem w trasie i nagle pokazał mi się błąd spalonej żarówki. No to staje chce zmienić żarówkę na nowa, a tutaj psikus, stara żarówka ma się w jak najlepszej kondycji a świecić nie chce. Dla pewności zamieniłem żarówki z lewej na prawą. I z prawej strony świeci z lewej nie. Sprawdziłem multimerem no i nie ma prądu w gniazdu od żarówki. Gdzie szukać dalej przyczyny usterki ?

Napisałem, że nie mam prądu w gniazdku od stopu z lewej strony więc co ma do rzeczy tutaj środkowe światło stopu czy to, że ktoś miał inną żarówkę chciałem abyście doradzili dlaczego mogę nie mieć prądu w GNIAZDKU od mocowania żarówki od LEWEGO stopu

Nie wiem tak nie wyraźnie napisałem ? :roll: :roll:

Dla całkowitego wyjaśnienia

Staje z tyłu pojazdu naciska ktoś hamulec I nie świeci światło z lewej strony środkowy stop świeci prawy stop świeci a nie działa mi lewy stop gdyż w gniazdku nie ma prądu? Czym to może być spowodowane? Wcześniej świeciło cały czas

Opublikowano
Więc, odpowiadam Ci, że właśnie tak jest, że nie ma prądu w gniazdku lewego stopu gdy jest założona mocniejsza żarówka w lewym świetle pozycyjnym. Sprawdź ten drobiazg, bo być może u Ciebie jest podobnie a nie bierzesz pod uwagę takiego rozwiązania. I nie piekl się tak bardzo - ludzie chcą Ci pomóc i piszą różne rzeczy - każde forum ma to do siebie. Jeżeli oczekujesz jasnej, trafnej diagnozy - jedź do elektryka a nie zawracaj gitary.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź może na kostce co wpina się w lampę czy jest prąd.Może na złączu coś nie łączy?Żarówki to na pozycyjnych tylko 5 W,a pozostałe 21W.

Nie cierpię jak coś się w elektryce pitoli-chyba nie ma nic gorszego.

Pozdro.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Więc, odpowiadam Ci, że właśnie tak jest, że nie ma prądu w gniazdku lewego stopu gdy jest założona mocniejsza żarówka w lewym świetle pozycyjnym. Sprawdź ten drobiazg, bo być może u Ciebie jest podobnie a nie bierzesz pod uwagę takiego rozwiązania. I nie piekl się tak bardzo - ludzie chcą Ci pomóc i piszą różne rzeczy - każde forum ma to do siebie. Jeżeli oczekujesz jasnej, trafnej diagnozy - jedź do elektryka a nie zawracaj gitary.

W ogóle się nie piekle :) żarówki są wszystkie tak jak powinny być. Każda ma odpowiednią wartość co to świateł pozycyjnych to mam zamontowane zamienniki ledowe z którymi nie było nigdy problemu (5lat). Ale dla pewności zrobiłem tak wyjąłem cała lampę wszystkie styki przeczyściłem wtyczki itp. Do tego przełożyłem cała lampę z kolegi e39 i efekt jest ten sam :(. Mam nadzieje, że nie padł moduł LCM bo byłby to już 3 w moim aucie