Skocz do zawartości

przy odpaleniusilnik stuka a po chwili przestaje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam silnik 1,6 z 94r. Zaraz po uruchomieniu slychac charakterystyczny klekot, ktory cichnie po jakichs 4sekundach. Wczesniejtego nie slyszalem.. moze uwagi nie zwracalem a moze mrozy maja z tym cos wspolnego? Zalozylem gaz ale mysle ze to nie ma nic do rzeczy...
Opublikowano
moze to po prostu wiatrak chłodnicy :) bo z tego co wiem (ja przynajmniej tak mam) on działa cały czas bo jest napedzany z paska od alternatora :)
Opublikowano
krde dobry pomysl!!! rano sprawdze! rozmaiwalem dzis z kolega i cos o saomregulatorach mowil! mam nadzieje ze jednak nie jest zle dzieki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niestety, ale skłaniałbym się ku hydroregulatorom...
Kai
Opublikowano
Mam ten sam problem, tylko u mnie trwa to krócej niż 2 s i występuje tylko podczas niskich temperatur, podczas uruchamiania silnika. Jak auto jest ciepłe wszystko gra. To stukają jak stwierdził kolega wyżej samoregulatory i póki co się tym nie przejmuję tylko jeżdże. Hej. :mrgreen:
Opublikowano
moze i sa to 2s tak tylko orientacyjnie podalem.. w sumie racja jak jest cieply to tego nie slysze.. skoro nie ma sie czym martwic to sliczne dzieki pozdrawiam
Opublikowano
Nie zrozum mnie źle, to wcale nie oznacza że wszystko jest w porządku bo tak naprawdę coś tam się dzieje, mówie tylko, że ja już mam tą przypadłość z pół roku i nic z tego na razie nie wynika złego tak wiec dlatego się zbytnio nie martwię. Przypuszczam poprostu,że popychacze nie dostają w pierwszej chwili odpowiedniej ilości oleju i dlatego stukają, ale po chwili już dostają i jest ok.
Opublikowano
Nie zrozum mnie źle, to wcale nie oznacza że wszystko jest w porządku bo tak naprawdę coś tam się dzieje, mówie tylko, że ja już mam tą przypadłość z pół roku i nic z tego na razie nie wynika złego tak wiec dlatego się zbytnio nie martwię. Przypuszczam poprostu,że popychacze nie dostają w pierwszej chwili odpowiedniej ilości oleju i dlatego stukają, ale po chwili już dostają i jest ok.

Wszystko zależy od zastosowanego oleju, w moim przypadku (silnik M43B18) przy -25 stopniach nie słychac żadnych niepokojących dźwięków.

Olej półsyntetyczny 10W40 zachowujący właściwości do -20 stopni.

Opublikowano
Prawdopodobnie kasatory puszczają już olej, zanim pompa dobije troche klekoczą. Olej półsyntetyczny jest trochę gęstszy dlatego dłużej trzymają.
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Posiadam silnik 1,6 z 94r. Zaraz po uruchomieniu slychac charakterystyczny klekot, ktory cichnie po jakichs 4sekundach. Wczesniejtego nie slyszalem.. moze uwagi nie zwracalem a moze mrozy maja z tym cos wspolnego? Zalozylem gaz ale mysle ze to nie ma nic do rzeczy...

no o klekocie to nawet niedawno temat był :search: i sam oceń!pozdro

klepało ale przestało!!!