Skocz do zawartości

[3XX] Touring wymiana pióra tylnej wycieraczki [rozwiązany]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Mam pytanie które dla większości pewnie wyda się trywialne. Jak wyjąć pióro tylnej wycieraczki z plastikowego ramienia w touringu? Siłuje sie z nim chwile i nie chcąc nic połamać wolę sie zapytać. Pewnie jest na to jakiś trick... Mam na zamianę pióro jakieś noname w rozmiarze 30cm, pytanie czy podejdzie plug n' play (oryginał siedzi tam bosch)

Czekam na pomoc!

Pozdrawiam

Edytowane przez sterosta
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem, czy nie obejdzie się bez rzeźby. Oryginalnie nie ma wymiennego pióra, całe ramię w ofercie :duh: Co innego z przodu.
Opublikowano
Przód wymieniłem bez problemu. Został mi tył, bo pióro zbiera już tragicznie, skrzypi i skacze jak w starym żuku :P Tam jest jakiś zatrzask, trzymający pióro ale nie działa na zasadzie tych przednich :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
DOkładnie, z tyłu jest inaczej. Na 100% wśród oryginalnych części nie ma pióra na tył (na przód są, ostatnio chyba po 37 pln/szt. brałem u Smorawińskiego). Robił to ktoś bez wymiany całego ramienia, chłopaki?
Opublikowano

Dziwne wg schematu na Realoem, ramie i pióro to dwie osobne części, pióro kosztuje jakąś chorą kasę bo 23 USD :P ja kupilem 2 pióra za 9zł, bo tylko takie były 30 centymetrowe. Ale wiadomo aso sie ceni. Szukajac w googlach ktoś sugerował ze można rzeźbić wymieniając samą gumkę w tym piórze. Jak nikt nic nie wymyśli bede zmuszony pewnie zaryzykować i pokombinować z gumką.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EL71&mospid=47660&btnr=61_1281&hg=61&fg=45

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja wymieniałem rok temu i szczerze mówiąc nie pamiętam, żeby był z tym jakiś problem :roll: muszę się temu przyjrzeć :P

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
wymiana samej gumki to też nie problem, jedyne co może przeszkadzać to to że trzeba to zrobić na aucie a nie na stole ze zdjetym ramieniem :)
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W takim razie zdjąć ramię to nie problem (gdzieś siedzi na forum moja instrukcja; w sumie nie tylko moja). muszę z ciekawości zerknąć co i jak.
Opublikowano

Problem rozwiązany :mrgreen:

okazuje się że wymiana pióra jest banalnie prosta :mad2:. Znalazłem podobny do mojego problem na forum Skody Octavii i tam tylna wycieraczka skonstruowana jest bardzo podobnie do naszej. Trzeba mocno pociągnąć za pióro od przeciwnej strony niż mocowanie ramienia - pióro wyskoczy z klipsa (który jest na stałe zamocowany w plastikowym ramieniu). Potem wystarczy z nowego pióra wywalić plastikowy adapter i wcisnąć w poprzednie miejsce aż usłyszysz klik. Na szczęście informacja że pióro jest niewymienne to mit. Pozdrawiam i dzięki wszystkim za odzew! Oby tylko takie problemy mieć... :D