Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pare pytan:

1.ciagle pali mi sie kontrolka informujaca o braku płynu do spryskiwaczy , płyn dolałem a ona nie gasnie :( - czy z tym musze jechac do serwisu lub na jakis komputer ??? czy moze wystarczy wymienic czujnik jakis , a jak tak to gdzie ona jest ??

2. samochod kupiłem niedawno i chciałem wymienic oleje i inne pierdoły ... ale komputer pokazuje ze do wymiany jeszcze 28000 km ... ja przejechałem juz troche a stan tego licznika sie nie pomniejsza .

z gory dziekuje za wszelaka pomoc

pozdrawiam

RADEK .

Opublikowano

ale czy te km powinny sie "odliczac" do zera ??? czy moze one skacza co tysiac ??? jak narazie zrobiłem okolo 500 km

tak samochod kupiony uzywany ... i stad moje pytania

mam drugie auto x5 od nowosci i w nim zmieniam olej jak mi lampki wskazuja ( robie głownie trasy ) wiec wymieniam olej co około 30 tys km

a w 520d to nie wiem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale czy te km powinny sie "odliczac" do zera ??? czy moze one skacza co tysiac ???

Odliczanie jest uzależnione od twojego stylu jazdy i innych danych które komp sobie zlicza i na tej podstawie odejmuje tak że wszystko masz ok. oczywiscie poza czujnikiem poziomu płynu do spryskiwaczy. :)

Opublikowano
no to korzystajac z waszej uprzejmosci , chciałbym poradzic sie jeszcze w sprawie hamulca recznego ... za dawnych casow kiedy byłem piekny i młody posiadałem bmw e34 w ktorym hamulec reczny bardzo łatwo sie podkrecało srubkami ktore sa zaraz pod dzwwignia hamulca oraz pod samochodem ... a jak jest w e60 /??? wczortaj rozebrałem auto od dołu ale nic nie znalazłem , a nie wiem jak rozebrac tunel srodkowy zeby zoabaczyc co tam siedzi ... gdzies na forum wyczytałem ze mozna tez regulowac z tyłu po zdjeciu koła , ale tam tez nic nie znalazłem :( ... czy moze ktos wie cos wiecej na ten temat??
Opublikowano
dzieki wielkie ... jestem nowy na forum i niezabardzo ogarniam opcje wyszukiwania , cokolwiek nie wpisuje to mowi ze brak wynikow wyszukiwania czy jakos tak ... jeszcze raz dzieki
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

czy po wymianie czujnika poziomu płynu spryskiwaczy trzeba cos zrobic w komputerze ??? bo mimo ze czujnik jest nowy to kontrolka nie gasnie :(

bardzo prosze o pomoc ...

Opublikowano

no tak ... jakie pytanie taka odp . :P

wodzu a powiesz moze jeszcze czy da sie to zrobic z poziomu samochodu czy trzeba jechac do speca co wezmie 5 dyszek za podlaczenie do kompa i skasowanie tego bledu ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no tak ... jakie pytanie taka odp . :P

wodzu a powiesz moze jeszcze czy da sie to zrobic z poziomu samochodu czy trzeba jechac do speca co wezmie 5 dyszek za podlaczenie do kompa i skasowanie tego bledu ???

Trzeba podpiąć kompa, może znajdziesz kogoś z forum z twoich okolic i skasuje błąd.

Opublikowano

a gdzie sie takich szuka ?? albo jak ?

mysle ze w elblagu ( gdzie jestem najczesciej ) nie ma zaduzo takich osob :(

Opublikowano

Żadne kasowanie błędów - jeśli chodzi o czujnik poziomu płynu spryskiwaczy !!! - przerabiałem już to w 3 autach... trzeba wymienić czujnik w zbiorniku płynu -śmiało można go wyjąć nawet jeśli macie tam dużo płynu nie trzeba go wylewać bo czujnik nie ma styczności z płynem; koszt czujnika to niecałe 100 zł i wymiana -trzeba zdemontować nadkole i jest :)

pozdrawiam;

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żadne kasowanie błędów - jeśli chodzi o czujnik poziomu płynu spryskiwaczy !!! - przerabiałem już to w 3 autach... trzeba wymienić czujnik w zbiorniku płynu -śmiało można go wyjąć nawet jeśli macie tam dużo płynu nie trzeba go wylewać bo czujnik nie ma styczności z płynem; koszt czujnika to niecałe 100 zł i wymiana -trzeba zdemontować nadkole i jest :)

pozdrawiam;

A przeczytałeś w ogóle cały temat ?

Opublikowano
na pewno prawidłowo jest zamontowany ? nie np odwrotnie ? jeśli jest oki to oznaczałoby przerwaną instalację elektryczną do czujnika - wiesz, to jest nadkole więc wiele się tam mogło wydarzyć :)
  • 4 lata później...
Opublikowano
Kolego rozbierz lewe nadkole rozepnij wtyczkę od czujnika ściągnij izolacje i sprawdź czy wiązka na odległości około 20 cm nie jest przerwana lub przetarta. U mnie był lekko przetarty jeden przewód , dostała się do niego woda i zrobiła swoje. Wymiana 10 cm przewodu załatwiło sprawę.