Skocz do zawartości

czy jest, powinien być czy nie filtr kabinowy, p-pyłkowy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem nowy na forum, mam nowe BMW 316 E36 M40 1993 rok, więc witam wszystkich starych i nowych klubowiczów i proszę o wyrozumiałość.

Problem mam z ogrzewaniem (mam klimatronic, jakiś dziwny bo we wszystkich instrukcjach jest inny panel sterowniczy niż ja mam-może tak musi być). Oczywiście żeby nie strzelić gafy na starcie siedzę na forum i czytam, czytam .... Wg Waszych rad pierwsze co chciałem zrobić to wyjąć lub wyrzucić filtr przeciwpyłkowy. Zgodnie z instrukcjami zawartymi na forum szukam za schowkiem (bo mam klimę) a tu lipa, inny model auta czy co?.

Nie musiałem demontować tunelu nawiewowego bo go nie było, pomyślałem może ktoś go nie zamontował, ale nie ma gdzie go zamontować (szukałem drugiej końcówki do tego tunelu). Tunel na nogi jak gdyby wychodził ze środkowej kolumny. Nie było też tej nakrętki mocującej płaski filtr.

Pomyślałem może mam w komorze silnika, zdemontowałem kratkę potem przegrodę i dostałem się do pudełka plastikowego, innego niż w instrukcji na zdjęciu, 2 razy większego a po bokach były klapy. Odkręciłem 3 śrubki i odchyliłem górny plastik zobaczyłem jakby dwa mniejsze pudełka (może dmuchawa i filtr a może to coś innego) ale za żadne skarby nie wiedziałem jak się do tego dalej zabrać.

Poddałem się ponieważ ani pierwsza ani druga instrukcja nie pokrywała się z moim wozem.

Sorry za długi wstęp ale chciałem żeby było jak najwięcej szczegółów.

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem (nie znalazłem na forum) i może mi pomóc:

czy możliwe jest żeby nie było filtra ? chyba nie, to gdzie jest ?

dzięki za każdą radę, dla Was to 30 sekund, a dla mnie to następne zaoszczędzone godziny poszukiwań odpowiedzi

może znacie jakąś złotą rączkę któta mogłaby spojrzeć na moje autko i ciut zarobić (ale nie ASO)

pozdrawiam

Opublikowano
Nie wiem jak w E36 ale jak masz klimatronic to filtr przeciwpyłkowy powinien byc.Ja u siebie w E32 mialem problem z ogrzewaniem bo za słabo wiało a jak wymieniłem filtr to o mało głowy nie urywa.A w autku cieplutko.
Opublikowano

... Irasc - witam na forum - może tu znajdziesz :http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11803&sid=d534a0c58528e68fed5cca061e69d121

przejzyj z ciekawości działy tego forum " przydatne linki " i Zrób to sam "

jest tam wiele ciekawostek -

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

dzięki za rady, niestety mój czas jest ograniczony i nie mogę siedzieć cały czas w intku, dlatego nie raz odpowiadam z opóźnieniem.

Właśnie wg tych instrukcji szukałem, ale już wstępnie umówiłem się na przegląd w polecanym przez WAS warsztacie w Piasecznie. Po przeglądzie podzielę się informacjami.

Kupiłem to auto w ciemno, dopiero go przerejestrowałem (przyjechało z Włoch). Będe go dopiero testował. Kupiłem go ponieważ tankuje pusty zbiornik za 30 PLN i to jest piękne i to zadecydowało.

pzdr

Opublikowano
to co znalazłes pod pod szybiem to taka tuba i po bokach ma dwa filtry obudowane na obkoło plastikiem najpierw sciagasz ten plastki a potem obkrecajac sciagasz filtry.Dziwna sprawa bo powinienes miec pod schowkiem filtr jak masz klime :roll: moze ktoś dołożył nia
Opublikowano
z tego co piszesz to wynika ze ktos zainstalował sobie klime nieoryginalną, sprawdz a ETK czy miałeś klime fabrycznie

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
z tego co piszesz to wynika ze ktos zainstalował sobie klime nieoryginalną, sprawdz a ETK czy miałeś klime fabrycznie

tez tak mysle sprawdz pod numerze vin i wszystko jasne

Opublikowano

witam ponownie,

chyba macie rację bo mam dziwny panel operatorski nawet ładny.

prośba o pomoc jak mogę sprawdzić po VIN lub podam mój "WBACA11040EL73850", może będzie prostrze żeby ktoś go sprawdził i napisał niż ma się rozpisywać jak.

Za każdą pomoc z góry dzięki.

Jak odkręcić te plastiki zakrywające te tuby?

czy te klapki z boku muszę demontować?

pzdr

Opublikowano
irasc: witaj na forum:) a może mógłbyś podzielić się z nami jakimś zdjęciem panelu bo to ciekwy temat dołożenie klimy każdy na przyszłość miałby jakiś pomysł jak to jest rozwiązane a może się wyjdzie że ktoś jednak ma coś takiego i od razu odpowie na twoje pytania.
Opublikowano

witam wszystkich ponownie

mam parę sprostowań

ogólnie u mnie ogrzewanie już hula i działa nawet klimatronic

klimatronic jest dokładany, markowy dedykowany do E36 firmy DIAVIA

okazało się że jest filtr kabinowy w kabinie, wyjęcie go spowodowało rozwiązanie problemu

ale nie było to takie łatwe, przejrzałem opinie o warsztatch i pojechałem do polecanego warsztatu pod Warszawą (nie podaję adresu bo może mieli trudny dzień). Stwierdzono tam że filtru nie posiadam że mam nagrzewnicę do czyszczenia i koszt około 200 PLN.

Więc pojechałem do innego polecanego warsztatu w Piasecznie ( MAG-POL ul. Przesmyckiego 58 ) i w ciągu 15 minut znalezione ten filtr.

Polecam ten warsztat.