Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

jak to jest w końcu z używaniem mieszanego ogumienia w xDrive? tabliczka znamionowa dopuszcza mieszane opony (np. 225/45/17 + 255/40/17, albo 225/40/18 + 255/35/18), ale "ludzie mówią", nawet na tym forum, że opony powinny być identyczne. byłem dziś w ASO Mazpol z tym pytaniem i gość nie był pewny, ale zalecał identyczne ogumienie na obu osiach z powody obawy o skrzynie rozdzielczą. trochę nie chce mi się wierzyć żeby BMW wypisało na tabliczce znamionowej opony których nie powinno się zakładać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Identyczne muszą być średnice kół. Szerokość może być inna.

Skoro auto z fabryki wyjeżdża z różną szerokością opon to nie ma powodu do zmartwień.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
ok, czy mogę mieć na przodzie 215/45/R17 a z tyłu 245/40/R17? różnica średnic 2.5mm między przodem i tyłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie jakie rozmiary ogumienia są podane na tabliczce na środkowym słupku, ale mając z przodu 225/45/17, a z tyłu 255/40/17 to średnica koła jest taka sama.

Jak na takich oponach jeżdżę już 3 sezon i wszystko jest w porządku

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witajcie,

ja może nie mam 3er ale mam xDrive..

Moim kłopotem jest to że na tabliczce znamionowej mam 245/40/18 z przodu a z tylu 275/35/18 to daje 3,5 mm różnicy w średnicy a

hej,

jak to jest w końcu z używaniem mieszanego ogumienia w xDrive? tabliczka znamionowa dopuszcza mieszane opony (np. 225/45/17 + 255/40/17, albo 225/40/18 + 255/35/18), ale "ludzie mówią", nawet na tym forum, że opony powinny być identyczne. byłem dziś w ASO Mazpol z tym pytaniem i gość nie był pewny, ale zalecał identyczne ogumienie na obu osiach z powody obawy o skrzynie rozdzielczą. trochę nie chce mi się wierzyć żeby BMW wypisało na tabliczce znamionowej opony których nie powinno się zakładać.

napisał że ma obawy przy 1,5mm różnicy w średnicach, a u mnie na tabliczce jest 3,5mm różnicy w średnicy.. :/

Ale jeżeli BMW tak napisało to chyba tak można co?

Teraz drugie pytanie takie...

Kupiłem felgi 19" (8"przód, 9"tył) i żeby rozmiarowo zamontować je to musiałbym mieć z przodu 235/35/19 a z tylu 275/30/19... Wtedy różnica w średnicy wyjdzie 0,5mm to już fajnie ale takie wąskie z przodu? prawdopodobnie musiałbym wyższy indeks nośności założyć?

Dobrze rozumuję?

Opublikowano
235 na przod to waskie opony? Nie powiedzialbym ..A kapec 275 na tyl to juz bardziej to m3 pasuje :) Ja zakladam 225/35/19 a na tyl 255/30/19 .
Opublikowano

No właśnie problem w tym że mam 530xi a nie 330 a tutaj znalazłem podobny temat... :(

na tabliczce znamionowej mam niby mieszane ogumienie jako 245/40/18 i 275/35/18...

Chce założyć 19"

No i na przód 235/35/19 i 275/30/19 wtedy będzie znikoma różnica w średnicy kół, mniejsza niż na tabliczce znamionowej przy mieszanym ogumieniu.

Felgi są 9" tył i 8" przód... Tak jak to BMW przewiduje w mieszanym ogumieniu.

Informacje pozyskałem ze strony: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

Jak sądzicie? Mogę coś takiego założyć?

235/35/19 (felga 8") na przód

275/30/19 (felga 9") na tył?