Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posaidam BMW E 39 ze standardowym nalgosnieniem + radio CD BMW BUSINESS. Głosniki graja całkiem spoko ale bas jest bardzo drewnaiany. Dochcodze do wniosku że pragne wymienić tylne głosniki oraz te w drzwich. Jenak zastanawiam się jak wyjąć te gosniki z tylu? Może ktoś z was wie? Dodam że tylna kanapa u mnie się nie składa, jest zamontowana na stałe:) Nie wiem czemu tak jest ale widocznie mam jakaś uboższa wersje. I nie mam pojęcia jak je wygrzebać z tej tylnej pułki! POMOCY :modlitwa:
Opublikowano

cZEŚĆ!

NIE JEST TRUDNO.MUSISZ PODNIEŚĆ ,SZARPNĄĆ OD DOŁU SIEDZISKO DOLNE,NASTĘPNIE SĄ DWIE NAKRĘTKI PO BOKACH M6 ODKRĘĆ JE I OPARCIE MOŻESZ ZDEMONTOWAC WYCIĄGAJĄC NAJPIERW ZAGŁÓWKI.NASTĘPNIE ZDEMONTUJ BOCZKI TAM GDZIE JEST TYLNE OSWIETLENIE TYLKO UWAŻAJ NA PRZEWODY .JAK ZDEMONTUJESZ OPARCIE TYLNIE WIDOCZNE BĘDĄ KOŁKI PLATIKOWE TYLNEJ PÓŁKI POD KTÓRĄ SĄ GŁOŚNIKI WYCIĄG JE I PÓŁKA JEST GOTOWA DO DEMONTARZU.jEŚLI BĘDZIESZ MIAŁ PYTANIA TO SŁUŻĘ POMOCĄ!!!!!!!!!!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a ja dalbym Ci inna rade.. tez jestem szczesliwym posiadaczem E39 i oto moj sposob na lepszy basss :)

jesli masz w tylniej kanapie za podlokietnikiem worek na narty to zdemontuj go i wstaw tam głośnik basowy, w bagazniku zamontuj wzmacniacz podlaczenie jego bedzie bardzo proste z lewej strony przy drzwiach jak sciagniesz kanape ida kable - dwa z nich to kable ktore ida do glosnikow w tylnia deske podepnij pod nie przewody i wyprowadz do bagaznika do wzmacniacza:) podlaczenia wzmacniacza do aku tez nie jest problemem bo akumulator jest w bagazniku :) teraz musisz tylko troszke poszperac w kabelkach ktore sa w bagazniku i znalezc taki w ktorym jest prad po przkreceniu stacyjki (zaplon wzmacniacza) ja znalazlem przy koscte od zmieniarki :) jesli chcesz podesle Ci fotki naprawde super brzmienie :) no i lany efekt wizualny - otwierasz podlokietnik a tu glosnik w kanapie :)

Opublikowano

Witam,

Równierz mam Touringa i nie wiem w jaki sposób wymienić tylne głośniki w podsufitce i w lewych przednich drzwiach. Jak to zrobić ??? Jeżeli możecie to podajcie jakie głośniki kupić właśnie w te miejsca. Jakie i gdzie je kupić? Może jakiś specjalny model? Jakieś Pionki czy co?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

Równierz mam Touringa i nie wiem w jaki sposób wymienić tylne głośniki w podsufitce i w lewych przednich drzwiach. Jak to zrobić ???

A mozna wiedziec, po co chcesz je wymieniac? Pytam jako posiadacz e39 touringa. Z moich doswiadczen z glosnikami wynika, ze w lepszych markach te fabryczne nie sa zle a przede wszystkim sa idealnie dopasowane do mocy i charakterystyki sprzetu. Jako przyklad niech posluza 10 centymetrowe glosniki z audi produkcji Noikii. Wiekszosc popularnych zamiennikow by JBL, Pioneer, etc moze sie schowac. Jesli juz wymieniac to na glosniki z wyzszej polki czyli na takie, ktorych nie ma w media markt. Ale mo musi koniecznie isc w parze ze zmiana wzmacniania (osobny wzmacniacz). Wtedy ma to sens. Pozostaje jeszcze kwestia miejsca na glosniki i ewentualnego dodatkowego wytlumienia drzwi czy dachu (w bmw raczej zbedne)

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Wymenić chce bo lekko charczą. Szukam takich głośników jak fabryczne bo są naprawde super. Nie chcę wymieniać wzmacniacza. Nie do końca jestem pewien czy to charczenie to wina głośników bo jak byłem na komputerze to wykazał błąd cyfrowego procesora dźwięku. No ale chce zacząć od wymiany głóśńików. Nie chcem wstawiać innych ponieważ musiał bym wymienić obie strony a to trochę duży koszt.
Opublikowano

Moje E39 ma juz 9 lat. Zastanawiam sie nad wymiana glosnikow na nowsze o tych samych parametrach (rozmiar, moc).

Czy ma to sens?

9 lat moglo juz zrobic swoje.

GO NAVY...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Moje E39 ma juz 9 lat.

A to tak jak moje :)

Glośnik basowy za lokietnikiem raczej odpada bo ma butle z gazem i trudno tam sie dostac, myslalem zeby kupuic cos pod siedzenie np http://cgi.ebay.de/Clarion-SRV-303-aktiver-Sub-der-Spitzenklasse_W0QQitemZ4624834959QQcategoryZ38773QQrdZ1QQcmdZViewItem

lub

http://cgi.ebay.de/PIONEER-TS-WX-22-A-Aktiver-Subwoofer-mit-Fernbedienung_W0QQitemZ4625174597QQcategoryZ38773QQrdZ1QQcmdZViewItem

ale i z tym jest problem (malo miejsca).

Nie wiem czy wymiana tylnich glosnikow ma sens bo jak widzialem sa zabudowane w jakiejs plastikowej obudowie a do basu potrzebna jest dobra skrzyneczka.

Daj znac Przemek_E39 jak juz cos zrobisz w tym kierunku.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Wymenić chce bo lekko charczą. Szukam takich głośników jak fabryczne bo są naprawde super. Nie chcę wymieniać wzmacniacza. Nie do końca jestem pewien czy to charczenie to wina głośników bo jak byłem na komputerze to wykazał błąd cyfrowego procesora dźwięku. No ale chce zacząć od wymiany głóśńików. Nie chcem wstawiać innych ponieważ musiał bym wymienić obie strony a to trochę duży koszt.

jesli masz bledy procesora dzwieku to raczej jego wina. I tak musisz rozberac calosc, by przebadac kwestie. Basy "żrą" duzo prądu wiec nieraz harczenie pojawia sie, gdy sa zasniedziale styki przy glosnikach. Wystarczy poprawic ich kontakt. Poza tym jesli mozesz to sprobuj podlaczyc jakies inne zrodlo dzwieku pod glosnik (najlepiej zamontowany w drzwiach) i zobacz czy tez Ci harcza.

Procesor dzwieku dziala na sygnale nie wzmocnionym. Taki sygnal jest wrazliwy na zaklocenia. Wystarczy, ze jego poziom jest (po dodaniu efektow) zbyt niski i samo wzmocnienie go na glosniki z definicji go znieksztalca, co slyszalne jest jako trzaski. Jesli probowales podlaczac kiedys zewnetrzny player przez przejsciowke lub wejscie line-in to wiesz o czym mowie. Ja czesto w trasy zabieram iPoda. Ipod ma tylko wyjscie sluchawkowe (czyli sygnal lekko wzmacniany na sluchawki). gdy sie przesadzi z glosnoscia w ipodzie, czyli z moca sygnalu wejsciowego, to radio, pomimo cichego sluchania bedzie dawac znieksztalcony dzwiek. Podobnie z dsp - jesli jest walniete to moze zwyczajnie znieksztalcac lub dawac zbyt maly sygnal. Moze sprobuj opmicac dsp, jesli sie da

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Wzmacniacz DSP w BMW jest zasilany sygnałem wzmocnionym ...

Trochę trudno jest ominąć DSP, bo on jest w obudowie razem ze wzmacniaczem i na wejściu ma 4 "głośniki", a na wyjściu 12 ...

Tak na marginesie - gdyby problem dotyczył wzmacniacza DSP, to mam taki do sprzedania ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Ty to masz tyle gratow, ze najlepiej kup jakas karoserie albo i dwie, wmontuj wszystko i sprzedaj - zarobisz kokosy ;)

pozdrawiam

t.

Opublikowano

;) - akurat tak się nie będzie opłacać, bo sprzęt jest nieraz więcej warty niż samochód :mrgreen: (nooo ... trochę przesadziłem ...). Po za tym co to byłoby za cudo - karoseria z samym sprzętem audio/navi :mrgreen:

Po za tym nie mam gratów :nienie: :mrgreen:

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
e39, odchudzona wersja do rajdów (bez tapicerki) z czterema nawigacjami, 20 glosnikami i zapasowym V8 w bagazniku :D

pozdrawiam

t.