Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy, w moim e39 mam wszelkie objawy problemów z czujnikiem położenia wałka rozrządu. Po podłączeniu do komputera również wskazuje na błąd czujnika, z tym że nie stały a chwilowy, tj. raz jest z czujnikiem problem a raz nie - co zgadza się z rzeczywistym zachowaniem auta.

Problem jest taki, że aby problemu się pozbyć powinienem włożyć tam ORYGINALNY czujnik, którego nigdzie mi nie zaproponowali!

W tej chwili mam wsadzonego TOPRAN'a który sprawia problemy (95zł). Niestety czujnik SIEMENSA (320zł) który zamówiłem (a później oddałem), ma inną końcówkę przy złączu trójpinowym (co widać na zdjęciu)

http://www.picshot.pl/public/view/full/166291

http://www.picshot.pl/public/view/full/166292

Co w takiej sytuacji? Jaki czujnik pasuje do mojego modelu silnika? Czy może wtyk jest uniwersalny, czyli akceptuje oba rodzaje końcówek?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj!!

Wymieniałem u siebie i płaciłem około 350zł za czujnik była też podróbka za 150zł, ale końcówka się różniła.

Opublikowano

Tak, tylko problem jest taki, że czujnik który mi zaproponowali (siemens) ma końcówkę inną niż czujnik który mam aktualnie - co znaczy że nie pasuje.

Potrzebuję informacji jaki dokładnie model czujnika jest odpowiedni.

Opublikowano
Na pewno są 2 różne i na pewno dostaniesz w sklepie motoryzacyjnym mi tak samo przyszedł za 150 złoty i nie pasował i musiałem ten za 340zł kupić. A najlepiej skoro masz go do wymiany to wyciągnij go i wtedy zamów. Pewnie będziesz miał ten sam co u mnie, ale w tym Ci nie mogę pomóc bo nie widziałem jaki założyli pozdrawiam :)
Opublikowano
Ja kupiłem na alledrogo od typka z Kielc który sprawdził po VIN jaki czujnik mi trzeba i płaciłem niecałe 238zł za Siemensa VDO. Nie warto podróbek kupować bo padają po chwili albo nie działają od razu jak trzeba.
Opublikowano
nie kupuj zamienników bo na pewno nie zaoszczędzisz. Mi padł czujnik wału, chciałem zaoszczędzić, kupiłem zamiennik i nawet mi nie zapaliła. Kupiłem oryginał i bez problemu zapaliła i działa do dziś. Ale morał z tego taki, że za czym zaoszczędzić byłem w plecy :duh:
Opublikowano

Witam, dla wszystkich zainteresowanych wynikiem wątku:

do e39 jest kilka rodzajów czujnika! :-)

odpowiedniego należy szukać na http://www.realoem.com/bmw/select.do po numerze seryjnym części

Odpowiedni czujnik do mojego modelu to ten, który przy złączu trójpinowym posiada trzy prowadnice! (jedną na górze i dwie na dole lub odwrotnie - zależy z której strony patrzysz)

Gdyby ktoś miał kiedyś jakieś pytania odnośnie tego tematu - chętnie pomogę. Przeszperałem temat bardzo dokładnie i komuś innemu mogę zaoszczędzić czasu.

Pozdrawiam!