Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Miał ktoś może problem z wyblaknięcięm od słońca alcantary? Ja dziś zauważyłem że kolor moich siedzeń z przodu jest rudy jakby wypalony od słońca a z tyłu jest jak z fabryki. Co się może dziać? Wie ktoś jak można to konserwować? Czym czyścić? Może czymś posmarować? Ktoś miał podobne przypadki? Auto z 2002 roku.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano
Alcantarę jak każdą skórę się barwi, czyści i konserwuje. Prawdopodobnie czeka Cię barwienie i dlatego popytałbym fachowców jak i czym.
Opublikowano

Alcantara to nie skóra, ale jak wyżej kolega piszę konserwuje się ją i można barwić.

Znajomy miał identyczny problem i wiem, że jakimiś środkami załatwił sprawę spytam się go ale dopiero w przyszłym tyg.

Opublikowano
Miał ktoś może problem z wyblaknięcięm od słońca alcantary? Ja dziś zauważyłem że kolor moich siedzeń z przodu jest rudy jakby wypalony od słońca a z tyłu jest jak z fabryki. Co się może dziać? Wie ktoś jak można to konserwować? Czym czyścić? Może czymś posmarować? Ktoś miał podobne przypadki?

Wydaje mi się, że teraz to już jest za późno aby myśleć o jakimś zabezpieczeniu przed słońcem. Jak smarować, chronić, cokolwiek, to raczej przed a nie po. No ale ja nie jestem w tym temacie specjalistą, zapytaj może w jakiejś firmie zajmującej się tematem profesjonalnie...

No chyba, że się mylę i alcantara to faktycznie jest skóra - w takim przypadku kolega Jakub ma rację, da się to stosunkowo łatwo przywrócić do właściwego stanu.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Alcantara to nie skóra ale teraz już wiem że trzeba o nią dbać. Alej jak ktoś ma jakieś doświadczenie z tym tematem to chętnie przyjmę parę wskazówek.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
Opublikowano

Alcantara to syntetyczny materiał, mieszanina poliestru i poliuretanu. Ale da się zabarwić analogicznie jak w przypadku skóry, tylko na pewno innymi środkami.

Update.

Nie jest jednak tak kolorowo...

Udało mi się pogadać ze znajomym i alcantary raczej niczym nie zabarwisz, bo to syntetyczny materiał, który nabiera koloru w momencie jego produkcji.

Wszelkie próby barwienia mogą powodować zostawianie farby na ubraniu, ścieraniu się jej itp..

Masz zmechaconą w ogóle tą alcanterę??

Jeśli to powierzchowne zmatowienie, to można ponoć próbować przetrzeć ją papierem 800.

U znajomego skończyło się jednak na ponownym obszywaniu...

Pomimo, że na początku był zachwycony farbowaniem. Efekt trwał niecały miesiąc.

Opublikowano

Zupełnie nie lipa tylko bardzo fajny materiał, idealny do m pakietowych foteli, skóra zawsze się będzie ślizgać a alcantara trzyma tyłek i plecy idealnie. Ale jak to konserwować to już inny temat. Chyba będę musiał podjechać do jakiegoś speca od wnętrza i może mi poradzi.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
  • 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gadałem z jednym kolesiem od car detalingu i powiedział że chyba ktoś za mocno wyprał tapicerkę i dlatego jest wyblaknięta. Nie przeszkadza to w niczym no ale mogło by ciemniej wyglądać. W BMW ASO podobno są spraye do konserwacji alcantary. Warto zapytać.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...