Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem na forum od niedawna, właścicielem BMW w sumie też :). Ale powracam już do sedna sprawy otóż razi mnie strasznie kontrolka od poduszek.

Postanowiłem zakupić interfejs OBDII + przejściówka na 20 pin. Po kilku godzinach kombinacji udało mi się za pomocą programu INPA podłączyć z moim BMW.

Oto rezultat:

http://img31.otofotki.pl/miniaturki/hh986_air-bag.png

Z tego co wyczytałem to coś z matą pod siedzeniem, ale którym ? I czy na 100% to mata ?

Po przekręceniu na zapłon kontrolka zapala się gaśnie na 1-2 sekundy i zapala się na stałe.

BMW E36 318i 1999r silniczek M43

Pozdrawiam

s0ulmate.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na 100% mata, na 100% w fotelu pasażera.
Opublikowano

A jakieś konkretne rozwiązania ?

Orientuje się ktoś czy da się to wymienić i jaki jest koszt ?

Czytałem na forum że można diodę wlutować tylko pytanie w którym miejscu ?

Opublikowano

daruj sobie diodę - będzie klik i poduszka nie odpali i napinacz pasa też i nie zadziała

problem przeważnie tkwi w wiązce która idzie spod fotela do fotela i ją należało by wymienić - kiedyś nawet robili akcję serwisową i je wymieniali (ale to było dawno)

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
ja szukając rozwiązania mojego problemu z kontrolką poduszek widzizałem post "reanimacji" maty; mata to takie cienkie kabelki, które pod wpływem ciężaru zmieniają rezystajcę i w ten sposób komputer widzi czy ktoś siedzi czy nie i czy odpalić poduszkę czy nie; te kableki mają po czasie mikropęknięcia i pomiar rezystacji jest błędny; reanimacja polega na wyjęciu maty i jej przeprasowaniu żelazkiem - te mikropęknięcia się zgrzewają - jest temat - chyba w dziale zrób to sam - może to masz? ale może być też przetarcie/przełamanie kabla; ja przy napinaczu miałem kabel przetary i zlutowanie pomogło - musisz szukać