Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tydzień temu założyłem nowe amortyzatory z przodu do e46 - Sachs (556 867 i 556 868). Dziś na stacji test skuteczności pokazał 75% i 73% (metoda BOGE).

Wydaje mi się to trochę mało, tyle miały stare amortyzatory po przebiegu 150k zanim się jeden całkiem wylał.

Podzielcie się swoimi doświadczeniami po wymianie.

Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko jest ok, sprawność jest dobra, taka powinna być, a to, że uszkodzony amortyzator tak wychodzi na stacji diagnostycznej to standard niestety.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
mi też sie jeden wylal i troszke stkalo na dziurach po wymianie na nowe pus łączniki stabilizatora jest o niebo lepiej ale skuteczności niesprawdzalem zato na tyle stare byly oki a po wymianie mam gumowy stuk i niewiem oco chodzi :))0 Pozdro
Opublikowano
Ja bylem ostatnio na przegladzie autem Zonki, gdzie byly wymieniane amory z tylu. Na diagnostyce wyszlo po niecale 80% i pytam sie goscia co jest ?? On powiedzial, ze nie ma opcji zeby nowy amor pokazal 100%. Nowe sa na poziomie ok 70-80%.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Nowy amor logicznie rozumujac winien mieć 100% skutecznosci, tymczasem po pomiarze wychodzi max 80% :shock:

Amortyzatory sprawdzane pod obciążeniem pokazałyby większą skuteczność wiec bez obciążenia 75-80 % jest jak najbardziej OK nic sie nie martw jest OK.

Opublikowano
Nowy amor logicznie rozumujac winien mieć 100% skutecznosci, tymczasem po pomiarze wychodzi max 80% :shock:

Amortyzatory sprawdzane pod obciążeniem pokazałyby większą skuteczność wiec bez obciążenia 75-80 % jest jak najbardziej OK nic sie nie martw jest OK.

zgadzam się całkowicie

sprawność/skuteczność działania amortyzatorów rośnie wraz z obciążeniem

jak ktoś nie wierzy niech zrobi prosty test

niech np zbada ile % wykaże test na stacji diagnostycznej na tylnej osi przy aucie pustym

a później niech wykona ten sam test z dwoma lub trzema schabami na tylnej kanapie (osobami) :)

gwarantuje że test wykażę znacznie większą sprawność zawieszenia przy większym załadunku/masie

gg5553463
Opublikowano
To sie zgadza, bo bez obciazenia nowe wykazywaly po jakies 55% Jak z tylu usiadlo dwoch roslych facetow to podskoczylo od razu do 75%.

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Witam!

W tamtym tygodniu byłem na przeglądzie wynik moich amortyzatorów to:

Badanie metodą BOGE

Przód: 71% i 70% [sachs 556 855/856]

Tył: 74% i 77% (amortyzator wylany) [sachs 556 054]

Amortyzatory od nowości auta, przebieg to ok. 276tyś. km

Prawda jest taka, że nawet kompletnie wylany amortyzator może uzyskać wynik rzędu 80% skuteczności tłumienia.

Co do wyniku 100% to taka skuteczność nigdy nie zostanie osiągnięta w naszych autach no chyba, że ktoś zrobi zawieszenie na "max. sztywno" gdzie i tak nie uzyska wyniku 100%.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200