Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam forumowiczów

wczoraj po bardzo długim zwlekaniu (z braku czasu) uszczelniłem w końcu podstawę filtra oleju

jak się okazało przecieki wyniku od nagaru (majonezu) który podszedł pod uszczelniacze

przy okazji tej operacji skontrolowałem seperator/odme

była zabrudzona - wyczyściłem ją i zmontowałem wszystko

teraz wnioski:

przed czyszczeniem odmy/seperatora po odkręceniu korka wlewu oleju do silnika - motor pracował równo, nic nie falowało - tylko troszkę chlapało olejem ale to chlapanie wiem że jest normą i tak musi być

natomiast obecnie czyli po wyczyszczeniu odmy/seperatora i całej operacji związanej z wymianą uszczelniaczy podstawy filtra (trzeba było zdemontować układ dolotowy) jak odkręcę korek wlewu oleju do silnika - czuć jak go lekko zasysa i odrazu silnik wariuje - NIE GAŚNIE - ale obroty falują

czy to normalne ?

jak powinno być ?

BMW e46

318i

1998r

118KM

///w wyszukiwarce znalazłem kilka podobnych tematów ale zero konkretnych odpowiedzi - niestety ;/

gg5553463
Opublikowano
Moim zdaniem powinien falowac po odkręceniu korka wlewu oleju.Ponieważ nadmiar powietrza dostaje się przez wlew oleju,a odma nie jest w tym czasie zasysana(nie wytwarza się podciśnienie).Po zakręceniu korka wlewu oleju powietrze jest zasysane przez krócieć(w pokrywie zaworów) i przyciągana jest membrana z odmy(zatykana).W ten czas nie dostaje się lewe powietrze do skrzyni korbowej. :)
never again N46
Opublikowano
Moim zdaniem powinien falowac po odkręceniu korka wlewu oleju.Ponieważ nadmiar powietrza dostaje się przez wlew oleju,a odma nie jest w tym czasie zasysana(nie wytwarza się podciśnienie).Po zakręceniu korka wlewu oleju powietrze jest zasysane przez krócieć(w pokrywie zaworów) i przyciągana jest membrana z odmy(zatykana).W ten czas nie dostaje się lewe powietrze do skrzyni korbowej. :)

to jak wytłumaczyć stan przed wczorajszymi zabiegami

wcześniej odkręciłem korek i silnik bez zmian pracował

odma była przypchana - więc może przez jej udrożnienie teraz tak motor reaguje na odkręcenie korka

gg5553463
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam, czy w silniku m54 silnik powinien tak samo zachowywać się po odkręceniu korka wlewu oleju? U mnie reakcją na odkręcenie korka jest tylko lekkie zachwianie obrotów ale bez szczególnych wariacji. Zastanawiam się czy tak powinno być?