Skocz do zawartości

M54 Vanos leak test

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj zrobiłem test vanosów na okoliczność przecieków - "Vanos leakage test" w DISie. Niestety część wydechowa nie przeszła testu, wynik +5,25 w skali od -5 do +5. Po samej wymianie oringów Beisana 90k km temu ta wartość wynosiła 0! Czy to oznacza, że jednak te oringi się zużywają i zaczynają przepuszczać? Czy czeka mnie kolejna wymiana?

Problemem jest ponowny spadek mocy, falowanie obrotów w fazie nagrzewania (choć nie tylko do "niebieskiego pola" ale i później).

Całkiem niedawno miałem ustawiane vanosy na blokadach (były rozjechane) i mechanik twierdził, że uszczelki są ok. Moc spadła po wymianie oleju :duh: Zalałem tak jak zawsze Mobil 1 5w50.

Opublikowano
  • Autor

Podbijam temat.

Zastanawiam się wy zmienić olej na gęściejszy czy wymienić ponownie uszczelki na vanosach?

Opublikowano
Ja bym na poczatek zamienił olej, jak nie pomoze, to niestety znow zestaw naprawczy.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Czy to oznacza, że jednak te oringi się zużywają i zaczynają przepuszczać? Zalałem tak jak zawsze Mobil 1 5w50.

Mnie sie wydaje, ze stosowanie oleju 5W/ 50 w naszych warunkach klimatycznych i sposobie ekspolatacji silnka cztaj : (ruch uliczny a nie tor wyscigowy) to nie jest konieczne.

Ja bym sugerowal trzymanie sie 5W/40. Roznica w lepkosci kinematycznej pomiedzy olejami SAE 40 a SAE 50 jest dosc spora ( 12,5 cSt vs 16,3 cSt @100 st C) i pewnie ma to znaczenie przy dzialaniu urzadzen hydrauliczych ktorego swoim rodzajem jest silownik VANOS.

Opublikowano
Ja zalewam 5w40. Gdybym się przemieszczał autostradami z dużymi prędkościami zastanawiał bym się nad w50. Ale moim zdaniem przy trasach ok 30km i jeździe po mieście to nie ma sensu i tylko może zaszkodzić.