Skocz do zawartości

[E39] Wymiana oleju w skrzyni ZF 5HP24

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ będę uszczelniał silnik i auto stanie na trochę dłużej zastanawiałem się nad wymianą oleju w skrzyni. Przetrzepałem fora BMW oraz innych użytkowników ww skrzyń. Opinie są tak różne jak chcarakter kobiet ;)

Promo: wymieniać, nie wymieniać?

Sekundo: jeżeli tak, to co jaki czas/przebieg?

Tercjo: jeżeli tak, to jaki olej?

Szukając odpowiedzi, w końcu napisałem do źródła. Nie do BMW, bo oni nie są źródłe,m ale do producenta skrzyń, firmy ZF.

Oto odpowiedź:

Witam,

ZF Lifeguardfluid 5 , odpowiada na OES olejom o numerach seryjnych w skrzyni 5HP24

Audi Oil No. G 052162A1 / A2 / A6

=> BMW Oil No. 8322 9407807

=> Citroen Oil No. Z 000169756

=> Jaguar Oil No. JLM 20238

=> Mercedes Benz Oil No. A 0019892203

=> Peugeot Oil No. Z 000169756

=> Porsche Oil No. 999.917.547.00

Oleje innych producenow jak ESSO, Ravenol nie maja naszej homologacji na nasze skrzynie, mimo że sa na rynku stosowane. Tak że najlepiej kupowac olej w ASO według numerów jakie powyżej podałem. Zaleznie od warunków eksploatacyjnych, związanych z obciążeniami termicznymi, jazda sportowa, holowanie przyczepy, należy wymieniac olej pomiędzy interwałami 80000 a 120000 km lub raz na 8 lat.

Mit freundlichen Grüßen/Kind regards

ZF Services

ZF Friedrichshafen AG SA

Przedstawicielstwo w Polsce

Al. Jana Pawła II 15, 00-828 Warszawa

Dla mnie ta odpowiedź jest decydująca na pytanie 1 i 2. Aczkolwiek rozważam jeszcze rodzaj oleju. Oprócz oryginału, jest wiele olejów spełniających normę podaną w emailu.

ESSO ATF LT 71141 jest półsyntetyczny z grupy 11b - czyli takiej jak oryginał. RAVENOL ATF 5/4 HP oraz VALVOLINE MAXLIFE ATF DEXTRON II i III przeznaczony do samochodów z dużym przebiegiem, to pełne syntetyki z grupy 11a.

Lifeguardfluid 5 kupić u nas za rozsądne pieniądze, to prawie niemożliwe (w ASO 100zł za litr). Ceny pozostałych olejów oscylują między 25 i 35zł/l. Wszystkie te oleje spełniają normę BMW Oil No. 8322 9407807.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
Ja kiedyś wymieniałem na Esso i skrzynia śmigała jak ta lala. Cena za litr około 35zł, oczywiście olej dobierany z katalogu Pozdrawiam
Opublikowano
Esso, obecnie Esso-Mobil, znam. Zastanawiam się nad syntetykami. Ravenolem i Valvoline. Na Valvoline pracują oba silniki mich buniek.

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
Ja użyłem Oleju firmy GULF dosyć tani i sprawdzony , wymieniam co 60.000 km, ostatnio dynamicznie pamiętając że filtr też się wymienia.