Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. czytałem sporo wątków na ten temat ale niestety nie pomogły mi ... mianowicie. Wsiadłem w samochód, jadę do pracy, samochód nagle zaczyna jakby zwalniać i przyspieszać. Jakby tracił moc i zaraz dostawał kopa.Pół minuty później samochód zgasł,zapaliła się kontrolka baterii na desce. Dotoczyłęm się do zajazdu przy drodze i stoje. W baku miałem bardzo mało paliwa, co rzadko mi się zdarza. Pomyślałem że zabrakło go całkowicie. Zadzwoniłem po kolegę, wlaliśmy 10 litrów ropy i kręce, kręce...i nic. Odpiąłem przewód paliwa przed filtrem, żeby zobaczyć czy będzie pompować paliwo i działa elegancko więc przyczyny trzeba szukać dalej. Jakieś pomysły ?

Kontrolka baterii nie gaśnie, rozrusznik kręci , pompka z baku pompuje , dodam że rok temu wymieniany był tłoczek w pompie wtryskowej i była uszczelniania.

Proszę o pomoc...

Zapomniałem dodać, że jest to dieselek na pompie vp44, a nie CR

Opublikowano
Kontrolka baterii to padnięty alternator. Poluzuj nakrętki na wtryskiwaczach i spróbuj odpalić silnik... jak zaskoczy to doszło do zapowietrzenia układu w związku z tym niskim poziomem paliwa. Jeżeli nie odpali to ponowny problem z VP44 - czyt. zatarty tłok przestawiacza kąta wtrysku. Dodam, że nowy silniejszy tranzystor w sterowniku nic nie da, ponieważ uszkodzenie jest natury czysto mechanicznej, a upalenie elektroniki to kolejna konsekwencja tej awarii.
Opublikowano
Zatem jutro poluzuje te nakrętki na wtryskach. sprawdze czy w ogóle dopływa paliwo do nich i może sprawdzę bezpieczniki a nóż widelec coś sie upaliło.
Opublikowano
Hmm watpie ze jakis bezpiecznik. Sam mialem taki problem. I to byla wina vp44. Jak odpowietrzenie nie pomoze to sprobuj odpalic ja na plaka. Moze zagada.
Opublikowano

Problem rozwiązany ... Panowie nie dopuszczajcie nigdy w swoich autkach do niskiego stanu paliwa. Mi zdarzyło się to raz i drugi raz nie pozwolę już na to.

Samochód zapowietrzył się na wtryskach także dzięki yoshimura01 za radę. Pomogło... Dodatkowo w kompie wyskoczyły po tym wszystkim jakieś błędy, które usunął mi znajomy.