Skocz do zawartości

F20 czy moze A3 Sportsback Quattro - wady/zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazlem wlasciwej czesci forum - wiec pisze tu.

Zastanwiam sie nad wyborem sluzbowki:

1) http://www.bmw.de/de/de/general/configurations_center/configure.html?process=cdp&vId=317516406

Naciskamy "Fahrzeug konfigurieren" i mamy liste wyposazenia - ogolnie M-Pakiet 120d, zawieszenie adaptive M (praktycznie caly M-Pakiet), bez Navi i wiekszosci multimediow, jest Harmann itd.

2) http://konfigurator.audi.de/controller?next=summary-page&mandant=accx-de

Dajemy "Code eingeben" podajemy AC7AA7M8 i pokazuje sie nam konfoguracja - calosc to s-line bez pakietu zewnetrznego, Quattro, Webasto, Audi "Magnetic Ride", system Bose, rowniez bez wiekszosci multimediow

Wiem ze to forum BMW ale jesli krytyka to konstruktywna. Borykam sie z wyborem od paru dni i nie moge sie zdecydowac. Auto glownie na dalsze trasy, niemieckie dorgi, czeste wyjazdy w gory (przewaga Quattro???), po paru tysiadzach wrzucam boxa z chipem ...

Z gory dzieki za sugestie ;)

Opublikowano
Po co się w starą budę A3 pchać?

Do rozważenia może jeszcze by nową A klasę dodać?

Stara buda ma quattro - czesto w zimie jezdze w gory ... Nie wiem jak sprawuja sie te nowe plaskie "lancuchy", nie mam jak przetestowac bo troche za cieplo na dworze :D

Opublikowano

Porównanie F20 do 8P jest.... dziwne :)

Nigdy nie wziąłbym pod uwagę zakupu samochodu, którego produkcja zostanie wstrzymana za... kilka dni? tygodni? :)

Gdybym ja stał przed takim wyborem i musiałbym wybrać hatcha w dieslu (na szczęscie nie muszę) :), to poczekałbym na nową budę i quattro ze strony Audi, a ze strony BMW poczekałbym na 120d XDrive.

Następnie pokłóciłbym się ze swoją żoną i wybrałbym 120d XDrive w automacie.... którego Audi przy Quattro mieć nie może.... :)

I to mniej więcej tyle w temacie.

Opublikowano
Następnie pokłóciłbym się ze swoją żoną i wybrałbym 120d XDrive w automacie.... którego Audi przy Quattro mieć nie może.... :)

Dlaczego mieć nie może? Nie może mieć jedynie multitronika, zwykłe automaty przecież są normalnie pakowane do quattro.

Opublikowano

Po pierwsze nie ma 120 Xd. Po drugie - dlaczego pakowac sie w stara bude? :

Pracuje w branzy samochodowej od dawna i mam wglad do strony konstrukcyjnej w.w. samochodow. Pierwsze wersje maja wiele niedorobek, np. nowa wersja X5 (F15) ma problemy z aeroakustyka lusterek ktora bedzie poprawiona w wychodzacej niedlugo F16 (X6) nastepnie nowe lusterka zostana wrzucone do X5 po jakims roku badz do pakietu LCI.

Audi ma sprawdzona konstrukcje i dopracowane auto, kazda nowosc wychodzaca na rynek to w pewnym stopniu niedorobka ktora z uplywem czasu poprawiana jest sytematycznie badz wprowadzana w faceliftach (LCI)...

Fakt faktem Quattro kusi jak i mozliwosc wyboru webasto, BMW znow w tej cenie oferuje juz M-pakiet wraz z M-hamulcami i ciut mocniejszym silnikiem...

Dowiedzialem sie ze nowy sportback wprowadzany w 2013 bedzie mial silnik 177 PS wiec nie jest zle... Moze poczekam potestuje i wtedy najlepiej wybrac po porownaniu na zywo.

Opublikowano

Dlaczego mieć nie może? Nie może mieć jedynie multitronika, zwykłe automaty przecież są normalnie pakowane do quattro.

Ech.... Jak sobie zerkniesz okiem w konfiguratora Audi, to zobaczysz że A3 nie możesz mieć w quattro i automat.

To co piszesz tyczy się A4 z silnikiem wzdłużnym, a nie A3 z silnikiem poprzecznym.

Opublikowano

Pracuje w branzy samochodowej od dawna i mam wglad do strony konstrukcyjnej w.w. samochodow. Pierwsze wersje maja wiele niedorobek, np. nowa wersja X5 (F15) ma problemy z aeroakustyka lusterek ktora bedzie poprawiona w wychodzacej niedlugo F16 (X6) nastepnie nowe lusterka zostana wrzucone do X5 po jakims roku badz do pakietu LCI.

Audi ma sprawdzona konstrukcje i dopracowane auto, kazda nowosc wychodzaca na rynek to w pewnym stopniu niedorobka ktora z uplywem czasu poprawiana jest sytematycznie badz wprowadzana w faceliftach (LCI)...

Fakt faktem Quattro kusi jak i mozliwosc wyboru webasto, BMW znow w tej cenie oferuje juz M-pakiet wraz z M-hamulcami i ciut mocniejszym silnikiem...

Dowiedzialem sie ze nowy sportback wprowadzany w 2013 bedzie mial silnik 177 PS wiec nie jest zle... Moze poczekam potestuje i wtedy najlepiej wybrac po porownaniu na zywo.

120d Xdrive będzie dostępny pewnie w tym samym czasie jak quattro w nowej budzie. 120dX już jest wymieniany w literaturze BMW, więc to tylko kwestia czasu.

Skoro "pierwsze wersje mają wiele niedoróbek".... (w mojej opinii teoria, która może się tyczyć tylko poszczególnych elementów i tylko w niektórych pojazdach.....) to po co w ogóle zawracasz sobie tym głowę?

Kup sobie stare A3 i będziesz bardzo zadowolony. Tam nic już nie może być złe :)

A tak, na marginesie, osobiście niedoróbek w swoim F20 nie widzę, ale to Ty wybierasz :)

Ja się przesiadłem z 8L na 8P, a teraz na F20 i jestem bardzo zadowolony ze swojej decyzji. Tyle ode mnie :)

Opublikowano

120d Xdrive będzie dostępny pewnie w tym samym czasie jak quattro w nowej budzie. 120dX już jest wymieniany w literaturze BMW, więc to tylko kwestia czasu.

Skoro "pierwsze wersje mają wiele niedoróbek".... (w mojej opinii teoria, która może się tyczyć tylko poszczególnych elementów i tylko w niektórych pojazdach.....) to po co w ogóle zawracasz sobie tym głowę?

Kup sobie stare A3 i będziesz bardzo zadowolony. Tam nic już nie może być złe :)

A tak, na marginesie, osobiście niedoróbek w swoim F20 nie widzę, ale to Ty wybierasz :)

Ja się przesiadłem z 8L na 8P, a teraz na F20 i jestem bardzo zadowolony ze swojej decyzji. Tyle ode mnie :)

120xd wchodzi w oferte jesienia.. zobaczymy jak cenowo sie to usytuuje ...

Co do niedorobek to jest regula, wychodza one w pierwszej polowie roku uzytkowania i potem - niekiedy osobiscie - optymalizuje je badz ich sie pozbywam. Obecnie seria F16/F15 ma problemy rowniez z zaciekami splywajacymi na szybe podczas predkosci pow 130 km/h, widocznosc wtedy jest bardzo ograniczona - ratuje wtedy system side assistant. Niby flagowy samochod a wyszedl bubel, juz nie wspomne ile beldow bylo w pierwych werjach E90/91, ale jak wspominam kazdy koncern o tym wie, rzadko o tym trabia ale w kwesti dbalosci o klienta usterki usuwane sa jak najszybciej, co nie znaczy ze jezdzisz "wadliwym" poprzednikiem, jesli zdecydujesz sie na zakup w krotkim czasie od wprowadzenia. Moze byc i tak ze model jest "idealny", oby takie bylo F20...

Glowe zawracam sobie dlatego bo szukam wyjscia, kazdy model ma swoje plusy i minusy, ale widze ze warto poczekac bo pod koniec roku wszystkie 3 marki (Mercedes, Audi i BMW) beda mialy nowe wersje z mocnymi silnikami i dodatkowymi elementami wyposazenia ktorych na chwile obecna nie ma w ofercie.