Skocz do zawartości

E 39 TOURING 530 D 2001R M57 DZIWNY PROBLEM Z KLIMA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.Mam dziwny problem z klima,mianowicie gdy ja wlaczam chlodzi dziala normalnie,ale podczas przyspieszania pow.2500 obr zaczyna byc slyszalne glosne wycie,dzieje sie tak tylko na wlaczonej klimie gdy ja wylacze wycie ustaje.

prosze o podpowiedzi co to moze byc

z gory dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano
Opcji jest wiele: wiskoza, kompresor, wentylator dodatkowy. Z tekstu tego rozpoznać się nie da. Obstawiam, że wisko się zapina.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może masz uszkodzone łożysko sprężarki klimatyzacji, i przy wyższych obrotach wyje?

Wisko można rozróżnić, zwłaszcza że ono startuje dopiero po jakimś czasie.

Ewentualnie rolka/napinacz paska klimy pod obciążeniem daje znać o niedługim końcu żywota.

Opublikowano
a mi sie wydaje ze to wentylator od klimy ci wyje, w tych modelach czesto pada modul od sterowania wentylatorem i chodzi ci tylko na najwyzszym biegu, bynajmniej jest tak u mnie i jeszcze pewnie wiele takich przypadkow sie znajdzie, popros kolege aby wkrecal na obroty a ty obserwoj prace wentylatora, mozna z tym jezdzic jesli ci te wycie nie przeszkadza, nic sie nie uszkodzi
GDYBY PAN BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale to jest 2001 rok, tam nie ma biegów, obroty wentylatora regulowane są płynnie sygnałem cyfrowym.
Opublikowano
Wisko to to nie jest bo by było słyszalne bez klimy również. Stawiam na kończący się kompresor klimy

Nie koniecznie, jak mi padł wentylator, po kilku minutach od załączenia klimy zapinała się wiskoza. Bez klimy nie ruszyła ani razu, pomimo upałów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli auto ma sprawny układ chłodzenia i czyste nie zawalone syfem chłodnice, to wisko rzadko się włącza.

Jedynie w korkach przy dużych upałach.

Przy załączonej klimie faktycznie załącza się wcześniej.

Wentylator elektryczny zawsze można włączyć z inpy i sprawdzić jak chodzi oraz jakie dźwięki wydaje bez konieczności załączania samego kompresora.

Opublikowano

mam identycznie

wydaje mi się że to pojawiło się nagle

mam tak już od roku i nadal wszytko działa

jak rozwiążecie problem to proszę się podzielić wiedzą

Opublikowano

witam panowie!

problem rozwiazany dzis bylem u speca od klimy

okazalo sie ze to lpozysko w sprezarce

po wymianie jest wszystko cacy

dzieki za podpowiedzi pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze