Skocz do zawartości

320d regeneracja walu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W moim samochodzie przy zmianie biegow z 1 na 2 czuc czasem i slychac walniecie jakby cos przez wal szlo. Mechanik stwierdzil jakis looz krzyzaka na wale i powiedzial zeby oddac wal do wywazenia i regeneracji. Moje pytanie czy mechanik ma racje czy to walniecie moze byc spowodowane czyms innym.
Opublikowano
  • Autor
Tuleje juz zrobione. Niestety to chyba nie byla ich wina bo niby wibracje takie jak byly wczesniej nie wystepuja, ale to walniecie zostalo wiec padlo na wal.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mialem to co ty,tylko nieregenerowalem walu bo gosci zaspiewal mi 1000zl,kupilem uzywke na allegro za 160zl+100zl wymiana.
Opublikowano
  • Autor
No mi zaspiewal w firmie zajmujacej sie regeneracja 360 zl z demontazem i montazem, wymiana tego krzyzaka i wywazeniem.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Za 360zl to niema co sie zastanawiac,ciekawe tylko ile wytrzymie taki dorabiany krzyzak.
Opublikowano

a jak wyobrażasz sobie bez dorabianego krzyżaka , skoro nie można go kupić jako część zamienną ...

ja miałem dorabiany krzyżak w e32 750 i bardzo dobrze się to spisywało ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Przeciez pisze o dorabianym krzyzaku,wiem doskonale ze samego sie niekupi,przerabialem temat w zeszlym roku i wiem doskonale co pisze,tylko nurtuje mnie jak bedzie sie spisywal taki dorabiany krzyzak i tyle w temcie.
Opublikowano

dlatego ja napisałem że spisuje się bardzo dobrze jeśli jest to zrobione porawnie ...

tyle w temacie

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
Dlatego oddam ten wal i zobaczymy. W sumie z allegro uzywki tez sie boje kupic bo nie wiadomo na jaki stan trafie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Dlatego oddam ten wal i zobaczymy. W sumie z allegro uzywki tez sie boje kupic bo nie wiadomo na jaki stan trafie.

Masz racje ja trafilem super.Umnie w okolicy za regeneracje 2krzyzakow spiewal mi 1000zl wiec zaryzykowalem i kupilem z alegro.

Opublikowano
  • Autor
Ja oddam i zobaczymy bylem u dwoch roznych mechanikow i oboje ruszajac walem stwierdzili ze to ten krzyzak powoduje to stukniecie wiec mam nadzieje ze po zrobieniu tego walniecie zniknie.
Opublikowano
Zastanawia mnie skąd się biorą pomysły z możliwym "wykorbieniem" czy wyosiowaniem (jak kto woli) wału napędowego... :roll: Pierwszą kwestią jest diagnoza i wymiana kompletu podpór wału, bo to ich deformacja powoduje silne wibracje i dodatkowo do sprawdzenia stan łącznika wału i jego charakter tłumienia - zgniotu. Znowu tutaj jest kolejna kwestia, ponieważ za deformacje podpór odpowiedzialne są poduszki silnika i skrzynki biegów.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Yoshi uwierz ze wal potrafi narobic sporo klopotow tzn Wibracje, walenie w podloge ,szum,zle wbijanie 1 i 2 biegu.Wymienilem wszystko co bylo na org. Bmw tzn podpory,lacznik,tuleje itp.Dopiero wymiana walu rozwiazalaa moje klopoty.
Opublikowano
jacek nie odbieraj mojego wcześniejszego postu jako ataku :wink: po prostu nie spotkałem się nigdy z usterką wału napędowego. Głównie przyczyną były zużyte podpory, po których wymianie zawsze wszelkie objawy ustępowały. Jedynie w poważną awarią wału spotkałem się w modyfikowanym do driftu E36 M3 Turbo... moment obrotowy z wału zrobił świderek. Przegub również jakoś specjalnie się nie zużywa. Łożyskowanie igiełkowe jest stabilne i doskonale radzi sobie z szybkimi zmianami położenia sworzni. Wniosek z mojego punktu widzenia następujący: diagnoza podpór, poduszek silnika i skrzyni, łącznik wału, zawieszenie wózka dyferencjału. Pozdr
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Yoshi wszystko jest ok,umnie padly krzyzaki i to 2,tak jak pisalem wczesniej wymienilem wszystko co sie dalo,dopiero wymiana walu zalatwila sprawe.Uwierz ze taka czesc jak wal napedowy tez sie moze zepsu i pozostaje albo dorobienie nowych krzyzakow lub kupno uzywanej org. czesc.
Opublikowano
  • Autor
U mnie zostala wymieniona podpora walu, oraz tuleje tylnego mostu, sprawdzone mocowanie mostu i wszystko jest ok, lacznik elastyczny walu takze. Mechanik, ktory nie wiedzial o wczesniejszych naprawach zlapal za wal i stwierdzil ze to luz na krzyzaku powoduje to walniecie przy zmianie z 1 na 2.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
no ja jestem już po wymianie drugiej podpory (ta pierwsza od mostu siada) i nadal tłucze... ciekaw jestem czy to te tuleje...
Opublikowano
oczywiście chodzi mi o tuleje tylnego mostu :)
  • 4 lata później...
Opublikowano
Panowie e46 328 kombi tuleje z tyłu wymienione podpora nowa dyfer sprawdzony wciskam sprzęgło wrzucam jeden i jest uderzenie tak samo jest też jak wrzucam dwa i jak depne mocnej to czuć wibracje to może być ten krzyżak przy skrzyni biegów? Bo już mam dość! :-(