Skocz do zawartości

530dM57 nierównia praca, czy to przepływomierz?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

najprawdopodobniej mam uszkodzony przepływomierz, ale chciałem zweryfikować moje podejrzenia.

Proszę również przy okazji doświadczonych użytkowników o ocenę pozostały podzespołów które można ocenić ze screenów.

Auto nie równo pracuje na wolnych obrotach, czuć jakby dostawał za mało paliwa, jakby przestawał chodzić na którymś cylindrze. czasem gaśnie. Podczas jazdy, gdy jadę np. 60km/h puszczam gaz auto się toczy to odczuwalne jest jakby sam dodawał gazu i odpuszczał gaz takie delikatne bujanie przód tył.

Link filmiku z jazdy:

Link do screenów:

https://plus.google.com/photos/112264629885917637193/albums/5755016647425703281?banner=pwa

Opublikowano

nie masz w przepływce słynnej dziurki?

Coś źle mierzy przy tych 2000rpm, o ponad 100 jednostek za duzo.

INPĄ tak nie sprawdzi na bieżąco, bo pomiary są multipleksowane (nie da się jednoczesnie odczytać wszystkich pomiarów w danym cyklu, tylko po kolei w odstepie czasu)

Zobacz na pomiar wysokiego cisnienia czy tez sobie faluje, korekcje tez do sprawdzenia.

Zly odczyt przeplywki nie wplynie na nierowną prace na wolnych

Opublikowano
Dzięki za sugestie, problemem okazał sie 2 wtryskiwacz. Wartość korekcji dochodziła do +6, po wymianie jest ok, co prawda słabo wg. mnie reaguje na naciśnięcie pedału gazu, ale tak również było wcześniej.
Opublikowano
Co do reakcji na pedał sprawdź wężyki podciśnienia do turbiny i elektrozaworek sterujący - na filmiku turbo dmucha trochę słabiej od oczekiwanych wartości. Lub masz nieszczelności pomiędzy turbiną a silnikiem ( opaski na wężach, intercooler, węże ). To można zaobserwować po zapoceniu olejowym na tych elementach.