Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam pytanko. czy ciężko wymienia się pompę wody w m60b40?? chce się zabrać do tego sam byłem u mechanika i krzykną mi 300zł za wymianę;/ mam nową pompę może jest ktoś kto wymieniał już i doradzi mi, co i jak, od czego zacząć i na co uważać, z góry dziękuję.
Opublikowano
Jedź kolego do innego mechanika,ten sporo przesadził z ceną,wymiana pompy płynu to nie to samo co wymiana piór wycieraczek,źle poskręcasz lub układ będzie zapowietrzony i silnik przegrzejesz.Jeśli nigdy tego robiłeś nie ryzykuj.
Nur bmw e32
Opublikowano
Jedź kolego do innego mechanika,ten sporo przesadził z ceną,wymiana pompy płynu to nie to samo co wymiana piór wycieraczek

W czym ten mechanik przesadził? 300 zł za wymianę pompy w silniku V8 to prezent. Żeby zrobić to dobrze trzeba wyjąć chłodnicę, a jeżeli mechanik będzie miał ma pecha i nie uda mu się wyciągnąć jednej z dwóch rurek biegnących od pompy do tyłu silnika i ta rurka wyskoczy z tylnego zamocowania, to będzie musiał zdjąć i kolektor ssący. Nawet jeżeli ktoś dokładnie wie, jak to zrobić, to i tak zajmie mu to dobre trzy godziny, a bez braku praktyki to i pięć może nie wystarczyć.

Wymiana pompy wody w silnikach widlastych to nie to samo, co w rzędówce i to nawet sześciocylindrowej...

Opublikowano
z tą wymianą pompy wody nie jest tak strasznie i nie trzeba chłodnicy wyciągać jedynie wisco trzeba odkręcić i jest jedna śrubka z lipnym dojściem