Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam tak jak w temacie zastanawiam sie czy warto jest kupic filtr powietrza wielokrotnego użytku k&n. Interesuje mnie czy jakoś minimalnE wpłynie na prace silnika ??? Koszt takiego filtry z planami czyszczacymi to trochę ponad 300zl
Opublikowano
a ja zobaczyć albo przeczytać konkretnie o pozytywnym lub negatywnym wpływie w/w filtra albo sportowej wkładki w ori puche np firmy pipercross
Opublikowano
dlaczego jestem ciekaw... bo np zamienniki przepływomierza zasysają ponad 50kg/h, gdzie w przypadku ori BOSCH 527 (i starszych również) jest to tylko 30kg/h. Te egzemplarze z zamiennikiem idą od dna obrotów jak wściekłe, te z BOSCHowską 527ką ociągają się i nie dorównują im przy starcie! Znowu w przypadku zamienników zaczyna brakować skali w przedziale 3,5-4,5 tys obr/min i wypluwa błąd o niedoładowaniu. Dlatego tak ciekawy dla mnie jest wpływ przepustowości "sportowych" odpowiedników w korelacji z ori MAF.
Opublikowano

Jeśli chcesz ten filtr, mogę Ci go oddać za free (odbiór w Chorzowie). Miałem go 2 lata i wymontowałem tydzień temu.

Przepływka do wymiany. Na 90 % przez ten filtr.

PZ

Opublikowano

Yohi a ja od razu bardzo dziękuję za sugestię "z partyzanta" bo w minioną sobotę miałem styczność z 320d 150 KM w której od +3500 rpm ciśnienie doładowania gdzieś znikło ...... i jeszcze nie do końca wiem jak sprawę "ugryźć" :mrgreen: .

P.S. Poniżej 3500 rpm cały czas była malina :norty: .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

chciałbym podzielić się informacjami n/t działania filtru powietrza K&N vs BOSCH, MANN i KNECHT. Nie będę się rozpisywał o wartościach przy poszczególnych obciążeniach silnika bo na każdym z w/w filtrów pomiar był niemalże identyczny i zgodny z wartościami określonymi przez ECU. Wartości pomiaru masy powietrza i boost są identyczne jak w przypadku klasy w/w filtrów. Działa tak samo jak każdy nowy i dobrej jakości filtr powietrza. Należy uważać na ilość dozowania olejku nasączającego... zauważyłem że przepływomierz jest troszkę "przypocony" tą substancją, więc należy z wyczuciem jej używać, gdyż przepływomierz może ulec uszkodzeniu przez zwarcie spowodowane nadmierną wilgocią w przed modułem pomiarowym. Ciekawą opcją jest gwarancja producenta o dożywotniej trwałości tego filtra, jednak moim zdaniem nie ma rzeczy niezużywalnych tym bardziej w doładowanym dieslu, który wciąga i filtruje ogromne ilości powietrza.

Wszelkie pomiary i wnioski n/t filtra K&N zostały przeprowadzone dzięki uprzejmości i koleżeńskiemu podejściu Kolegi Piotra (Mezona), który oddał mi swój filtr K&N do korzystania i przeprowadzania pomiarów dla Mojej i Waszej wiedzy.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki MEZON :cool2:

Opublikowano

W swojej e39 posiadam taki filtr od roku. Jeszcze nie czyszczony od nowości. Zaletą filtra jest przepływ sporych mas powietrza bowiem mam u siebie zrobiony program ecu na 200KM i 530Nm. Tak wysoki moment uzyskałem także dzięki nowej przeplywce pierburg oraz braku klapek w kolektorze. Co do małego przyrostu mocy to problem leży po stronie ciśnienia paliwa podawanego do pompy CR i jestem na etapie rozwiązywania tego problemu.

Wysyłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio za pomocą Tapatalk 2

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Ja również pomiary wykonywałem na swoim wzmocnionym M47 dlatego jest to ciekawy temat dla tych użytkowników, którzy posiadają seryjne modele.
  • 4 lata później...
Opublikowano
A ja odgrzeje trochę kotleta co by nie zakładać nowego tematu. Do 335d seryjny filtr będzie dobry ? Przyznam że planuje 4ke z przodu jeśli o moc chodzi i póki co staram się wszystko przygotować pod solidne dmuchnięcie. Może jest jakaś bardziej przepustowa alternatywa dla serii która nie jest tak inwazyjna jak k&n który jest w stanie uszkodzić przepływkę ?