Skocz do zawartości

175/75/14 - mogą być takie opony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanko na temat rozmiaru opon. Jestem w posiadaniu kompetu nówek opon zimowych o rozmiarze 175/75/14 i zastanawiam się nad włożeniem ich do mojej E-30 Wcześniej były założone 175/70/14 (ale się skończyły:P) i niewiem czy nie będą nigdzie obcierać. Niestety narazie $ nie pozwala mi na kupno takich samych oponek jak były :( Dodam jeszcze że moja bumka jest delikatnie obniżona o jakieś 30mm, ale w najbliższym czasie zmieniam zawieszenie na serie ( ahh.......... te miski w m40 :P ) Z góry dzięki za odpowiedz Pozdro
Nera mnie szarpie, jakby mnie ktoś bemką przejechał :)
Opublikowano
powiem ci że nie słyszałem o rozmiarze 175/75/14,a troche swego czasu zajmowałem się oponami
Opublikowano
  • Autor
A jednak są takie, miałem je na MB W123 kompelt prawie nówek Goodyera. A że moje stare oponki odmówiły posłuszeństwa, to pojechałem do wulkanizacji spróbować co z tego wyjdzie. I niestety....po wymianie okazały się za duże, przy ostrym skręcie kół obcierały o nadkole :( Ale wulkanizator okazał się wporządku facet i wymienił mi je na 175/70/14 a policzył tylko za wymiane :)) Dzięki mu za to =] problem się sam rozwiązał :)) Pozdro
Opublikowano
no to sie zgadza,bo te opony były do busa(czyli ciężarowe)więc dziwne by było jak by wulkanizator założył ci je do osobówki
Opublikowano
  • Autor
Dokładniej mi chodziło o mercedesa beczke czyli osobówke. Pasowały jak ulał siedziały na orginalnych felgach stalowych mercedesa. Fakt faktem takie opony do busa pasują - w beczce tyle miejsca jest co w busie :). Dodam że wcześniej miały kolce;)) Jazda po śniegu jak po asfalcie (kupiłem je w Szwecji) Lecz nie do śmiechu było dla Pana w niebieskim mundurku :PPP Kolce musiałem wyjąć :(
Opublikowano
Przepraszam,ze siepodepne pod pytanie,jakie oponypowino sięzałożyćdo e36 1.6, czy mozna załozyc 195?? 185 seryjne sązawąskie i mało atrakcyjnie auto wyglada chyba zezima, a wcześniej miałem latem 205 i fajnie wyglądało, ale i przyspieszenie slabszei spalanie wieksze, wiec chyba za szerokie 205 do tej pojemnosci silnika :( ktos pomoze w zwiazku z tym, ??
Opublikowano
  • Autor
205tki do 316 to chyba trochę za dużo u mnie letnie mają 195/55/15 na ładnych alu i widok bardzo przyjemny. 205 to większe opory toczenia, a co za tym idzie wyższe spalanie, niższe przyspieszenie, silnik bardziej obciążony. Kiedyś moj kolega w poldku caro załozył 205 i jezdził póki silnika nie zatarł hehehe. Według mnie 1.6l to i tak niewielka pojemnośc i ja bym osobiście nie założył 205tek, ale każdy robi to co chce :) Pozdro
Opublikowano
Witam. Mam pytanko na temat rozmiaru opon. Jestem w posiadaniu kompetu nówek opon zimowych o rozmiarze 175/75/14 i zastanawiam się nad włożeniem ich do mojej E-30 Wcześniej były założone 175/70/14 (ale się skończyły:P) i niewiem czy nie będą nigdzie obcierać. Niestety narazie $ nie pozwala mi na kupno takich samych oponek jak były :( Dodam jeszcze że moja bumka jest delikatnie obniżona o jakieś 30mm, ale w najbliższym czasie zmieniam zawieszenie na serie ( ahh.......... te miski w m40 :P ) Z góry dzięki za odpowiedz Pozdro

ja mam nówki frigo directional 175/70/14 autko obniżone 40mm więc wychodzi podobnie, nic mi nie obciera.oponka fajnie się ''wgryza'' w śnieg.polecam :cool2:

klepało ale przestało!!!
Opublikowano
No własnie sądze , że 195 tki , będą kompromisem między dobrym wyglądem aspalaniem i przyspieszeniem, po prostu poprzedni wlasciciel zalozyl 205 tki nie wiem po co :duh: , to zbyt mała pojemność, teraz mam 185 tki bo jest zima i jest dobrze a jak sprawuja ci się te Twoje 195 tki masz twarde czy miękkie?? na lato oczywiscie
Opublikowano
  • Autor
Na moje letnie kółka nie narzekam. Jazda przyjemna tylko jak dla mnie za twardo, ale to wina zawieszenia( obniżona ) I na tych kółkach moja bumka jest strasznie niska ale dostałem do niej orginalne sprężyny i niedługo je wymienie, bo szkoda miski. Choć tak wygląda bomba :) No i może po tym sezonie 2 oponki pójdą do wymiany :D 195/55/15 To niski profil trzeba uważać na krewężniki itp żeby felgi nie uszkodzić. A co do spalania to dycha w mieście, a na trasie ok 8l/100 km Różnica w przyspieszaniu niewielka (prawie nieczuć) No i muszę kierownicę na wodzy trzymać bo wspomagania niet :) Ogólnie 195 na lato jak najbardziej mi pasuje :) Pozdro
Opublikowano
Jak miałem 205 auto twardo reagowało na dziury itp, teraz zalozylem 185 tki na zime jeszcze przed sniegami i mialem okazje sprawdzic je powiedzmy w normalnych warunkach szosowych , że tak powiem :lol: , i gumy są duzo bardzie jmiękkie te zimowe, dlatego też chciałbym miękkie guzmy na lato, większy komfort jak dla mnie :) , i preferowałbym jednak 195/65/15 takie jak mam teraz wyskosoc chyba to jest, niskie fajnie strojaale komfort ponoć troszke gorszy, ponoć
Opublikowano
  • Autor
W tym wypadku wiekszosc zależy od zawieszenia. Jak masz twarde to i przy wysokim profilu bedzie czuć plomby w zębach :)