Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Rozglądam się za następnym autem i chciałbym wiedzieć, jakie są różnice w osiągach(wiem, że na stronie głównie jest tabela, ale w obu autach są te same dane :shock: ). Jakie są ceny eksploatacji (miałem 520, więc wiem ile mniej więcej "kosztuje" BMW?). Czy jest różnica w osiągach między 740, a 540? Które silniki są mniej usterkowe? Który silnik Wy polecacie? A jak ma się sprawa z M5, czy możecie powiedzieć jak jest z częściami zamiennymi (ile kosztują czy są dostępne?). Słyszałem, że M5 3600 cm3 pali, ok20l benzyny. Czy to prawda :?:

Pozdrawiam Piotr

Opublikowano
Różnica w osiągach między 540 a 740 jest minimalna (chyba że kupisz 540 w manualu). 740 jest samochodem godnym polecenia. Osiągi jak 750 przy mniejszym spalaniu. 4 cylindry mniej ale silnik nowocześniejszy. 4zaw\cyl itd. O M5 raczej zapomnij. Ciężko kupić w przyzwoitym stanie a ceny części dwa razy wyższe. Poszukaj E34 540 w manualu. Jest ich bardzo mało ale miałem okazję pojeździć i niewiele ustępuje M5.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Dzięki Bartek za radę. Wiem, że na forum jest jakis właściciel M5. Podobno części są drogie pewnie i racja, ale zastanawiam się jak często ten model się psuje? Jak w niej silniki się sprawują? Wiem, że niełatwo znaleść dobrą M5, ale ostatnio ktoś przedawał taką jedną bezwypadkową (ciekawe na ile to prawda :wink: ). Może ktoś jeszcze się wypowie na temat 750?
Opublikowano
Może ktoś jeszcze się wypowie na temat 750?

Ladne auto... ale tak "wypchane" w komorze silnika, że samemu trudno coś wymienić (poza filtrem oleju) :)

poza tym, świece i kable i rozdzielacz (w V8 są cewki na świecach) - jak chcesz Gazować to do V8 można założyć IV generacji (tzn. wtrysk ciekłego) instalacje... w 750 pozostaje II generacja...

Na + mozna dodać, że 750 staje się coraz bardziej popularne... a jak wiadomo im bardziej popularne tym tańsze.. :lol:

Czasy kiedy w Łodzi byłem jedymym posiadaczem 750-tki i w ASO BMW Łódź (który jeszcze był w Łodzi) kłaniali mi się w pas... dawno już minęły :)....

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Ja uważam że nie tylko M5 jest w stanie spalić 20 litrów benzyny :twisted:

pzdr

tittoE28 535i

rekin jest mój... po 10 latach ponownie :)
Opublikowano
zdarza sie 20 litrow i wiecej... :twisted:
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano
Wiem, że wiele aut potrafi spalić 22 litry i więcej. Nawet bmw 520 spali tyle, ale mi chodzi przy codziennej( dla niektórych niecodziennej :D ), spokojnej jeździe. Poza tym ważniejsza od spalania byłaby informacja: co się lubi psuć w tych autach, jakie są mniejwięcej ceny części i czy jest możliwość dostania zamiennników lub części używanych(tylko w przy większych wymianach).