Skocz do zawartości

Dobór opon.E39 Touring Felgi 18" 8J opony 245/45/18 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam maly dylemat, kupilem okazyjnie felgi 18` 8j et 15 i mam w garazu komplet opon 245/45/18 ktore mi zostaly po poprzednim aucie i zastanawiam sie czy ten rozmiar podejdzie do mnie (e39 touring) Tyl wyczytalem ze bedzie ok ale nie znalazlem nigdzie info czy do przodu bedzie ok moze ktos z was probowal takie oponki zamontowac i ma doswiadczenie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinien być rozmiar 245/40R18.Ale myślę,że nie powinno być źle.Co do przodu też powinny podejść,tylko szerokie strasznie i może Ci się źle auto prowadzić.

Osobiście nie założył bym takich szerokich kapci na przód.Ja mam 225 bo nie chciałem szerszych.Koledzy na forum z tego co się orientuję zakładają max 235.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Ja tez mam 235 i czasem w koleinach nie jest zbyt komfortowo, choc nie zawsze.

245 na przod to juz jest duzo i na wzdluznych nierownosciach samochod moze myszkowac.

Opublikowano
Dzieki bardzo za popowiedzi. Ja po polsce nie jezdze wiec koleiny mi nie straszne takze probuje zalozyc i dam znac czy sie zmiescily.
Opublikowano
No dobra oponki zalozone i smigaja. Nic nie obciera przy maksymalnym srecie i przy hamowaniu w ostrym zakrecie wiec wszystko ok.