Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam BMW e36 1.6 102km i planuje zakup e30 touring. Tylko nie wiem na jaką e30 polować z jakim silnikiem. Chciałbym kupić z najbardziej oszczednym co do spalania silnikiem. Możecie doradzić coś ? Na jaki sinik mógłbym polować ...
Opublikowano
diesel...

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
Miałem 1.8 M40 w Touringu. Spalanie średnio 8L-9L/100km na trasie, ~10L/100km w mieście przy spokojnej jeździe. Najwięcej mi wyszło 13L przy ostrej jeździe.
Opublikowano

dzieki zmijas bede myslal o tym 1.8 m40

A jak idzie samochod z tym silnikiem ? Ile km/h mozna jechac w trasie zeby nie piłowac z byt duzych obrotów tylko zeby na spokój było ?

Opublikowano
Ogólnie to bez szału. Ale raczej patrząc na ekonomię to nie możesz oczekiwać szaleństw. Spokojne prędkości na trasie to poniżej 130.
Opublikowano

no wiadomo rozumiem : D dzieki , najbardziej chodzi mi o spalanie

teraz mam e36 1,6 102KM to w mieście 15 l gazu , trasa 10-11 i chcialem zeby e30 było troszke bardziej oszczedne ;)

Opublikowano
Moje m52tu 2.8l spala na trasie 10, w miascie koło 13 a jest bynajmneij przyjemnośc z jazdy :)
Będziesz Mógł Więcej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Twoje e36 cosik duzo pali. Moje juz lekko zajezdzone m40b18 (ponad 150tkm na zwykłym gazie) i ponad 300 tys w miescie spokojnie do 12 litrów, a w trasie na spokojnie to nawet ponizej 9. Komfortowo e30 tak jest do 3200-3500tys obrotów, jesli chodzi o m40.

pzdr>

Opublikowano

Strasznie dużo pali ci to E36 :duh:

Nie masz pewnie żadnych zniżek, a może jeszcze zwyżkę za wiek więc wybór masz między 1.6 a 1.8, do tego dobra sekwencja i myśle, że 10-11L bedzie realne - na zejście poniżej dychy raczej bym nie liczył.

Miałem E30 z silnikiem 1.6 i niestety spalanie jest dość wysokie w porównaniu do mocy/osiągów auta - jak koledzy piszą M52 oferuje tutaj dużo więcej przy podobnym spalaniu.

Opublikowano

Czytaj ze zrozumiemiem.

Ten wspomniany wyżej to 2.8l

Z czterocylindrówek to warty uwagi jest 1.8is.

Jest w miarę oszczędny przy dość dobrej mocy.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

M52 nie występował w E30.

Ty szukaj z silnikami M40B16 lub M40B18 czyli 316i/318i , bardzo fajny jest silniczek M42B18 czyli 318is, jak znajdziesz w dobrym stanie i cenie to bierz.

Jak założysz sekwencje to na pewno bedzie mniej palić niż teraz ta twoja :D

Opublikowano

W moim e30 występuje :)

Ciezko będzie tarfić kombi z m42b18, ale może...

Ale i po swapie może sie coś ciekawego w dobrej cenie znaleść.

Będziesz Mógł Więcej
  • 3 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej pod tym względem wypada chyba M42B18. Warto szukac e30 z takim silnikiem. Albo nawet zrobic SWAP i wrzucic go.

M52, niezaleznie od wersji spali jednak sporo więcej, szczególnie w miescie.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

teraz mam e36 1,6 102KM to w mieście 15 l gazu , trasa 10-11 i chcialem zeby e30 było troszke bardziej oszczedne ;)

Strasznie dużo pali. Coś lipną instalację masz bo takie spalanie to ja mam na sekwencji w M50B20 w E34 a auto waży 1580kg + pasażerowie. Ogólnie gaz nie sekwencja to nie jest najlepszy pomysł do BMW, tylko że aby cieszyć się z jazdy na gazie trzeba wydać te 2,5K na instalacje.

Z czterocylindrówek to warty uwagi jest 1.8is.

Tutaj jako posiadacz E34 muszę przyznać rację. Dziewczyna ma E30 z tym silnikiem i im dłużej przebywam w jego pobliżu tym bardzie mi się podoba. Samochód wymiata a do tego R4 nie ciągnie jak smok jak w przypadku mojego R6 (mam 2l ale mogłem kupić 2,5l po spalanie jest zbliżone a moc się by przydała).