Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jestem swiezy i mam problem z e39 2.5 tds 98 r problem polega na tym ze w jakis dziwny sposob przezuca mi skrzynia biegi pierwsze dwa w miare spoko nastepnie musze wkrecic silnik na 5 tys i wtedy dopiero przezuci czsami jeden a czasami dwa biegi swieci mi sie abs i kontrola trakcji nie wiem czy to moze miec jakis wplyw na to chociaz wyczytalem na forum ze raczej tak dziwne jest tez to ze srednia predkosc nie jest wyzsza niz 30 km/h mimo tego ze jezdze z roznymi predkosciami i mysle ze powinna byc wyzsza to samo ze spalaniem czy miasto czy trasa caly czas okolo 12l/100 a im gwaltowniej jade to kilometry ktore mi zostaly do przejechania nie maleja tylko rosna wskaznik od poziomu paliwa sie podnosi takze nie wiem o co chodzi bylem z ta skrzynia u kilku fachowcow wszyscy stwierdzili ze skrzynia jest ok i nalezy szukac przyczyny w czyms innym ale w czym??? Po zdjagnozowaniu bledow na komputerze wyszlo tak 64-rozproszenie dlugoterminowe 14-przekaznik zaworu abs 24-kola zebate impulsow Jakby ktos cos mogl pomoc prosze o pomoc nie wiem od czego zaczac a kaski za duzo nie ma zeby robic metoda prob i bledow pozdrawiam :D
Opublikowano
Witam. Nie masz problemu z ASB (automatem), masz problem z ABS i kontrolą trakcji. Prawdopodobnie padł któryś czujnik przy kole, jakiekolwiek błędy w działaniu czy to abs , czy silnika , czy kto tam wie czego potrafią mieć swoje odbicie na funkcjonowaniu Automatycznej Skrzyni Biegów w skrócie ASB
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Co do dziwnych wskazań spalania, średniej prędkość ect. to walnięty masz czujnik abs w którymś tylnim kole, i dlatego też skrzynia nie przełącza prawidłowo biegów.

Problemem może być także sam sterownik Abs.

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano

Jeśli dawno było kasowane śr spalanie oraz śr prędkość to ciężko jest zwiększyć/zmniejszyć te dane. Zmień najpierw czujnik ABS lewy tył i nie katuj auta na wysokich obrotach bo pewnie to robisz bo Ci nie przełącza biegów prawidłowo. A najlepszym rozwiązaniem będzie podłączyć pod kompa i sprawdzić czy to nie sterownik ABS

kilometry maleją/rosną od uszkodzonego czujnika ABS. Też tak miałem. Miałem pół baku a pokazywało cały i nagle rezerwa itd.