Skocz do zawartości

stuki wzawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem jak w tytule-mianowicie cos stuka w zawieszeniu podcvzas pokonywania nierownosci...wymienilem wszystkie amortyzatory,lozyska amorkow wraz z poduszkami,niestety niewiele to pomoglo.Co jeszcze moze "pukac"? Zamierzam kupic jeszcze laczniki stabilizatorow a moze tuleje wahaczy tylko ktore wszystkie czy tylko dolnych lub gornych wahaczy?Czekam na jakies sugestie z gory dzieki...Auto 320d 2005rok 146tys km od nowosci w polsce(jestem pierwszym wlascicielem)
Opublikowano
Tak w ciemno wszystko wymieniłeś :?: No to jeszcze sporo rzeczy zostało do wymiany. Byłeś wogóle na diagnostyce :?:
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
Sorry z OT ale u mnie z kolei slysze dzwieki jakby posykiwanie powietrza przy nierownosciach, zwrocilem uwage dopiero jadac w parkingu podziemnym z otwartymi szybami przy zamknietych nic nie slychac. Pewnie brzmi to glupio ale moze ktos wie o co chodzi? :)
Opublikowano
  • Autor
Tak w ciemno wszystko wymieniłeś :?: No to jeszcze sporo rzeczy zostało do wymiany. Byłeś wogóle na diagnostyce :?:

nie w ciemno poniewaz amorki byly od nowosci i juz trzeba bylo wymienic.Prosilbym o bardziej konkretne wypowiedzi.thx.oczywiscie diagnostyka nic nie wykazala.

Opublikowano
  • Autor
Sorry z OT ale u mnie z kolei slysze dzwieki jakby posykiwanie powietrza przy nierownosciach, zwrocilem uwage dopiero jadac w parkingu podziemnym z otwartymi szybami przy zamknietych nic nie slychac. Pewnie brzmi to glupio ale moze ktos wie o co chodzi? :)

normalna praca amorkow.

Opublikowano
Skoro tak to rzeczywiście mogą to być łączniki stabilizatora. Łączniki najbardziej stukają w czasie wolnej jazdy po nierównościach i dość ciężko je zdiagnozować gdyż luz jest praktycznie niewyczuwalny. Dopiero po demontażu widać zużycie.
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano
  • Autor
łączniki zmienie,ale chodzi mi o tuleje-ktore wymienic wszystkich wahaczy?Ktore najczesciej sie zuzywaja?
Opublikowano
Nie ma reguły, wymień zużyte diagnosta powinien ci wskazać. Jeżeli tuleje nie wykazują zużycia to po co je wymieniać :?: Przy takim przebiegu całe zawieszenie do roboty :?: Trochę dziwne. Ach te nasze drogi...
arti200. Pozdrawiam!
Opublikowano

normalna praca amorkow.

Dzieki Marjan uspokoiles mnie, powodzenia w zalatwieniu Twojego problemu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tam nie masz górnych wahaczy są po 2 na stronę i jedna tuleja, mowa o przednim zawieszeniu oczywiście. Wejdź sobie na realoem.com wpisz 7 ostatnich znaków vin i będziesz miał dokładnie jak wygląda zawieszenie w Twoim aucie.
Krzysztof
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Mam pytanie, może nieco błache ale jestem laikiem. Mianowicie czy łączniki stabilizatora należy wymieniać parami?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Mam pytanie, może nieco błache ale jestem laikiem. Mianowicie czy łączniki stabilizatora należy wymieniać parami?

Raczej jak wszystko w zawieszeniu, zdecydowanie parami. Koszt niewielki, a samochód jeździ jak powinien.

Ja wymieniam łączniki stabilizatora na naszych drogach średnio co roku, koszt niewielki a samochód dużo lepiej się prowadzi.