Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Planuje delikatne podrasowanie e36 nie kombinując zbytnio a by ja trochę odświeżyć i nadać elastycznośći.

-Wymiana świec

-Filtr stożkowy

- najlepiej cały ukąłd wydechowy od baranów po samą końcówkę

-most

Edytowane przez szybki_borkos
Opublikowano

- Świece seryjne bosch lub NGK wg. realoem

- Stożek jak chcesz się pozbyć jeszcze więcej koni to ok

- Wydech niewielką różnice zrobi lepiej zainwestować w dobre kolektory

- most zależy jaki masz, czego oczekujesz i do jakiej jazdy

tel. 514.99.46.99
Opublikowano

mam oryginalny most 3.25 bodajże ale nie jestem do końca pewny a chciałbym zrobić przełożenie które wpłynie na przyspieszenie autka, z tym żeby biegi za bardzo się nie skróciły.

To jeżeli świece wymienię na oryginalne bosha to i fajki również. chociaż jeżeli auto pracuje równo itd to jest sens wymiany tego?

A co do wydechu, właśnie myślałem prędzej o kolektorze ale na allegro albo używka albo jakiejś nieznanej mi firmy zamienniki.

Jaki mógłby być to kolektor?

A odnośnie filtra to ewentualnie czytałem na forum ze można lekko przerobić ten oryginalny chociaż dokładnie nie wiem o co konkretnie chodziło.

Opublikowano

Oryginalny most masz 3.15, musisz poszukać na allegro lub w dziale giełda o większym przełożeniu.

Świece wypada wymienić raz na 2 wymiany oleju czyli co 20 tys.

Są kolektory sportowe gotowe do kupienia na allegro i jest to najtańsza opcja do 1000 zł

http://allegro.pl/listing.php/search?category=8695&sg=0&string=kolektor+e36

W puszcze filtra jest "zwężka" wyjmij puchę, i przez otwór do przepływki ją zobaczysz - jest na zatrzaskach, trzeba użyć trochę siły by ją usunąć.

tel. 514.99.46.99
  • 4 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Wszystko to daje minimalny wzrost mocy lub wcale. Najlepiej wymienić wał korbowy na M52B28 oraz tłoki z M62B30 z modyfikacją tak zwanych panokci :idea: co daje spory wzrost mocy.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
mógłbyś przybliżyć kosztorys takiej modernizacji? i ile można wykrzesać bo takiej przerobce? co trzeba zrobić z silnikiem po za wymianą wału i tlokow czy poprostu wkladasz to w miejsce starych i gra muzyka ;) proszę o konkretny opis tego mini swapu ;) z góry dziękuje :)
Gdyby Bóg kochał przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach ;)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Do tego wszystkiego nowe pierścienie, panewki i obróbka głowicy. Koszt około 8000,00 zł na gotowo z nowym płynem i olejem.

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
po namyśle na chłodno to te mody są bardziej wskazane dla auta które ma latać bokiem ;) więc powiedz mi kolego co proponujesz zrobić w aucie które ułoży głównie do jazdy ale żeby poprawić w aucie dynamikę :) (mniejszym kosztem) np ok 2k
Opublikowano
oczywiście bez wymiany tych części bo prawdę mówiąc szkoda mi rozbierać serce które przyzwoicie jeszcze bije ;)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
A co z reszta silnika takiego zrobionego strokera z m50b25 na m50b28? jak z elektronika? ECU, wtryskami i cała reszta? bedzie to działac czy trzeba cały osprzet zmieniac i kombinowac? Pytanie kierruje do kolego anginsan bo widze ze jest w temacie, ja tez sie zastanawiam nad zrobieniem tego silnika ale w e34 akurat :)
Opublikowano
A co z reszta silnika takiego zrobionego strokera z m50b25 na m50b28? jak z elektronika? ECU, wtryskami i cała reszta? bedzie to działac czy trzeba cały osprzet zmieniac i kombinowac? Pytanie kierruje do kolego anjinsan bo widze ze jest w temacie, ja tez sie zastanawiam nad zrobieniem tego silnika ale w e34 akurat :)
Opublikowano
mi hamowania wykreslila 183hp i ciekawi mnie bardzo co muszę zrobić żeby to 9 kucy odzyskać tak dla własnej satysfakcji że jak następny raz znajdę się na hamie to wykresli serie i zjadę z niej z bananem na twarzy bo po upływie 18 lat moja wisnia kreśli serie :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
A co z reszta silnika takiego zrobionego strokera z m50b25 na m50b28? jak z elektronika? ECU, wtryskami i cała reszta? bedzie to działac czy trzeba cały osprzet zmieniac i kombinowac? Pytanie kierruje do kolego anginsan bo widze ze jest w temacie, ja tez sie zastanawiam nad zrobieniem tego silnika ale w e34 akurat :)

Należy dołożyć ekumaster DET3 wystroić na hamowni i już :)

BMW Partner

AUTOPOMOC

Opublikowano
Dzieki kolego, teraz juz mniej wiecej wiem co i jak z takim przeszczepem.Jjak bys mi jeszcze napisac przy okazji co to jest ten EKU-master jak to sie montuje i czy mozna to zrobic samemu, gdzie mozna cos takiego kupic, bo szukałem i naprawde nic takiego nie znalazłem :?