Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
moim zdaniem, przy dzisiejszej precyzji produkcji silnikow (przynajmniej BMW), wymiana oleju przy malym przebiegu moze byc niepotrzebna - oczywiscie sa to tylko spekulacje z mojej strony

w kazdym razie, mysle, ze zmniejszenie zywotnosci silnika przez brak takiej wymiany jest bez znaczenia, bo silnik i tak przezyje inne elementy (osprzet, zawieszenie itd.), a z pewnoscia silnik nie rozleci sie przy 200k km ze wzgledu na brak wymiany oleju "po dotarciu"

kazdy kieruje sie swoja logika i rachunkiem ekonomicznym / czasowym; na podstawie tego co ja przeczytalem na ten temat, ewentualne (niepewne) zalety szybkiej wymiany oleju nie rekompensowaly czasu, ktory mialbym przeznaczyc na ta czynnosc... ale rozumiem innych, ktorzy wyciagaja inne wnioski i maja inne priorytety

Mnie przed pierwszym przeglądem/wymianą brał olej, a teraz nie bierze. Czyli jednak silnik się docierał. Z drugiej strony taka wymiana przedłuży trwałość silnika np. o 50.000 km, a jakie to ma w ogóle znaczenie? :?:

George Wind
Opublikowano
BMW nie będzie się opłacało zalecać wymiany oleju po tych pierwszych kliku tysiącach, bo praktycznie wszyscy mają pakiety serwisowe, które tą czynność uwzględniają. A to by ich za drogo kosztowało. Uważam, niemniej, taką wymianę za słuszną, dla kogoś to zamierza długo użytkować takie auto. Lub zrobi nim sporo kilometrów. Osobiście autem jeżdżę kilka ( 6-8 lat ), do ok. 100-130 tys.km przebiegu. W takim przypadku to nie ma sensu inwestować we wcześniejszą wymianę, bo nawet gdyby zmieniać olej co drugą zalecaną wymianę, to silnik i tak powinien to wytrzymać. No chyba, że zamierzamy auto zostawić dla kogoś bliskiego...
Opublikowano

Zauważcie, że bmw zaleca wymianę po pierwszych 3000-5000 we wszystkich modelach M, czyli jednak coś jest na rzeczy.

Ja użytkuje samochód 2-4 lata, małe przebiegi, ale i tak chcę by do ostatniego dnia użytkowania był jak nowy, miał moc i dźwięk jak po wyjechaniu z salonu, dlatego o niego dbam. Przyszły właściciel mało mnie interesuje (pozdrawiam "Pana Romana" z przyszłości :) ).

Opublikowano
(pozdrawiam "Pana Romana" z przyszłości :) ).

:cool2:

Pan Romek z przyszłości serdecznie dziękuje za troskę :D

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzeje trochę temat :)

Za kilka dni odbieram nowe x1 20d.

Czy aktualnie informują przy wydaniu auta o czynności docierania?

Powiedzcie jak Wy (Ci którzy mają od nowosci) bmw docieraliscie auta ? Jak z olejem ?

Handlowiec powiedział mi że aktualnie nie ma mowy o żadnym docieraniu, silniki już ponoc przed montażem jakiś czas są wypracowane. I zaleca pierwsza wymianę jak każe komputer czyli co 30kkm :D

Osobiście planowałem pierwsza wymianę zrobić po ok 10kkm. Następnie w ASO przy 25-30.

Opublikowano
wymień olej po 10tyś, a kolejne rób w połowie tego co pokazuje komputer - czy jak będzie pokazywał 20tyś to rób co 10, a jak 30 to co 15 - auto będzie Ci służyło dłuuuugie lata :)
Opublikowano

Od samego początku miałem zamiar wymieniać max po 15kkm. Dla mnie te longlajfy to totalna bzdura.

A jak z docieraniem?

Auto zostanie w rodzinie na długie lata więc zależy mi tez żeby seria nie była niższa a taka jak być powinno a nawet z bonusem.

Opublikowano
A jak z docieraniem?

Auto zostanie w rodzinie na długie lata więc zależy mi tez żeby seria nie była niższa a taka jak być powinno a nawet z bonusem.

Jak zostanie auto u ciebie na długi czas to dla pewności przez pierwsze 1000km jeździj spokojnie i tyle, opinie są różne, jednego stanowiska w tej sprawie nie ma więc można dla świętego spokoju pierwsze kilometry zrobić bez pałowania silnika ;)

Opublikowano
Przez to, że przeglądam to forum, pierwszy raz w życiu wymieniłem olej częściej niż zaleca producent (w połowie interwalu). Zwykle sprzedaje samochody przed końcem gwarancji i z przebiegiem kilkadziesiąt tys km, więc ewentualne usterki raczej mnie nie dotyczą, ale pomyślałem że kupujący może o to zapytać, a poza tym u większości producentów wymiana jest max co 20kkm
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja tam od początku jeździłem po prostu normalnie bez pałowania. Olej wymieniłem po 3000km, a potem już interwał 10-15tys km.