Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Panowie, a taki temat, zakodowałem u siebie DRL i przy okazji licznik cyfrowy, ale w pozycji świateł postojowych również świecą się DRL-ki.

Czy jest to możliwe i jak to zrobić, żeby w pozycji postojowych świeciły się, tak, jak powinno, postojowe, zaznaczę, że mam autko bez czujnika zmierzchu, czyli

nie mam pozycji "AUTO", tylko "0", pozycyjne i mijania.

Opublikowano

witam

po zakodowaniu drl same postojówki masz tylko na wyłączonym zapłonie, oczywiście przełącznik w pozycji postojowe, a na włączonym zapłonie razem z drl

Opublikowano
witam

po zakodowaniu drl same postojówki masz tylko na wyłączonym zapłonie, oczywiście przełącznik w pozycji postojowe, a na włączonym zapłonie razem z drl

:duh: , nie sprawdziłem, dzięki kolego, wszystko jest OK :cool2:

Opublikowano
Panowie czy NCS 3.0.8 ogarnie dzienne w 91 - 02/2007 czy trzeba NCS wer 3.1.0

3.1.0 musisz mieć. Ja próbowałem 3.0.8 i nie mogłem.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

Jestem swiezakiem na forum w BMW, drodzy koledzy dokonałem aktywacji Swiateł DRL w bmw e87 i wszystko fajnie w pozycji 0 nie zapalają się żadne światła natomiast w pozycji Auto palą się nawet w intensywne światło, druga sprawa palą się wszystkie światła nawet z tyłu oraz podświetlenie deski rozdzielczej, to dziwne. Wiem ze powiny sie nawet palic w pozycji zero, mało tego dlaczego pala mi normalne światła z przodu na zarówce z przodu H7 ( brak xenona) czy przypadkiem ponadto z powyzszych opisów nie trzeba ingerowac w kodowanie TAGFAHRLICHT_ECE mmozę trzeba gdzieś zmienić ECE na US ?? tak miało to miejsce w e46 w NCS przy ingerencji zmian w pliku. Ktoś sprowadzi MNei na ziemie, bo z doświadczenia wiem żę czasem w grupie VAG ustawia się canade żeby uaktywnić światła do jazdy dziennej. W obecnym kodowaniu mam tylko komfort iż niemuszę pamiętać o wlączeniu / wyłączeniu świateł pozatym oszczędności żadnej bo palą się wszystkie lampy:) dodam zę w zakladce DRL_WERT_DIMMUNG wert_01 usawiłem 1 czyli bez ściemnia lamp.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Proszę Państwa, proste pytanie, ale ni cholery nie znam odpowiedzi i nie znalazłem jej tu w jednoznacznej treści.

Czy skutecznie zakodowane światłą DRL w aucie z ksenonami (nie wiem czy to w ogóle ma znaczenie) i z czujnikiem zmierzchu, który teraz włącza światła po zmierzchu, a całkowicie je wyłącza za dnia (o ile w iDrive jest włączona taka funkcja), dadzą taki efekt, że gdy włącznik świateł będzie w pozycji AUTO, za dnia będą świecić się światła długie w iluś tam procentach, a gdy czujnik zmierzchu zareaguje, włączą się automatycznie normalne światła (ringi, ksenon, czerwone z tyłu i rejestracja)? Natomiast gdy włącznik świateł będzie w pozycji 0, nie będzie żadnych świateł.

Dopytywałem u znajomego z ASO, który twierdzi, że dzienne będą świecić się cały czas i druga rzecz, że czujnik zmierzchu sam nie przełączy świateł, tylko trzeba manualnie na pozycję 2.

To jak to jest, w praktyce?

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przem777

Nie jestem pewien jak to działa w ksenonie ale powinno tak samo. U mnie jest tak:

Auto - światła dzienne (długie na 40 %) za dnia ( o ile są włączone w iDrive), a po zmierzchu automatycznie przełączają się na światła mijania.

0 - światła dzienne na stałe ( o ile są włączone w iDrive)

pozycja 1 - postojowe + dzienne ( o ile dzienne są włączone w iDrive)

pozycja 2 - mijania na stałe

Mam nadzieję że o to Ci chodzi.

Opublikowano
Proszę Państwa, proste pytanie, ale ni cholery nie znam odpowiedzi i nie znalazłem jej tu w jednoznacznej treści.

Czy skutecznie zakodowane światłą DRL w aucie z ksenonami (nie wiem czy to w ogóle ma znaczenie) i z czujnikiem zmierzchu, który teraz włącza światła po zmierzchu, a całkowicie je wyłącza za dnia (o ile w iDrive jest włączona taka funkcja), dadzą taki efekt, że gdy włącznik świateł będzie w pozycji AUTO, za dnia będą świecić się światła długie w iluś tam procentach, a gdy czujnik zmierzchu zareaguje, włączą się automatycznie normalne światła (ringi, ksenon, czerwone z tyłu i rejestracja)? Natomiast gdy włącznik świateł będzie w pozycji 0, nie będzie żadnych świateł.

Dopytywałem u znajomego z ASO, który twierdzi, że dzienne będą świecić się cały czas i druga rzecz, że czujnik zmierzchu sam nie przełączy świateł, tylko trzeba manualnie na pozycję 2.

To jak to jest, w praktyce?

Nie ma takiej opcji, ze w pozycji 0 nie ma żadnych świateł.

Opublikowano

Proszę o sprostowanie:

pozycje

AUTO - światła dzienne, po zaprogramowaniu (obecnie komplet z DYNAMIC XENON)

0 - brak

1- postojowe

2 - XENON

Czy możliwym jest dokonać zmiany, tak żeby w Pozycji AUTO czujnik światła przełączał między DRL, a obecnym stanem?

Bo jak do tej pory staram się to zrozumieć, to wynika, że dzienne po zaprogramowaniu świecą się w pozycji AUTO i 0. Czy chociaż w AUTO przełączą się po zmroku na pełne oświetlenie? Ależ dręczy mnie ten temat :mad2:

Opublikowano

Jak masz zakodowane DRL to działają na AUTO ale tylko w dzień, jak zrobi się ciemno to przełącza się na XENON.

Jak masz zakodowane DRL to na 0 jest zawsze DRL, na postojowych jest zawsze DRL i postojowe na mijania są xenony.

Opublikowano

OO i to jest to. Teraz biorę się za kodowanie.

Dziękuję :cool2:

• 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie,

Nie mam czujnika zmierzchu - a więc i pozycji świateł (A).

Zrobiłem odczyt FRM i nie ma tam parametrów do aktywacji świateł dziennych, o których można przeczytać na poprzednich stronach.

Czy da radę jakoś zakodować DRL aby się świeciły w pozycji 0 po uruchomieniu silnika ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Mam problem z zakodowaniem drl w swoim e90 przed lift 2006

Robie tak:

w ncs-sie

F1

F3

wybieram model E89

CAS

back

process ecu

FRM (nie mam NFRM)

change job

codirendaten lessen

execute job

wyskakuje bład Error in CABD !

kopiuje wygenerowany plik FSW_PSW.TRC na pulpit

zmieniam w nim:

wpisy na:

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

DEF_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

aktiv

UNP_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

aktiv

DRL_V_GEDIMMT

wert_02

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_02

zapisuje plik zmieniam rozszerzenie na FSW_PSW.MAN

kopiuje do ncs/work zamieniam pliki

powracam do ncsa

change job

sg codiren

excecute job

wyskakuje błąd Error in CABD !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To raz , a dwa

dziwne opcje zmieniasz i dodatkowo prz zapisie popełniasz jakiś błąd uzyj ncsdummy

DRL_V_GEDDIMT

aktiv

DRL_VERT_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE_1

activ

w zasadzie TAGFAHRLICHT_ECE wszystkie na activ

ale nie te

DEF_TAGFAHRLICHT_ECE_CKM

Opublikowano

jest zapaliły sie wkoncu :cool2: dzieki wielkie

Jeszcze jedno pytanie, czy można je zakodować tak aby po przekręceniu na postojów-ki gasły drl?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, czy można je zakodować tak aby po przekręceniu na postojów-ki gasły drl?

nie ,

ale jak masz idrive to mozna zakowac aby całkowice wyłączyc dzienne z poziomu idrive i włączyc jak potrzeba bez kodowania ncs

jak IDRIVE on lub off za pomoca idrive

CAPPL ustawiamy wartość:

DAY_RUN_LIGHT_CCC

aktiv

A w CIC muszę poszukać ...

Opublikowano

nie ,

ale jak masz idrive to mozna zakowac aby całkowice wyłączyc dzienne z poziomu idrive i włączyc jak potrzeba bez kodowania ncs

jak IDRIVE on lub off za pomoca idrive

CAPPL ustawiamy wartość:

DAY_RUN_LIGHT_CCC

aktiv

A w CIC muszę poszukać ...

To już zakodowałem z rozpędu :norty:

Dziękuje jeszcze raz kolego :cool2: