Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Koledzy potrzebuje pomocy. Chciałem wymienić sobie filtry i o tyle o ile wiem gdzie znajduje się filtr kabinowy to nie za bardzo wiem gdzie jest filtr powietrza. Czy to nie czasami lewy dolny róg na zdjęciu? Ewentualnie jak zabrać się za jego otwarcie? Zdjęcie robione po zdjęciu pokrywy silnika.

http://img854.imageshack.us/img854/818/imag0220f.jpg

Opublikowano

Ty kolego nie masz obudwy od niego. jest na podszybiu kanały wlotowe widzisz ramiona wycieraczki nie masz jakiejś części wymontowanej?

Opublikowano
Na zdjęciu jest zdemontowana pokrywa silnika i filtr przeciwpyłkowy, bo jak mówiłem wiem gdzie takowy jest. Mi chodzi o to, gdzie znajduje się filtr powietrza.
Opublikowano
Po lewej stronie jest duża niby trojkatna pucha. Trzeba rozpiąc te zapinki i podniesc. W srodku jest filtr. BTW. wreszcie po lifcie zrobili cos normalnego bo w przedliftach to masakra.
Opublikowano

Dzięki azajec, tak myślałem, że to to. A wiesz może co zrobić z tą wtyczką którą tam widać? Wypiąć ją najpierw czy co?

Dokładnie, teraz dojście do filtra jest o wiele prostsze. Na początku sam zacząłem szukać filtra w miejscu gdzie był montowany w starszych rocznikach :P

Opublikowano
nie widziałem lci ale mysle, że nic nie musisz wypinać, podniesc delikatnie i powinien byc dostep. Ta wtyka to przepływomierz wiec lepiej jej nie ruszać.
Opublikowano

Dzięki za pomoc. Otwarłem i faktycznie jest tam filtr powietrza, w moim przypadku bardzo czarny :D

Edit. A jeszcze mam pytanko, czy można poluźnić tą srebrną opaskę i te rury od siebie odłączyć? Bo po zajrzeniu do puszki widzę, że nazbierało się tam trochę syfu i chciałbym mieć łatwiejszy dostęp żeby to wyczyścić.

Opublikowano
Witam ,mozesz ja odkrecic i sciagnac,tylko pozniej jak zalozysz spowrotem upewnij sie ze ja dokreciles dobrze zeby nie lapalo lewego powietsza.
Opublikowano

Witam, odnosząc się do wypowiedzi, że taki układ filtru powietrza jest po lifcie chciałbym powiedzieć, iż posiadam identyczny układ filtrów, a mam samochód przed liftem:-)

Model z 2008 styczeń - przed liftem.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jest tak jak mówicie koledzy. Zmiana nie nastąpiła po lifcie tylko z chwilą wprowadzenia silnika N47. Omawiane zdjęcie mojego silnika u góry dotyczy też wersji przed liftem, ale z silnikiem N47.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Po prawej stronie silnika pod plastikową pokrywą.

Odkręcasz osłonę filtra i wymieniasz:)

Z tym, że najpierw wymagane jest spuszczenie starego oleju.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg