Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam w mojej becie zaczelo sie sypac zawieszenie wiec wymienilem tuleje [bujalo na boki ale juz ustalo] plus znacznie sie obnizyla ... tzn wczesniej moglem pomiedzy nadkole i gume wlozyc cala pięść teraz tylko 2 palce .. i wgl na dziurach twardo jest ... i tutaj sie kieruja moje pytania :

1. Co powoduje obniżenie sie tyłu auta ?

2. Widzialem bete na zlomie co ma identycznie jak ja kiedys tzn cala piesc wchodzi w nadkole ... oplaca sie kupic sprezyny i amortyzatory z tamtej ze zlomu za 150 zl ? Czy lepiej jest nowe kupic ? Jezeli sie oplaca uzywane czy cos nowego trzeba dokupic czy poprostu przelozyc ?

3.Czy efektem rozwalenia tulei moga byc przestazale opony ? smieszne jest to ze jak walne w opone z calej sily to z niej sie taka galaretka jakby robi ... i mimo iz przestalo na boki bujac dosc intensywnie to nadal odczuwam delikatne bujanie na boki .. wina opon ? [dodam ze przed zmiana opon na zimowe z letnich bylo wszystko ok ...]

proszę o odpowiedzi i z góry dziekuje

Opublikowano
patrzalem pod auto i sprezyny wydaja sie byc ok tzn nie wygladaja na pewniete przynajmniej tego nie widac by byly pekniete ...
Opublikowano

1.auto siada ,ponieważ sprężyny nie są wieczne,i z czasem siadają,szczególnie ma naszych dziorawych drogach,jak i inne elementy zawiasu.

2.Za 150 dwie sprężyny i amory ? Na odległość nie wiem.

3.jak z gumy robi się sieczka,to jak na tym nożna jeździć.

Opublikowano
dzieki wielkie za odpowiedz gumy wymieniam na pewno .. A co do amorow jest wysoko tamta beta na zlomie naciskalem na bagaznik amortyzuje ladnie wiec mysle ze jak za ta cene podejme sie tego i wyjme sobie .. Co mi tam za 150 zl moge miec cos albo nic .. ; ) ale sadze ze bedzie ok ; )
Opublikowano
szczerze nie polecam. Sam kiedyś kupiłem używki. Mogą wydawać się dobre pojeździsz na chwilę i się rozpadną. Ku sobie nowe. Będziesz miał przynajmniej jakąś pewność. Ja już tego błędu nie popełnię.
Opublikowano
pojedz na stacje diagnostyczną niech ci sprawdzi amorki za 20 zł . jak beda dobre to kupisz same sprezyny za 100 bo wysokosc auta zalezy od sprezyn. Sprezyna moze byc peknieta u samej góry i tego nie zauwarzysz jak jej nie wyjmiesz !!:)
Opublikowano

Żeby zobaczyć czy sprężyna jest pęknięta, ponieś auto, zdejmij koło i będziesz na 100% widział w jakim jest stanie. Z tyłu gdy sprężyny pękają to z reguły parami - z obydwu stron.

pozdrawiam :cool2:

Przyjemność zaczyna się tam, gdzie kończy się ekonomia ;)
Opublikowano
Nie koniecznie to różnie bywa z tymi sprężynami , u mnie padła tylko jedna a dokładnie jeden zwój od góry.