Skocz do zawartości

530dA dudnienie podczas jazdy na szerokich oponach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Założyłem ostatnio letni felunek, tj. przód 235/40/18 a tył 265/35/18. Podczas jazdy z niedużymi prędkościami, tak 90-100 km/h słychać takie jakby dudnienie, głośny szum. Jadąc wolniej, czy szybciej szumu nie słychać (wiadomo, że przy dużej prędkości to słychać powietrze :mrgreen: ). Chcąc sprawdzić co to jest, ponownie założyłem zimowe oponki, 205/55/16 (wiem, że wg producenta powinny być 225, ale z takimi zimówkami już kupiłem, a że nowe więc zjeżdżam). Efekt taki, że te dudnienie, czy szum już nie występuje. Gadałem z mechanikami i gumolepami. Twierdzą, że przyczyną może być szerokość opon... Jeżeli chodzi o nadkola itp, to opony nie trą, nawet przy pełnym załadunku samochodu.

Myślałem, że to łożysko, ale szum nie nasila się ani przy skręcie w prawo ani przy skręcie w lewo. Nie jest to jakiś wyjątkowo uporczywy odgłos.

Opublikowano

W/g mnie łożysko odpada, objaw występował by i na tych i na tych kołach.

Problemem są opony.

Mogą być po ząbkowane lub po prostu złej jakości. Niektóre opony są głośniejsze inne zaś cichsze. A przy tych rozmiarach to nie oczekuj ciszy totalne... Pozdro

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie jak kolega wyżej napisał.Jak masz szerokie opony jak w ciężarówce to trudno żeby nie szumiały,tym bardziej jeżeli są nie równo zdarte.
ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może jakość gumy już nie ta co była i zaczeły szumieć ????????
Opublikowano

Najwyżej założę nowe continentale na przód i zobaczymy co będzie. Choć najpierw chciałem wykończyć te hancoocki (czy jak to się tam pisze).

Dokładnie jak kolega wyżej napisał.Jak masz szerokie opony jak w ciężarówce to trudno żeby nie szumiały,tym bardziej jeżeli są nie równo zdarte.

Oj już nie przesadzaj :p. Szerokie to zakładają do X5 i X6 - 315 (takie jak na osiach napędowych w ciężarówkach) :mrgreen:

Chociaż słyszałem, że istnieją 375 do samochodów "osobowych".

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja też mam 235 i jakoś nie wyobrażam sobie jazdy e39 na letnich 205 :duh: dla mnie to mija się z celem. znajomy ma x6 i opony 265 i tam niema żadnego szumu.
Opublikowano
Miałem podobną sytuacje. Po zmianie kół zimowych (225/65 15R przód i tył) na letnie (245/40 18R przód 275/35 18R tył) jeden wielki hałas. Szeroka opona - większa powierzchnia kontaktu z nawierzchnią, większy opór toczenia, Większy hałas. Wiec moim zdaniem nie masz się czym przejmować.
Opublikowano

Ciche opony to:

Dunlop SP Sport 2000

Bridgestone Potenza

Pirelli P0Rosso

i te bym polecił , ale tanie nie są

Nie jeździj szybciej, niż lata twój anioł stróż
Opublikowano
Hankooki są głośnymi oponami i będą huczeć, nie kupuj opon z bieżnikiem "V" bo też będą szumiały.

http://img820.imageshack.us/img820/8426/bkpy.jpg

EX: 530 dA

Opublikowano
Mam taką samą szerokość opon i u mnie nic nie szumi. Ale mam miękie i ciche opony - Uniroyale. Przy twardych gumach będzie twardo ale niekoniecznie musi szumieć. A jak są wyząbkowane to będzie wyło jak łożysko. Dobry wulkanizator powinien to bez problemu zdiagnozować. Generalnie ja jestem bardzo zadowolony bo bałem się że będzie dużo twardziej i głośniej niż na zimowych 16-kach a jest git.
Tomek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli opona jest do bani to będzie wyć pomimo że jeszcze wzrokowo jest ok.

Niedawno pożyczałem swojego kompletu 225/55 żeby sprawdzić czy łożyska czy opony.Wyszło że opony bo na moich zrobiło się cicho (Dunlop SP).

Opony hałasujące to chińskie Nankang 225/55.

ec2Wze6.jpg