Skocz do zawartości

E 46 320d automat pali 12 ,13litrow miasto prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam Bmw 320d 2000rok 136km kombi automat auto w miescie pali 12,13litrow auto po wymianie oleji i filtrow BARDZO PROSZE O POMOC lub jesli ktoś zna w poznaniu mechanika znajacego się pozdrawiam Bartek
Opublikowano
spalanie zdecydowanie za wysokie, nawet jak na automat. Wiecej jak litr nie powinna łykac z racji automatu. Diagnoza komputerowa to podstawa. Spalanie masz benzyny 3l jeżdzonej delikatnie :) a nie 2l diesla który mi w mieście łyka ponad 7 i na baku robie pod tysiac km w mieście.
szukam
Opublikowano

Spalanie 11-12l po mieście w automacie to norma przy normalnej dynamicznej jeździe...

Czego oczekujecie ?? mi 320d 136km w sedanie i manualu pali 8l -10l po mieście to 12l w kombi i automat to norma :)

Opublikowano
Sam producent podaje dla silnika 150 km automat w kombiaku spalanie w miescie 9,9 wiec nie ma co sie dziwić.Moja tyle spala latem jak jezdże delikatnie a zimą przy dojazdach 3-4 kilometry do pracy komp pokazywał prawie 14 ;).
Opublikowano

Moim zdaniem, jak na 320 to Ci spala za dużo. W każdym razie więcej niż moje 3 litry z automatem przy spokojnej jeździe. Co do mechanika w Poznaniu, polecam Mikołajczaka na Strzeszyńskiej - serwisuję u niego samochody (wyłącznie BMW) już ponad 20 lat i praktycznie bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
Witam auto nie dymi ,normalnie jedzie wymieniony filtr odmy zresztą wszystkie filtry i płyny wymienione teraz nawet 14l a inni piszą że ich BMW 136 KM 2000R PALĄ PO 7,8 LITROW MIASTO O CO TUBIEGA
Opublikowano

Biega o to, że większość ma manualną skrzynię (automaty jednak palą więcej), do tego część opiera się na wskazaniach komputera (który bezczelnie kłamie), a część nie potrafi prawidłowo zmierzyć spalania (np. sprawdzają "od rezerwy do rezerwy"). Ludzie w różnym też stopniu używają mocy silnika, miasta też są różne, nawet trasy do pracy ludzie mają czasem inne ;)

Właśnie, skąd Ty wiesz ile Ci samochód pali?

Pozdrawiam,

ecml

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wiem stąd, że leję do pełna, robię po mieście 100, 200, 313, 581 czy ile mi się tam chce kilometrów, leję znowu do pełna i wiem ile auto spaliło litrów na te przejechane km.

Sto razy dokładniejsze niż od rezerwy do rezerwy i jadę tankować kiedy chcę, a nie, kiedy się rezerwa zapali :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mój automat 320d 150KM na trasie do roboty przez miasto zimą palił koło 12-13 litrów. Teraz latem ta sama trasa zbiornik starcza na 650-700 kilometrów, także kolo 9-10 litrów. Diesle sa na długie trasy a nie na takie jak ja robie:(. W trasie pali 5-6 litrów, także moim zdaniem wszystko jest ok:)
Opublikowano
Moim zdaniem, jak na 320 to Ci spala za dużo. W każdym razie więcej niż moje 3 litry z automatem przy spokojnej jeździe. Co do mechanika w Poznaniu, polecam Mikołajczaka na Strzeszyńskiej - serwisuję u niego samochody (wyłącznie BMW) już ponad 20 lat i praktycznie bez zastrzeżeń.

Pozdrawiam,

ecml

Dziękuje podjadę do niego może coś poradzi ......

Opublikowano
komputer kłamie jak tusk!! pokazuje 8L a wg tankowania wychodzi 10L - stary problem w E46. w zimie -24stopnie trasa po miescie 1,5km postój i z powrotem to wyszło mi 16L. w takich samych warunkach mały benzyniak w manualu też mi palił 16L benzyny. wszystko zależy. może masz termostat walnięty, leją wtryski może być dużo przyczyn.
Opublikowano

moj tez kłamie, pokazuje 7.6 a spalanie wychodzi 7.4 metodą najdokładniejszą czyli tankowanie pod korek, resetowanie przebiegu i potem znowu pod korek i przeliczenie. Aktualnie od pełnego baku mam zrobione ponad 700km a jeszcze 1/4 baku jest :) wiadomo mam manuala i słabsze auto ale polifty chyba nawet oszczędniejsze niz m47.

według mnie stanowczo za dużo pali, automat nie podwyższa o 3l spalania !!

szukam
Opublikowano

Witam,

Mnie 320d po fl. pali we wroclawiu w chwilach najwiekszych korków ok 9-10 l. Jak jest niedogrzany to spali litr-dwa więcej.

Mam skrzynie manualną.

Mysle ze spalanie na poziomie 12l. w w-wie w godzinach szczytu + niedogrzany silnik to normalny wynik.

Na trasie moje auto schodzi ponizej 6l.

Opublikowano
moj tez kłamie, pokazuje 7.6 a spalanie wychodzi 7.4 metodą najdokładniejszą czyli tankowanie pod korek, resetowanie przebiegu i potem znowu pod korek i przeliczenie. Aktualnie od pełnego baku mam zrobione ponad 700km a jeszcze 1/4 baku jest :) wiadomo mam manuala i słabsze auto ale polifty chyba nawet oszczędniejsze niz m47.

według mnie stanowczo za dużo pali, automat nie podwyższa o 3l spalania !!

Witaj moje takie samo jak twoje BMW 136km 2000r

Opublikowano

Pozdrawiam,

ecml

Dziękuje podjadę do niego może coś poradzi ......

Kolego auto trzeba podpiąć pod komputer i sprawdzić przepływomierz po pierwsza a wtryski resztę po drugie.

Auto rzeczywiście pali trochę więcej ale to tez zależny od dynamiki jazdy, jak masz coś walnięte to ciśniesz bardziej o ci mocy brakuje. Komputer średnie spalanie przekłamie wiec na tym niema co polegać.

Na forum jest działa diagnostyka zajrzyj tam i znajdź kogoś z Poznania i do niego podjedź, na pewno będzie taniej niż u mechaników.

Diagnostyka to podstawa.

Opublikowano

Wtam Wszystkich podłączam sie pod temat posiadam BMW 320D 150km 2002r Sedan

takze chciałem prosic o pomoc fachowców auto przy delikatnej jeździe pali 10-11l i kopci na czarno i komputer pokazuje 5.8 olej wszystkie filtry wymienione bez zmian

dziekuje za wszystkie odpowiedzi Łukasz

Opublikowano
12 litrów gnojówki na 100 to rzeczywiście dużo, z drugiej strony, nie musisz wajchować co jest plusem i tak bilans wychodzi na zero