Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Zakupilem ladne 17" aluski od mpaka z para nowych opon na szerszej feldze czyli 8j i przednie opony takie na 3 miechy a felga 7.5j.Dookola mam ten sam rozmiar opon 225/45/17 i zastanawia mnie czy na szerszej feldze nie powinno byc 245 lub chociaz 235 szerokosc.

Jezdzi ktos z was na takiej samej szerokosci opony przy roznych rozmiarach szerokosci alusa?

Obawiam sie,ze krawedzie opony na szerszej feldze szybko sie zuzyja...

Opublikowano (edytowane)

Suche dane, do przemyślenia:

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.html

Fajny artykuł - wiele Ci się rozjaśni:

http://www.blogomotive.pl/index.php/2012/04/07/306-co-ty-wiesz-o-felgach/

BTW, mam takie opony jak Ty (225/45r17) na takim samym rozmiarze felg (7,5J) - wszystko jest jak trzeba.

//EDIT... Sorry, pytałeś konkretnie o 8J, ale różnica będzie raczej nieduża.

Pozdrawiam,

ecml

Edytowane przez ecml
Opublikowano

BTW, mam takie opony jak Ty (225/45r17) na takim samym rozmiarze felg (7,5J) - wszystko jest jak trzeba.

Pozdrawiam,

ecml

Kolego dzieki za szybka odpowiedz.Nie zagladalem jeszcze do tych linkow,ale napisales ze masz takie fele jak ja ,ale ja mam przod 7.5j a tyl 8j z oponami 225 45 17 ,a Ty napisales ze posiadasz 7,5j.

Opublikowano
Jeżdzę na felach 8" i oponach 225/45 17" odkąd kupiłem samochód. Żadnych problemów nie ma :)

Browar dla kolegi sie nalezy,a temat uwazam za zakonczony,dzieki.

:mrgreen:

Opublikowano

Ja mam oryginalne felgi BMW tyle ze 18". Przód 8" - opona 215/40, tył 8,5" - opona 225/40. Na każdej feldze, mam rozmiar mniej od zakładanego przez producenta. Mały naciąg jest co poprawia wygląd. Ranty ochronne pełnią swoją funkcję. Założenie na moje felgi o jeszcze jeden rozmiar w dół sprawi, że ranty ochronne nie spełnią swojej roli.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja sie troche pomylilem,poniewaz zakladajac dzis alusy zaowazylem,ze przod jest 7.5j a tyl 8.5j ,oraz dookola jest 225 szerokosc opony.

Pojezdze tak troche i zobacze czy da sie jezdzic cZy nie,ale wyglada elegancko. :D

Opublikowano

Aha jeszcze jedno,po zalozeniu alusow pojechalem na sprawdzenie cisnienia w oponach i okazalo sie ze jest 2.9 bara...Zjechalem na 2.5 ale wydaje mi sie ze to wciaz za duzo,bo na 16" mialem 2.0 do 2.2 bara.

Ile wy pompujecie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

touring 205/55/16

przód: 2,3

tył: 2,7

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
touring 205/55/16

przód: 2,3

tył: 2,7

Cisnienie na 17" feldze.

A jesli chodzi o klapke i link to ani na klapce nie mam informacji ani nie rozumiem nic po germansku.

Opublikowano
Ja też :D ale tam nie trzeba nic rozumieć. Po lewej na górze wybierasz "3er e46" i pokazują ci się felgi jakie były zakładane do e46. Klikasz na obrazek felgi i masz w tabelce: w jakich modelach były, szerokość i średnica felgi, rozmiar opony zakładany przez BMW na tą felgę
Opublikowano
Ja też :D ale tam nie trzeba nic rozumieć. Po lewej na górze wybierasz "3er e46" i pokazują ci się felgi jakie były zakładane do e46. Klikasz na obrazek felgi i masz w tabelce: w jakich modelach były, szerokość i średnica felgi, rozmiar opony zakładany przez BMW na tą felgę