Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedługo wyjeżdżam do Niemiec. Mam zamiar wrócić oczywiście autem.

Poszukuję czegoś odpowiedniego na trasy, mieszkam w takim miejscu, że wszędzie dojeżdżam "trasą".

Moją uwagę przyciągnęła E46, strasznie podoba mi się sedan po lifcie.

Jestem bardzo wrażliwy na poziom hałasu w środku, który występuje szczególnie przy wys. prędkościach.

Tutaj pojawia się pytanie - jak to jest w E46? Pewnie zależy czy diesel czy benz. Powiedzmy, że 320D lub np. 328i.

Chodzi mi głównie o prędkości powyżej 100kmh. Rozumiem, że to sprawa indywidualna, ale myślę, że cokolwiek da się w tym temacie napisać.

Do tej pory jeździłem A4 B5 z silnikiem ADR (1.8, 125km) i to niestety trochę za mało. Krótka skrzynia denerwuje strasznie.

Dodatkowo hałas powyżej 140kmh jest już dobitny. Wyprzedzanie z pełnym autem + bagaże też nie powala.

Pod uwagę biorę też Galanta 2.5 V6, ale to nie jest forum mitsu więc nie będę poruszał tego wątku.

Z górki dzięki za odp. pozdrawiam.

Opublikowano

Powiem Ci tak - jak kupowałem swoje auto to zastanawiałem się nad e46 lub e39. Wcześniej jeździłem Vectrą B - było fajnie do 120 km/h. Potem jednak przełozenie skrzyni powodowało duży wzrost hałasu. A kupiłem Vectrę B, ponieważ wcześniej miałem Vectrę A - a tam poziom hałasu przy 150 km/h był na naprawdę akceptowalnym poziomie. Dlatego jakoś trochę mnie zawiodła tylko w tym względzie Vectra B.

Ale, jak stałem przed wyborem czy kupić e46 czy e39 - pojeździłem trochę jedną i drugą wersją. Powiem Ci tak - to jest przepaść. BMW e46 ma trochę lepsze wygłuszenie niż Vectra B. Ale jak wsiadłem do e39 różnica na korzyść e39 była po prostu wyczuwalna. Więc może zastanów się nad e39?

Opublikowano

Tutaj pewnie różnica w utrzymaniu też ogromna.

Na początku brałem pod uwagę e39. Poczytałem co nieco i wątpię, czy byłbym w stanie ją utrzymać.

No i tak szczerze, nie podoba mi się aż tak bardzo jak e46 po lifcie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja tylko dodam, że po lifcie nie było już 328i tylko 330i, więc jak pojedziesz szukać 328i po lifcie to długo będziesz szukał. ;) A druga rzecz... wyjazd do Niemiec szukać auta a nie po konkretne auto jest głupotą.
Opublikowano

Dzięki wielkie, nie widziałem o tym, że nie występuje 328 po lifcie.

Do Niemiec jadę dopiero za jakiś czas. Mam tam rodzinę i spędzę tam trochę czasu.

Auto kupię (jeżeli już kupię) przy okazji, jeżeli trafię coś sensownego.

Oczywiście obszar poszukiwań będzie sprowadzał się wyłącznie do ofert prywatnych.

Nie otrzymałem jednak jeszcze jasnej odpowiedzi na zadane pytanie.

Jeżeli ktoś może napisać coś na temat hałasu e46 to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Opublikowano
To może ja - poziom hałasu to jedna z kilku najważniejszych rzeczy również dla mnie i w e46, nawet takim jak moje (4 gary) jest bardzo OK. Jeżeli szukasz dużej R6 która przy tych prędkościach będzie pracować o 1000 obr. niżej niż mój, to wg. mnie nie masz się czego obawiać. Natomiast diesel jak diesel, zawsze będzie głośny.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

Dzięki za odp.

A jak jest powyżej 120kmh ? Załóżmy jadąc bez przerwy 160?

Wiem, wiem. Kosmiczna prędkość jak na nasze drogi, ale zazwyczaj gdy jestem w trasie nie ma ruchu.

Może to trochę prymitywne pytanie, ale dla mnie ważne. Jazda z prdk. pow. 120 w moim audi mnie zwyczajnie męczy.

Opublikowano

To ja stanę w obronie diesli, powiem ci tak ja uważam ze auto jest bardzo ciche w trasie w ogóle silnika nie słychać po prostu sobie mruczy. Do 160 spokojnie możesz jechać i słuchać sobie cicho muzyki. Ja w swojej mam program zrobiony to w momencie gdy wyprzedam auto się wkręca na obroty to wtedy słychać bardziej ale do 3000 tyś obrotów jest bardzo dobrze. Oczywiście R6 będzie mruczeć fajniej ale jest głośniejsze i cięższe.

uważam ze bardzo dobrze auto jest wygłuszone do tego mam zadbany egzemplarz który w środku jest bardzo cichy.