Skocz do zawartości

[e46] 320d Touring głuche stuki tylnego zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku tygodni do moich uszu dociera głuche stukanie z tyłu samochodu. Jest to stukanie bardzo zbliżone do wybitego wahacza, ale jest płytsze. Dochodzi ono z lewego tyłu, głównie przy jeździe po nierównej kostce, ale też na asfaltowych wybojach. Byłem już na stacji diagnostycznej gdzie sprawdziłem tuleje wahaczy i te pływające - okazały się być ok. Nie wiem czy pchać się w koszta wymiany tulei belki (nr 2 i 4). Na pewno nie ma problemu z tulejami 7 i 9 bo nie ma żadnego stukania przy ruszaniu czy wrzucaniu "R". Zastanawia mnie czy może to być poduszka amortyzatora? Jakie są objawy jej zużycia? Doradźcie coś koledzy :(

Opublikowano

W tylnym zawieszeniu masz ok. 20 rodzajow tulei...takie objawy moze powodowac zuzycie jednej z nich...jesli nie sprawdziles wszystkich nie bedziesz mial pewnosci.

Jesli maja to byc gumy od amorow to rozbierz boczki bagaznika i bedzie wszystko jasne :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
jesli nie sprawdziles wszystkich

Te które mogłem sprawdzić bez rozbierania auta to sprawdziłem... A rozbierać auto, żeby się okazało, że są sprawne to tak trochę szkoda kasy ;]

Jesli maja to byc gumy od amorow to rozbierz boczki bagaznika i bedzie wszystko jasne :cool2:

W sensie nie trzeba ich wyciągać, żeby to stwierdzić?

Opublikowano

Faaaaak :?

Jestem załamany...

Filmik rewelacja i dzięki za niego, ale to rozbieranie tapicerki to jest jakaś tragedia. Robić to wszystko, żeby tylko odkręcić dwie śruby? Ja byłem pełen obaw przed wywalaniem klapek kolektora ale to wymaga jakiejś dwugodzinnej sesji jogi przed przystąpieniem do pracy.

Oczywiście nie ma się co łudzić, że dałoby się to zrobić bez tej zabawy z tapicerką?

Jeden plus jest taki, że można to zrobić samemu (bo mechanik za wymianę poduszki wartej 25-30zł weźmie pewnie ze 100!)

Opublikowano

Już dobra dobra, wszyscy dobrze wiemy, że którejś słonecznej niedzieli będę musiał zakasać rękawy i trochę się pobrudzić :8)

Muszę tylko poszukać podobnej instrukcji dla lewej strony gdzie jest zmieniarka i gps...

Dzięki jeszcze raz :cool2:

Opublikowano
w sedanie to jest banalne, robi się w 5 minut ale w touringu rzeczywiście trzeba się więcej pobawić z tapicerką.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
amortyzatorow nie wymienialem, przebieg mam 295tys, amory sachs, niemam pojecia czy byly wymieniane, ale chyba sa od nowosci, nie cieknie z nich olej ani nic, na przegladzie skutecznosc wychodzi kolo 70%
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jestem świeżo po wymianie poduszek. Stukani ustało. Po rozebraniu tapicerki bagażnika (dzięki za filmik :cool2: ) stwierdziłem, że za jednym zamachem wymienię też amory. Jestem mega zadowolony. Mam teraz 4 nowe amortyzatory i auto prowadzi się rewelacyjnie. Zdecydowanie lepiej niż na starych.

Pzdr