Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam pytanie w mojej beemce mam wlany olej silnikowy elf sport 15w40 jest to olej mineralny samochód posiada instalacje lpg czy to dobry olej do tego silnika(m50) a jeśli nie to jak polecacie
Opublikowano
...minerał toż to profanacja marki :lol: po pierwsze ile masz już nalatane, czy wiesz co było lane przed tym elfem. W jakiej kondycji silnik...czy się nie poci.Podaj więcej informacji to coś doradzimy a tak poza tym jest masa tematów o oleju do m50 ..wystarczy troche chęci a napewno znajdziesz odpowiedź.
Opublikowano
samochód kupiłem 2 dni temu a olej był niedawno temu zmieniany przebieg to 293.451a jaki olej pół syntetyk czy syntetyk ? silnik minimalnie się poci koło chłodnicy
Opublikowano

kolega chcial napisac chyba 10W40... a nie 15W40

jak cie stac, a silnik jest w dobrej kondycji to lej pelny syntetyk :wink:

Opublikowano

nie wiem jak Wy ale odradzam lać pełen syntetyk,ja zalałem sobie przed zimą pół syntetyk i,w zimę postał samochód 6 dni nie ruszany na mrozie akurat w te największe mrozy ;) nie odpaliłem już auta, pomijając fakt ,że sprawdziłem wszystko dosłownie ,wszystkie czujniki nowe itd,po 2 tygodniach ręce opadły ;) samochód pod piec farelka pod silnik bejca zagadała.

Wniosek moim zdaniem,skurczyły się pierścienie i olej przechlapywał na świece ,a jak wyjmowałem świece i wyczyściłem je z oleju i wygrzałem to przy odpalaniu auta w pierwszej sekundzie jak by chciał zapalić później neptyk ,nie twierdze że to wina oleju wiadomo ze pierścionki domagają się wymiany ;) Ale latam na mineralnym ;)

Pozdrawiam !!!

http://forum-lines.ru/rez/ab214080.gif

раскрутка сайта киев

E34 520i M50 B20

E34 550i S70 B56

Suzuki DR 800 Big

Opublikowano

tak tak, 10w40, pomyliło mi się :)

nie wiem jak Wy ale odradzam lać pełen syntetyk,ja zalałem sobie przed zimą pół syntetyk i,w zimę postał samochód 6 dni nie ruszany na mrozie akurat w te największe mrozy ;) nie odpaliłem już auta, pomijając fakt ,że sprawdziłem wszystko dosłownie ,wszystkie czujniki nowe itd,po 2 tygodniach ręce opadły ;) samochód pod piec farelka pod silnik bejca zagadała.

Wniosek moim zdaniem,skurczyły się pierścienie i olej przechlapywał na świece ,a jak wyjmowałem świece i wyczyściłem je z oleju i wygrzałem to przy odpalaniu auta w pierwszej sekundzie jak by chciał zapalić później neptyk ,nie twierdze że to wina oleju wiadomo ze pierścionki domagają się wymiany ;) Ale latam na mineralnym ;)

Pozdrawiam !!!

Mineralny do BMW? Matko boska...

Opublikowano

Wedlug BMW zalecany jest 10W, ale 15W tez mozna.

Opublikowano
Parametr W jest też uzależniony od strefy klimatycznej ;)

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Wlasnie. Ja mam 15W, ale teraz zaleje, 10W bo dochodzi u mnie nawet ponizej 25st w zimie. Co do olei mineralnych czy syntetycznych to niestety, nie oszukujmy sie, ale E34 zbyt mlode nie sa. Silniki swoje przebiegi tez maja wiec wlanie im minerala tez raczej juz nie zaszkodzi. Ja mam wlany Castrol High Milegae, ktory to jest niby mineralny, ale ma jakies tam wlasciwosci z polsyntetyku. Producent zaleca ten olej do starych silnikow z przebiegami powzyej 100tys. Zobacze, moze teraz wleje mu polsyntetyk.
Opublikowano

Według mnie zalewanie silnika z pełna hydraulika jakim jest m50 olejem typu 15w i w dodatku mineralnym to proszenie się o kłopoty, jeśli coś cieknie to trzeba to naprawić a nie ratować się olejem majacym konsystencje galarety w zime. Mity o tym ze syntetyk to tylko do nowego a juz po 100tys to mineral to sa bzdury wyssane z palca.

Teraz czy to olej mineralny czy syntetyczny maja podobna ilosc substancji myjacych czyli liczby TBN i oba myja silnik w takim samym stopniu wiec w silniku w ktorym stosowano przynajmniej olej polstntetyczny I wymiane w terminach nie ma mowy o jakichkolwiek wiekszych osadach.

Przykladowo olej jaki teraz zalalem do siebie czyli castrol magnatec 5w30 ma TBN 7.7 czyli wartosc raczej niska bo niektore oleje polsyntetyczne czy mineralne maja ta wartosc nawet powyzej 10 wiec teoria ze syntetyk wyplucze osady nie ma uzasadnienia.

Opublikowano

Jak ktos zalewa minerał do beemki to gratuluje... :duh:

Nawet producenci olejów swoimi programami typu "dobierz olej" nie doradzaja zalewania e34 takim szitem

Ow40, 10w60, 5w40 czasem pojawia sie 10W40 - i ten olej wg mnie to minimum parametrowe

Opublikowano
Po testach moich kumpli podobno GULF jest dobry. Nawet Magantec nie dal rady przy wysokiej temp, bo az rozrzad zaczal halasowac jak piec dostal ostro po gazie.