Skocz do zawartości

E39 530i,Wymiana alternatora na mocniejszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś bardziej "ogarnięty" z elektryką w E39 może mi doradzić, jaki jest najmocniejszy alternator montowany w E39?

Obecnie mam 120A w 530i 2001, a ze względu na rozbudowę Car audio, potrzebuję jakiś mocniejszy, wiem ,że w 530d są dwie odmiany 120A jak u mnie oraz 150A.

Czy to jest najmocniejszy alternator bez chłodzenia wodnego montowany w E39?

Dziękuję bardzo za info, czego mam szukać w używce aby pasowało plug&play w miejsce mojego obecnego.

Opublikowano

Kwestia wymiany jest przemyślana.

Budowana jest instalacja SQ a nie żadne, SPL do lansu za zimnym łokciem(Takie czasy już dawno są za mną) :)

Co do urządzeń, które potrzebują prądu, wymienię najistotniejsze:

drugi dodatkowy aku ok 30 Ah przez wzmacniaczem odp za obsługę sekcji Sub, Tweet,

wymieniony ori aku na żelowy co w sumie da pojemność aku w okolicach 135 Ah.

Dwa piece MRV-F900, z czego ten przeznaczony do suba w mostku, może w piku, pociągnąć około 60A gdyż to klasa AB a nie cyfrówki, tak więc sprawność jest sporo niższa.

A rachunek jest prosty...

Altek daje max 120 A z czego przecież auto samo w sobie potrzebuje prąd, podejrzewam ,że przy włączonej klimie, wentylatorach latem, będzie to spokojnie 40-50 A, z czego wynika ,że pozostaje 70 A, a pozostaje jeszcze sporo mniejszych komponentów, i drugi wzmacniacz(zabudowa 3way aktywnie), 70 A -60A w piku, daje 10A zapasu , a raczej go wcale nie będzie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Drugi akumulator i kondensator w rozbudowanym audio montuje się aby uniknąć spadku napięcia w instalacji samochodu przy dużym obciążeniu.
ec2Wze6.jpg