Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Ostatnio założyłem nowy komplet kół, czyli nowe felgi i nowe opony roz. 225/45/17...problem polega na tym że nawet po doważaniu kół od 120km/h są odczuwalne mocne drgania...drży niemal wszystko...nie wiem co robic...

Gdzie mam szukac problemu ????...trzepaki ? zawieszenie ? tarcze ham. ???

Proszę o pomoc Pozdrawiam!

Opublikowano

Idealnie wywazyc i dowazyc można nawet kwadratowe koło.

Jak chcesz zobaczyć czy opony i felgi są proste musisz zrobić wywazanie na maszynie z rolka dociskowa. Przy okazji warsztaty które mają taka maszynę układają tak oponę na feldze żeby krzywizny wzajemnie się znosily.

Opublikowano

napisz jakie opony założyłeś??

ja cały poprzedni sezon męczyłem się z oponami (falken fk452) wyważałem, zdejmowałem, doważałem może z 10 razy - nic nie pomagało... :cry:

po sezonie raz jeszcze ściągnąłem opony w celu wymiany na nowe i okazało się że wszystkie 4 sztuki po przebiegu (ok 12 tkm) są zdeformowane, powychodziły bąble ale od wnętrza opony!! z zewnątrz opony były ok... dodam że felgi były proste, zero studzienek itd.

opony oddałem do gwarancji, ale oczywiście moja wina... teraz założyłem Continentala i jest wszystko ok

a podobnie jak u Ciebie jazda powyżej 110 km/h była tragedią :x :x :x

Opublikowano
Ja tak mialem z dunlopami.Zadnych bul nic poprostu opona zle zrobiona miala bicie promieniowe.Walilo tak ze chcialo glowe urwac.Poszyly do reklamacji uznali na 2 i jest teraz duzo lepiej.Nigdy wiecej Dunlop tylko continental
Opublikowano
(...)Ostatnio założyłem nowy komplet kół(...)

Podjedź do dobrego warsztatu który posiada wyważarkę z dociskiem która potrafi zmierzyć bicie opony. Jeżeli będziesz miał dużą pewność, że to faktycznie opona, dogadaj się z serwisem gdzie kupowałeś opony, że kupisz nowy komplet z własnej kasy, ale jak reklamacja zostanie uznana (co trwa zazwyczaj do 2tyg.) zwrócą Ci kasę. Ja tak zrobiłem w ubiegłym sezonie. Opcja numer 2, z uwagi, że nie ma jeszcze upałów to zamontować ponownie zimówki.

Niby ryzyko z założeniem własnej kasy, ale jak reklamacja nie zostanie uznana to chyba i tak nie zamontujesz tych opon ponownie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Również zmagałem się z biciem przy 120km/h i u mnie przyczyną był syf, pomiędzy stykiem felgi z tarczą hamulcową,

może to banalne, ale zacząłbym od tego.

Opublikowano

Mam podobny problem. Czy ktokolwiek wie gdzie znajduje sie taki warsztat w rejonie Gliwice, Katowice, Krakow?

Jak chcesz zobaczyć czy opony i felgi są proste musisz zrobić wywazanie na maszynie z rolka dociskowa. Przy okazji warsztaty które mają taka maszynę układają tak oponę na feldze żeby krzywizny wzajemnie się znosily.