Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)
Ar9300 nie byłyby lepszy?

generalnie specjalistą od archoil jest Rivasi, 9300 bedę lał teraz z mobil1 do silnika po remoncie

9100 to bardzo bezpieczne rozwiązanie i relatywnie tanie cena/jakośc/własciwości

Edytowane przez kri35
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Oj, to aż takie badziewie mi nalali (MTF-LT-3 83227533818)... :cry2:

cytuje opinie " Co do skrzyni manualnej to olej fabryczny jest bardzo niskiej lepkości ok 6cSt w 100*C a do tego niestety prawie pozbawiony dodatków (mniej niż w olejach klasy ATF) i wg naszych testów ten olej lifetime wytrzymuje długo sam w sobie ale niestety bardzo przeciętnie chroni skrzynię "

Opublikowano

W takim razie potraktuję go jako "płukankę" i przy najbliższej okazji zmienię.

Co do dodatków to kiedyś się bardzo naciąłem dodając do oleju jakiegoś wynalazku z teflonem, który odłożył mi się pod pierścieniami, ale to chyba technologia starsza od węgla i archoil wyprzedza ją o lata świetlne i takich psikusów nie robi....

• Członkowie klubu
Opublikowano
W takim razie potraktuję go jako "płukankę" i przy najbliższej okazji zmienię.

Co do dodatków to kiedyś się bardzo naciąłem dodając do oleju jakiegoś wynalazku z teflonem, który odłożył mi się pod pierścieniami, ale to chyba technologia starsza od węgla i archoil wyprzedza ją o lata świetlne i takich psikusów nie robi....

teflon, molibden dobre są dla handlarzy bo wszędzie się wciskają i silnik pracuje cichuteńko :mrgreen:

Opublikowano

Witam ponownie,

Chcialem zalac do swojej e92 325i Mobil One New Life 0w40 i teraz pytanko bo zauwazylem ze sa 2 etykiety na tych olejach.

Na jednej jest napisane: "Full Synthetic":

http://www.halfords.com/motoring/engine-oils-fluids/engine-oil/mobil-1-new-life-0w-40-oil-5l

Na innej: "SHC Synthese Technology"

Na tym forum jest dyskusja na ten temat:

http://www.bobistheoilguy.com/forums/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2383817

Teraz moje pytanie poniewaz kupilem ten z napisem "SHC Synthese Technology" - czy to jest ten sam olej co "Full Synthetic" czy moze jest jakas roznica?

Na stronie Mobil1 widze tylko jesten New Life 0w40 wlasnie z etykieta "Full Synthetic".

Opublikowano
Z tego co sie wiem SHC to taki syntetyk nie do konca syntetyk, mozna go zakwilifikowac jako pol syntetyk, gdzie udalo ci sie dostac ten olej z taka etykieta ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Członkowie klubu
Opublikowano
Może ktoś jest zorientowany czy ARCHOIL 9100 pozostaje w silniku po wymianie oleju przez np. kolejne 20 tyś. km ?

[email protected] tam ci powiedzą

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tak się zastanawiam czy nie dolać do skrzyni i tylnego mostu Ar9200 :?:

do dyfra wlej Amsoil SVG 75W-90 GL5 i nie kombinuj

• Członkowie klubu
Opublikowano
Oooooooooooooooooooooo......

Cały czas wydawło mi się, że 75w80 i zapytałem tylko dla spokoju sumienia :idea:

Gdzie to mogę znaleźć ?

nie wiem, ja dostałem info kiedyś z ASO, że taka lepkośc rekomendowana, potem pytałem jeszcze dla pewności na zmieńolej.pl

link do tematu: http://www.zmienolej.pl/kunena/oleje-przekladniowe/1023-olej-do-skrzyni-i-dyfra-bmw-e90-320si

• Członkowie klubu
Opublikowano

różnica nie wielka, zalej cokolwiek co spełnia normę BMW MTF LT-3, chyba że masz cos innego nasmarowane na skrzyni?

a jak jeszcze nie bedziesz pewien to napisz do producenta skrzyni http://www.getrag.com/en/products/manualshift/manual_transmissions_mt/manual_transmissions_mt.html

Opublikowano
Z tego co sie wiem SHC to taki syntetyk nie do konca syntetyk, mozna go zakwilifikowac jako pol syntetyk, gdzie udalo ci sie dostac ten olej z taka etykieta ?

Witaj Rivasi,

Z tego co sie dowiedzialem to w niemczech produkuja ten olej (Mobil1 New Life 10w40) z etykieta SHC Synthese Technology, a na reszte Europy wypuszczaja z etykietka Full Synthetic.

Jest to ten sam olej (ta sama specyfikacja w Datasheet.)

Po wejsciu na strone www.mobil1.de faktycznie olej jest z etykieta SHC Synthese Technology, po wejsciu na www.mobil1.uk lub.pl etykieta jest "Full Synthetic".

Podsumowujac wyglada na to ze to ten sam olej a sklep na Amazonie zaopatruje sie u zrodla czyli w NIemczech stad ta nazwa na oleju w UK.

Opublikowano
Czytalem juz kiedys o tym i to nie do konca chyba tak, to roznica miedzy olej syntzetyczny a olej w technologi syntetyczenej, to chodzilo o jakies zagadnienia prawne i nie pamietam czy to byl dokladnie ten sam olej ale z tego co pamietam to nie. W niemczech kupowalem juz Mobil 1 0W40 i dostalem z etykieta Full, poszperam i dam znac.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie