Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

panowie jestem tutaj nowy oraz posiadam e60 530d i mialem nie mila sytuacje a mianowicie kolizja.

mam przestarty przedni zderzak od strony kierowcy zbita lampe i wgniecioy blotnik.

jedna rzecz mnie zastanawia czy ubezpieczyciel policzy zamienniki czy oryginal?

czy ktos cos wie na ten temat?

Temat poprawiłem tym razem, zanim założysz następny poczytaj

viewtopic.php?f=73&t=117891

Opublikowano

Znajomemu w e61 za podobną kolizję tyle że z prawej strony policzyli za błotnik 149 zł - zamiennik, lampę bixenonową ORI chyba coś ok 2500 zł, a za zderzak kompletny m-pakiet ORI ~ 2700zł.

Tyle że On trzepnął sarnę i kasę brał z AC.

Opublikowano

a przepraszam Cie musze sie zorientowac na forum.

wiec 5350 w sumie dostal.moze nie ma zamiennikow na lampe czy zderzak a blotnik juz jest.ja nie mam m pakietu wiec nie wiem jak policza i ciekawe to jest

Opublikowano

Poczytaj sobie OWU AC swojego ubezpieczyciela i wszystko będziesz wiedział. Ja mam AC w AXA (auto 8 letnie) i wiem, że w razie kolizji liczą mi na oryginałach ale z 60% amortyzacją za wiek auta, czyli dostanę prawie połowę ceny oryginałów - zawsze za to kupię jakieś rozsądne używki i auto naprawię. W Proama dla takich aut jak moje liczą na zamiennikach i do tego 50% amortyzacji za wiek auta (i nie ma innej opcji choćbyś dopłacił), więc gdybym dostał 50% ceny zamiennika to mógłbym kupić conajwyżej parę bułek, dlatego olałem tą firmę.

EDIT: w sumie nie napisałeś czy szkoda z AC czy z OC, jak z AC to poczytaj OWU i będziesz wiedział, a jak z OC to pewnie będą wciskać najtańsze, ale chyba można z tym walczyć - sam nie wiem

Opublikowano
Nie mam AC, oddadza mi pieniadze ze sprawcy a on ma w warcie. Mam nadzieje ze chociaz oryginal lampe i zderzak mi policza. Nie wiem tez czy policzy czujnik od parktroniku bo wylecial jeden
Opublikowano

Policzą Ci na zamiennikach.. zdziwisz się : zderzak 290zł , błotnik (stalowy !) 140zł, lampy raczej nie ma w zamienniku.

Tak mi policzyło PZU miesiąc temu (szkoda z OC sprawcy) - miałem przetarty zderzak i błotnik.

Za całość, czyli części i robocizna dali mi 1800zł.

Wstawiłem samochód do ASO - na oryginalanych częściach zrobili za ok. 8000zł. Naprawiłem bezgotówkowo.

Jeśli chcesz dostać pieniądze do ręki to jedź do ASO na wycenę (jest płatna ok 200-300zł).

Tam policzą Ci wszystko: czujnik, nakrętki, plastiki itd. (błotnik ok 1400, zderzak zwykły ok 2400)

Ogólnie jesteś w dobrej sytuacji bo naprawa z OC sprawcy jest prosta - samochód musi zostać przywrócony do stanu z przed wypadku (jeśli miałeś oryginalne części to takie musisz dostać).

Możesz naprawiać samochód do 100% jego wartości. Robiąc w ASO nie zarobisz ale też nie stracisz.

Oczywiście masz prawo do samochodu zastępczego od ubezpieczalni - niezależnie czy auto jest na firmę czy prywatne.

Powodzenia.

Opublikowano
Oby mnie takie coś nie spotkało ... tfuuu ;) ale w Hestii moje auto 8-letnie ma wykupiony wariant serwisowy, na oryginałach, bez amortyzacji i bez wkładu własnego...
Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
ale w Hestii moje auto 8-letnie ma wykupiony wariant serwisowy, na oryginałach, ..

i ty w to wierzysz , przeczytaj dokładnie ogólne warunki :mrgreen:

Opublikowano
wojtt - masz racje kolego najlepiej do aso go wstawic i swiety spokoj a zarabiac nie chce. Choc slyszalem o takich czubkach ze tak sie wyraze nie ladnie ze zarabiaja w taki sposob. Ale na jakiej zasadzie to robia to nie mam pojecia