Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Jakis czas temu zakupilem komplet foteli z e32 - czarna skóra, chociaz mój welur jest w stanie idealnym, mam chec na zmiane :)

Na próbę chcialem przelozyc fotele, na próbe dlatego, ze w beemce nie mam klimy...

No wlasnie... wymieniac czy nie?

1. Brak klimy mocno da sie we znaki w lecie? Auto diamantswarz, skóra czarna, boki przekladalbym czarne skorzane z drewnem (w drodze kompletne z roletami). 99% jazdy to miasto - odcinki od 5 do 20km - kilka razy dziennie, wiec klima w moim wypadku nie miala by nawet czasu na zadzialanie (trasy rzadko i w wiekszosci do 100km).

Chce wiedziec czy nie bede zalowal bo jak przeloze boki to juz pozamiatane

2. Fotele sa z podlokietnikami - ten wazniejszy od kierowcy, nie chce sie blokowac na wybramych wysokosciach, da sie cos z tym zrobic? Co odpowiada za blokade polozenia podlokietnika?

3. Podczas regulacji polozenia oparcia fotela pasazera, jest spory luz i opada, zamiast stawiac lekki opór

4. Jak sprawdzic czy mam poprowadzona istalacje pod elektryczne szyby z przodu bez rozbierania sciagania boczków? czy boki procz tego ze sa na spinkach i trzebaten kupowac nowe, bo sie lamia, trzeba pozneij wklejać? gdzies tak czytalem...

Lepiej dac do tapicera, zeby porzadnie to zrobil czy lepiej samemu? Ile by takie cos kosztowalo? z instalacja el. szyb na przod?

Tak z ciekawosci: wychodzily fabrycznie wersje ze skora bez klimy? Bo czesto widze na allegro takie egzemplarze i sie zastanawiam jak to bylo :mrgreen:

Opublikowano
to już kwestia twojego wyboru- ewentualnie poczekaj do lata i przełóż tylko fotel kierowcy i pojezdzij kilka dni. przekonasz się czy warto. ja bym jeszcze pojeździł na welurze. co do boczków to czasem może spinka się złamać, ale jak umiejętnie zdejmiesz boczek to nawet żadna może ci się nie ułamac, po prostu podważaj boczek sóubokrętem itp. spinki sam wymienisz. by sprawdzic czy masz kable od el szyb to chyba najlepiej zobaczyc przy zawiasie czy ida tam jakieś dodatkowe kable, oprócz el szyb i i c. zamka. u siebie też mam skórę i ciemny lakier. nie mam klimy. zobaczymy jak to bedzie wyglądać jak będą upały. mogę napisać jak będzie taka sytuacja i jak będzie to wtedy wyglądało. e34 wychodziło w skórze i nie musiało miec klimy- kwestia wymagań klienta. pozdrawiam

Tylko BMW jest samochodem , inne auta to wyrób samochodo-podobny.

Reanimacja:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=228175

Opublikowano
Ja u siebie mam fabrycznie skórę i brak klimy, w lato jest to trochę uciążliwe z przodu( z tyłu mam rolety boczne i tylną więc jest cień) ale da się przeżyć pod warunkiem, że nie zostawisz auta w pełnym słońcu. Kiedyś w lato zostawiłem, poparzył bym się gdybym nie usiadł na ręczniku. :mrgreen: U mnie sytuację po części ratuje szyberdach.
Brokatrot Metallic
Opublikowano

ooo witam kolege:) to kolega jeszcze nie sprzedal swojej beni? zostaje jednak u ciebie?

BTW wnetrze kupilem dokladnie takie samo jak twoje, czyli skóra, drewno, rolety boczne tez będą. Szyber elektryczny tez mam (fabryczny), umiejetnie korzystajac z nawiewu i szyberka przezyzlem poprzednie lato i wcale nie bylo zle... to co? nie bac sie i przekladac wszystko na raz?

Opublikowano

2. Też mam ten problem z nowym fotelem. Podpinam się pod pytanie :)

4. Wyciąg tą półeczke z tyłu tunelu środkowego. Śęgnij w dziurę i powinieneś wymacać wtyczki od sterwoania szybami. Sam je tak wymacałem ;)

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

Opublikowano
Jak znajde wtyczki w tunelu tzn ze w drzwiach tez beda kostki i wystarczy wlozyc tylko silowniki do szyb?
Opublikowano
Jak znajde wtyczki w tunelu tzn ze w drzwiach tez beda kostki i wystarczy wlozyc tylko silowniki do szyb?

Osobiście drzwi jeszcze nie rozbierałem. Ale myślę, że skoro wtyczki pod przełączniki są podprowadzone to zarówno modół i wtyczki pod siłowniki też powinny być. Jutro zdejmę boczek i dam Ci znać ;)

Opublikowano (edytowane)
ooo witam kolege:) to kolega jeszcze nie sprzedal swojej beni? zostaje jednak u ciebie?

Również witam :) Jest szansa, że zostanie.

BTW wnetrze kupilem dokladnie takie samo jak twoje, czyli skóra, drewno, rolety boczne tez będą. Szyber elektryczny tez mam (fabryczny), umiejetnie korzystajac z nawiewu i szyberka przezyzlem poprzednie lato i wcale nie bylo zle... to co? nie bac sie i przekladac wszystko na raz?

Jeżeli skóra się nagrzeje to nie pomoże ani szyber, ani roleta :) Mimo to ja bym przekładał, niema tragedii. :cool2:

Edytowane przez krzysztof1794
Brokatrot Metallic
Opublikowano

wymieniaj na skórę i nie patrz na nic. Jak już masz to zmieniaj. W lecie jest tylko kilka takich dni kiedy tapicerka nagrzeje ci się do niewiarygodnej temperatury.

Kiedyś w lato zostawiłem,
... ile razy w ciągu roku jest tych "kiedyś"? w zimie za to siedzisz kilka minut tyłkiem na zimnym welurze zanim nagrzeje się nie od ogrzewania tylko od ciebie i dopiero zaczyna ci być ciepło. Na skórze trwa to kilkanaście sekund :lol:

Podłokietnik jak wszystko da się naprawić :8) tam jest taka zapadka która mogła się po prostu poluzować. Jak nie rozkręcisz to się nie dowiesz. Może być tez do wymiany.

oparcie wspomagane jest siłownikami podobnymi do tych które trzymają maskę czy klapę tylną więc może one maja już dosyć:)

podczas demontażu boczków ZAWSZE coś się ułamie (zatrzask - częściej) czy wyszczerbi (boczek - rzadziej) nawet mechanikowi czy tapicerowi. Największy pic jest w tym żeby to poskładać do kupy żeby nie było widać i wtedy trzeba by coś podkleić i jest extra.

Jak masz instalację gotową fabryczną na cztery szyby to mam w zanadrzu cztery siłowniki szyb

Opublikowano

Boki i fotele juz mam, i powtorze pytanie... czy boki sie wkleja, albo podkleja w jakis miejscach czy trzymaja sie tylko na spinkach? nie chce zeby mi cos rezonowalo w czasie jazdy....

Bardzo dlugo szukalem boczków gdzie na tył jest korbka, i te takie wlasnie są, a na przód siłowniki kupilem juz jakis czas temu, takze dzieki, chyba ze sie okaza niesprawne to wtedy sie odezwe:)

Czy da sie cos zrobic z ta regulacja polozenia oparcia bez rozbierania tapicerki siedziska fotela (skorzanego)? Mam drugi komplet foteli welurowych w piwnicy i moze cos by sie dalo z tego zrobic (tych oryginalnych z auta nie ruszma bo sa w stanie idealnym).

Dlugo sie bilem z myslami, czy zmieniac ten srodek, bo to juz nie bedzie oryginal, ale co mi tam, niech bedzie... :norty:

Fajnie byloby jakby sie wypowiedzieli jeszcze inni userzy posiadajacy skórę i brak klimy

Opublikowano

wymieniaj na skórę i nie marudź:)

boki trzymają się na plastikowych spinkach a w miejscach mocowania podłokietnika są przykręcone śrubami. Klejenie odbywa się gdy plastikowy zatrzask nie trzyma się w boczku - tapicerce, gdy jest wyrwany ze swojego miejsca "zakotwiczenia"(ja to tak nazywam)"). Nie ma klejenia między boczkiem a drzwiami.

co do oparcia - według mnie da się "coś z tym zrobić" bez zdejmowania tapicerki. Widziałem to mocowanie i twierdzę że się da jednak nigdy tego nie robiłem. Niech powie ktoś kto się tego podjął bo i ja będę niedługo zainteresowany tym przedsięwzięciem.

Opublikowano
Klima w zasadzie nie ma tu nic wspolnego ze skora, bo fotele nagrzewaja sie glownie jak auto stoi na prakingu. Wtedy nie mozna na taki fotel usiasc, ale potem jakos idzie.
Opublikowano (edytowane)

1. Brak klimy mocno da sie we znaki w lecie? Auto diamantswarz, skóra czarna, boki przekladalbym czarne skorzane z drewnem (w drodze kompletne z roletami). 99% jazdy to miasto - odcinki od 5 do 20km - kilka razy dziennie, wiec klima w moim wypadku nie miala by nawet czasu na zadzialanie (trasy rzadko i w wiekszosci do 100km).

Klimatyzacja zaczyna dobrze chlodzic juz po kilometrze albo i krocej, o ile jest sprawna i uzywa sie jej wlasnie glownie w miescie. Ja jezdze jeszcze krotsze odcinki. W trasie ped powoetrza jest tak duzy ze w zasadzie wlaczanie klimatyzacji czesto staje sie zbedne.

A kanape od E32 bys musial jakos upchac na sile do E34.

wymieniaj na skórę i nie patrz na nic. Jak już masz to zmieniaj. W lecie jest tylko kilka takich dni kiedy tapicerka nagrzeje ci się do niewiarygodnej temperatury.

Nie jestem tu jakims przeciwnikiem skory, ale w zimie to tez nie jest za wspaniale jak na mrozie -15, -20 fotel jest twardy i zimny jak blacha.

Edytowane przez rafal735r
Opublikowano
Kiedyś w lato zostawiłem,
... ile razy w ciągu roku jest tych "kiedyś"? w zimie za to siedzisz kilka minut tyłkiem na zimnym welurze zanim nagrzeje się nie od ogrzewania tylko od ciebie i dopiero zaczyna ci być ciepło. Na skórze trwa to kilkanaście sekund :lol:

To ciekawe.

Czemu te forum nie dokleja wypowiedzi sam tylko daje kolejnego posta. Widze ze Moderacja jest tu nad wyraz leniwa.

Opublikowano (edytowane)

Boston0006 dzieki, jak beda mial chwile to obczaje czy sa te kostki

brodi-zwarcie jak nie trzeba nic kleic to git - boki do przekladki sa w dobrym stanie, maja prawie wszystkie spinki, mysle ze brakujace przeloze ze swoich, a fotele najwyzej zamontuje takie jak sa, a za jakis czas coś z nimi zrobie, chyba ze sie uda od razu:)

rafal735r no tak masz racje, klima z nagrzana skora nie ma nic wspolnego, no ale jak piszesz ze po kilometrze juz chłodzi wnetrze to tylko sie cieszyc. Klimy zakladac nie bede, za duzo z tym roboty, poza tym za duzo juz zainwestowaelm w auto jesli chodzi o moje kaprysy i na wymienie wnetrza zakoncze ( jak uporam sie z podlokietnikiem i tym oparciem).

Edytowane przez hms84
Opublikowano

brodi-zwarcie jak nie trzeba nic kleic to git - boki do przekladki sa w dobrym stanie, maja prawie wszystkie spinki, mysle ze brakujace przeloze ze swoich, a fotele najwyzej zamontuje takie jak sa, a za jakis czas coś z nimi zrobie, chyba ze sie uda od razu:)

rafal735r no tak masz racje, klima z nagrzana skora nie ma nic wspolnego, no ale jak piszesz ze po kilometrze juz chłodzi wnetrze to tylko sie cieszyc. Klimy zakladac nie bede, za duzo z tym roboty, poza tym za duzo juz zainwestowaelm w auto jesli chodzi o moje kaprysy i na wymienie wnetrza zakoncze ( jak uporam sie z podlokietnikiem i tym oparciem). Kanape sie jakos upcha:)

p.s. jak tworzysz nowe posty to ci nie bedzie ich sklejac, lepiej korzystac z funkcji "edytuj"

Boczki jest bardzo latwo zdjac. Najlepiej nie uzywac do tego zadnych narzedzi, oczywiscie procz srubokreta do odkrecenia srub. Najpierw podwazasz dol palcami i pokolei odpinasz spinki. Na koniec trzeba dociagnac do siebie uchwyt za ktory lapiesz jak zamykasz drzwi i jednoczesnie ciagnac wszystko do gory. Z tym jest najgorzej, bo wszystko sie wygina jakby mialo zaraz peknac. Jak napisali wczesniej jakby spinek brakowalo to w byle jakim sklepie kupisz 20gr/szt, albo jak sam stwierdziles wyjmiejsz ze starcyh tak jak ja.

Jesli chodzi o klimatyzacje to zalozenie zwyklej kosztuje podobno 1000zl. Sprezarke mozna trafic na allegro czy gdziekolwiek. Nie jest to az tak skomplikowane. O climatroniku to mozna zapomniec, bo chyba nawet Copperfield by tego nie zalozyl. U mnie tez chyba ktos dolozyl klime, bo po rokodowaniu VIN nie ma o niej wzmianki. Nie mam pojecia kto to zrobil, ale klimatyzacja chlodzi jak lodowka w najwieksze upały. Raz udalo mi sie zejsc w miescie przy jezdzie 40km/h do 3 - 3.5st.

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz :D

Po przelozeniu środka pojezdze dluzszy czas i sam ocenie czy bardzo cierpie z powodu braku klimy czy da sie przezyc...

1000zl to z kosztami robocizny? chyba za malo albo za same graty bym musial tyle dac :?: Jesli za taką kwote daloby sie zalozyc klime to mozliwe ze bym sie skusil :mrgreen:

Opublikowano
Na konkurencyjnym forum wyczytalem, ze jeden z kolegów zakladajac elektryczne szyby mial juz gotowa inastalacje i powiazal to z tym ze fabrycznie auto wyszlo z elektrycznym szyberem. Ja mam taka sama sytuacje, czyli jest szansa ze jest instalacja i whystarczy tylko przlozyc siloniwki i przelacznik? Wie ktos cos na ten temat?
Opublikowano
Ja mialem tez przekladac silowniki. Moglem je miac za darmo jak przekladalem wnetrze. Ale nie chcialo mi sie. Teraz zaluje. Wystarczy podpiac wiazki, w miejsce mechanizmu recznego wstawic silowniki (one sa nitowane wiec trzeba wiercic) i zmienic guziki z 2 na 4 na tunelu.
Opublikowano
Ja w tunelu nie mam w ogóle guzików, więc zmieniam też tunel. Miała być cała deska na jasno, ale po przymiarkach zdecydowałem się na dwukolorowe wnętrze ;).

Opublikowano
Rozebrałem moje drzwi i u mnie sprawa nie wygląda tak kolorowo. Instalacje jest podciągnięta, ale tylko do wtyczki w karoserii. Być może, że masz tak samo, wtedy będziesz musiał sobie kabelki dorobić. Mam instalacje do szyb (tą z drzwi), więc w razie czego mogę Cię pokierować ;).

Opublikowano

Więc tak: przelozylem fotele skórzane - po wymienianie silowników teleskopowych oparcie przestalo opadac :)

Kanape trzeba bylo upchać, we dwóch dalo rade, troche wystaje i troche mnie to wkurza, bo u mnie musi byc wszystko na tip top

Mimo fabrycznego elektrycznego szybera, nie mam kostek w drzwiach, mozliwe ze sa w slupkach, ale jeszcze nie sprawdzalem - za to są kostki w tunelu. Silowniki elektryczne zalozone, dzialaja na krótko.

Czy cos mi jeszcze potrzebne do tych szyb :?: Jakis przekaznik, sterownik czy cos :?: Czy wystarczy tylko polaczyc ze sobą silowniki z przelacznikami :?:

Mimo, ze na skórze siedzi sie bardzo wygodnie (jest twarda i dobrze trzyma po bokach) to juz wiem, że wylatuje, co za tym idzie nie będę montowal boczków - pozostane przy oryginale - dojdą jedynie elektryczne szyby na przód.

Zaliczylem jedna trasę w weekeend i bardzo przyjemnie sie jechało, ale wzgledy estetyczne przeważyły - welur mam w stanie idealnym, a skóra choć w stanie dobrym jak na swoją pełnoletoność i tak gorzej wygląda, a wystająca kanapa tylko mnie w tym przekonaniu utwierdziła... a i dostalem op.. od dziewczyny za te moje mody :norty:

Skóra i boki pójdą na sprzedaż, do moich welurów dołoze podłokietniki, a za dwa trzy lata będę rozglądał sie za e39 w wysokiej opcji :P