Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem świeżym użytkownikiem BMW-moje pytanie brzmi: czy i jak często zdarzają się kradzieże BMW? Czy jest to tzw. auto "chodliwe" wśród złodziei? W skali porównania np. do Audi czy Passatów jak użytkownicy okreslilibyście "zainteresowanie" amatorów cudzej własności tymi autami, akurat tym modelem?

Poprzednio jeździłem WV i po dwóch próbach kradzieży stwierdziłem,że nie kupię już tak chodliwego towaru i uslyszałem lub wyczytałem opinię na temat BMW, iż wśród złodziei marka ta nie jest na pierwszym miejscu. Ciekawy jestem Waszych opinni gdyż stwierdzić mogę , iż autko przyciąga wzrok...

Pozdrawiam i dziękuję.

Opublikowano

Witaj, ostatnio czytałem w gazecie motoryzacyjnej tylko nie pamietam dokładnie której Auto Świat albo MOTOR, że owszem VW i Audi są chętnie kradzione przez złodziejaszków, ale o BMW nie było w zasadzie mowy - owszem zdarzają się ale bardzo sporadycznie. U mnie w okolicy Wielbarka biorą głównie VW, Skody czasem Audi, choć rok temu szarpneli 2 x E46 i 1 x E39 wszystkie Turasy. Wg mnie biorą to na co jest zapotrzebowanie w danej chwili i tyle...

Pozdrawiam

Opublikowano

jak to kiedyś przeczytałem w internecie było pytanie dlaczego najwięcej ginie passatów i golfów a BMW nie chcą , ktoś odpisał na to " bo BMW to podjeżdżają po takie passaty i golfy "

A tak na serio . Ryzyko kradzieży napewno zawsze jest , duzy wpływ ma na to z jakiego pochodzenia jest samochód często zdarza się ze poprzedni właściciel ma dodatkowy dorobiony kluczyk i po tygodniu , miesiącu od sprzedaży wraca po swój samochód .

Kolejna możliwość to "kradzież" samochodu na którego właściciel nie ma już na spłatę rat czy leasingu ...

Ogólnie bardziej narażone na kradzieże BMW są modele z kluczykami typu smart key w e60 po 2007 roku w górę ....

Opublikowano

Witam kolegów-dziekuję za odpowiedzi.

Oczywiście instaluję w aucie "niedźwiedzia", kartę i dodatkowy alarm,a wyłączenia znam tylko ja.

W WV pomogła mi własnie blokada pierwszym razem, a drugim razem sam "powiadamiacz" i gnojki uciekli-drażniła mnie właśnie ta"chodliwośc" bo dwa podejścia do jednego auta o czymś świadczy.

Mam nadzieję, że na BMW nie ma takiego parcia, między innymi dlatego też przesiadłem sie na tą markę, nie wspominając o innych zaletach oczywiście.

Dziękuję jeszcze raz.

Opublikowano

Dokładnie. Też to przerabiałem, dlatego do każdego auta Autocasco na 100%, własne zabezpieczenia i alarmy. Do VW wstawiałem do środka auta nawet super głośną syrene dodatkową z własnym zasilaniem (nie pamietam ile dB, ale nie idzie w środku wysiedzieć jak wyje-daje gorzej od wkurzonego niemowlaka). Gorzej jak trafi sie jakiś cieć, co się wkurzy i poniszczy auto.

Mam nadzieję, że już mnie to nie spotka przy tej marce.

Opublikowano
Potwierdzam, że najlepszym zabezpieczeniem jest AC z opcją ustalonej sumy do wypłaty przy kradzieży albo kasacji ale ostatnio dochodzę do wniosku że odpukać auto dobrze się sprawuje i szkoda byłoby go stracić .... i chyba zamontuje odżałuje 1300 zeta na zedera :wink:
Opublikowano

Według mnie zeder to nic dobrego

Dla mnie zabezpieczenie przed złodziejem to rzecz która nie uszkodzi samochodu , a uwieź mi że złodziej jak już odpali samochód to zrobi wszystko żeby nim odjechać , a nawet jeżeli mu się to nie uda niechciałbym być właścicielem tego auta bo zazwyczaj zawsze robią coś na złość

To ci odpalą gaśnice w samochodzie , wbiją śrubokręt w wyświetlacz nawigacji , potną tapicerkę

W takim przypadku wolał bym zeby to auto odjechało :)

Jeżeli zamontujesz własne zabezpiecznie ( odcięcie pompy ) czy też rozrusznika tutaj według mnie ryzyko jest mniejsze i szkody również

Po drugie już widzę jak za każdym razem zamykasz blokadę zedera :) może przez pierwszy miesiąc pózniej będziesz mówił " a ide tylko po gazetę " wracasz a auta nie ma

Zabezpieczenie powinno być tak zamontowane aby nie pokazywało że " w tym samochodzie coś jest " jak i automatycznie po wyłączeniu zapłonu po kilku sekunadach się uzbrajało

Ale to moje zdanie

AC jest OKey pod warunkiem że wiesz dobrze jakie są * w ubezpieczalni :)

Najczęściej odmawiana wypłata odszkodowania w przypadku kradzieży auta :

Brak kompletu kluczy do samochodu - jeżeli do samochodu masz 1 kluczyk a nie jest zaznaczone to na polisie nie dostaniesz całej kwoty tylko % o który i tak musisz się prosić

Takich gwiazdek jest kilka

Opublikowano
Zgadzam się-AC tylko po dokładym przeczytaniu OWU i drobnych druczków. Ja zawsze wybierm opcję kosztorysową, brak udziału własnego ofkors i brak amortyzacji części. No a swoje zabezpieczenia i tak dokładam.
Opublikowano

Hej,

Nasze auta zazwyczaj robione sa na zamówienie , na częsci a w miescie to i laweta potrafia podjechac i zabrac w biały dzień.

Kiedyś na parkingu lesnym przy plaży zostawiłem auto i do gościa mówie z usmiechem żeby z oka niespuszczał a on do mnie serio "panie jak zjodziej chce to wezmie w 3 minuty takie auto a ja nawet nie dygne bo dostane baty" :shock:

Całe szczęscie nic nie było ale dało do myślenia.

Opublikowano
No to mam dla Was hit sezonu od poczatku roku gina Bmw e60 na potege, kradziez tego modelu to dokładnie 3-4 minuty alarm fabryczny poddaje sie po wyrwaniu zamka i wlozeniu srubokreta, reszta to juz formalnosc. Mam aktualne dane gdyz w styczniu ukradli mi moją, i na kamerze czas odjazdu typa moim samochodem to dokladnie 4 min. Powodzenia Panowie :)
Opublikowano
No to mam dla Was hit sezonu od poczatku roku gina Bmw e60 na potege, kradziez tego modelu to dokładnie 3-4 minuty alarm fabryczny poddaje sie po wyrwaniu zamka i wlozeniu srubokreta, reszta to juz formalnosc. Mam aktualne dane gdyz w styczniu ukradli mi moją, i na kamerze czas odjazdu typa moim samochodem to dokladnie 4 min. Powodzenia Panowie :)

Skąd dane że giną na potęgę?? Bo twoją Ci ukradli??

Opublikowano
Dane z Policji, poza tym ja moją znalazłem, w okoł mojego miejsca zamieszkania zwineli jeszcze 3 . W Warszawie w ciagu tygodnia w styczniu 9 sztuk.
Opublikowano
Na pewno alarm sie poddaje po wyrwaniu zamka? U mnie jak otworze drzwi kluczykiem to alarm wyłączy sie dopiero po przekreceniu kluczyka w stacyjce. Jak znalazłes ten swój samochód?
Opublikowano
Na pewno alarm sie poddaje po wyrwaniu zamka? U mnie jak otworze drzwi kluczykiem to alarm wyłączy sie dopiero po przekreceniu kluczyka w stacyjce. Jak znalazłes ten swój samochód?

ty masz pewnie model po lifcie zgadza sie ? e60 bez dodatkowych zabezpieczen idze jak kiedys polonez.

Opublikowano

Ciekawa ta historia, 4 min?? A można prosić o film?? Jakoś w te 4 min nie wierze :norty:

Wierzyc sobie możesz lub niewierzyć, ukradną ci to będziesz robił dochodzenie i wtedy sie dowiesz.

Opublikowano
Mam model przed liftem ze zwykłym kluczem. Wydaje mi sie, że nie powinno być możliwości wyłączenia alarmu w samych drzwiach. Przez jakiś czas musiałem radzić sobie bez pilota i za każdym razem gdy wchodziłem do auta wył alarm do czasu włączenia zapłonu, na co w sumie i tak nikt nie reagował;)
Opublikowano
Mam model przed liftem ze zwykłym kluczem. Wydaje mi sie, że nie powinno być możliwości wyłączenia alarmu w samych drzwiach. Przez jakiś czas musiałem radzić sobie bez pilota i za każdym razem gdy wchodziłem do auta wył alarm do czasu włączenia zapłonu, na co w sumie i tak nikt nie reagował;)

a u mnie wkladasz srubokret i jedziesz, to nie wiem czemu tak jest . Sprawdz sobie dokladnie . a ktory masz rok auta moze cos w rocznikach pozmieniali .

Opublikowano

Hmmm-ciekawe, to co piszesz o kradzieżach i kluczyku-w sumie mam dwa piloty i serwisowy plastikowy kluczyk, więc nawet nie wiem jakby tu plastikowym odpalic auto:) a już wogóle otworzyć...ja mam również model przed liftem. Zastanawiam się teraz czy nie rozłączyć zamków aby z klucza nie dało rady wejść-zawsze to utrudnienie. Blokadę już mam, alarm i kartę również-chyba jednak rozłączę zamki aby gnojom utrudnic życie.

Cholera swoją drogą rozmawiałem niegdyś (2-3lata temu...) ze znajomym policjantem i mówił, że BMW nie są takie chodliwe-coś się pozmieniało? Miałem nadzieję, że przesiadając sie na tą markę uniknę tych przykrości tym razem. Jeśli teraz znowu będe miał przypadek próby, lub kradzież, to następne moje auto będzie p@#%^&na KIA lub Hyundai...-w d...ie mam to-auto ma jeździć i ułatwiać życie, a nie utrudniać....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ciekawa ta historia, 4 min?? A można prosić o film?? Jakoś w te 4 min nie wierze :norty:

Wierzyc sobie możesz lub niewierzyć, ukradną ci to będziesz robił dochodzenie i wtedy sie dowiesz.

nie wiem czy wiesz bo dawno Cię nie było ze Capaz to nasz dawny przyjaciel od M5 :mrgreen:

Opublikowano

Moja jest z początku produkcji, odpalana z kluczyka nie z przycisku i wydaje mi sie że to te palone na przycisk są takie łatwe w kradzieży bo nawet na youtube widziałem jak ktoś odpalil taka w moment.

@BZQ Ty masz w ogóle w swojej alarm? Bo nie każda ma alarm.

Opublikowano
Tak mam alarm i otwieralem kluczykiem i sie dezaktywowal sprawdz jeszcze razu u ciebie moze masz cos juz zmienione przez poprzedniego wlasciciela u mnie wszystko fabryka. Wyrwany zamek , srubokręt wchodzisz jak do swojego, wpinasz immo baypass w ODB łamiesz stacyjke i jedziesz już jak swoim. Wlasnie w modelach na karte ciezej jest wejsc do srodka a potem to samo wszytsko. Pozmieniało, sie nagle nie wiadomo czemu zwiekszylo sie zapotrzebowanie na E60 u zlodziei podobno od poczatku roku. Zreszta widac po forum, jest zbyt np na uzywaki drzwi w kolorze itd :) Allegro to najlepszy diler czesci do BMW a popyt jest spory :)
Opublikowano
Tak mam alarm i otwieralem kluczykiem i sie dezaktywowal sprawdz jeszcze razu u ciebie moze masz cos juz zmienione przez poprzedniego wlasciciela u mnie wszystko fabryka. Wyrwany zamek , srubokręt wchodzisz jak do swojego, wpinasz immo baypass w ODB łamiesz stacyjke i jedziesz już jak swoim. Wlasnie w modelach na karte ciezej jest wejsc do srodka a potem to samo wszytsko. Pozmieniało, sie nagle nie wiadomo czemu zwiekszylo sie zapotrzebowanie na E60 u zlodziei podobno od poczatku roku. Zreszta widac po forum, jest zbyt np na uzywaki drzwi w kolorze itd :) Allegro to najlepszy diler czesci do BMW a popyt jest spory :)

Sprawdze jeszcze ale na bank po otwarciu auta tym plastikowym kluczem i otwarciu drzwi alarm wył.

Mam jeszcze antynapad więc może coś tam pozmieniali przy okazji.

W sumie sie nie ma co dziwić, że coraz więcej kradną bo przecież coraz więcej tych samochodów i sprowadza sie też sporo rozbitych więc zapotrzebowanie na części spore.