Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem za bardzo gdzie wrzucić to zapytanie i jak je nazwać, ale chodzi mi konkretnie o taką rzecz: auto "podobno" kupione w polskim autoryzowanym salonie bmw w 2001 roku. Tylko po rozkodowaniu VIN-u wychodzi, że auto miało instrukcję obsługi w języku niemieckim:

S879A GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET Instrukcja obsługi, jęz. niemiecki

i pytanie, czy jest to możliwe, że auto kupione u polskiego dealera dostaje instrukcje w obcym języku? Czy to po prostu jest jakiś wałek i auto jest ściągane z niemiec. Sprawa dotyczy 2001 roku, nie wiem jak wtedy było, ale tak na logikę auto powinno chyba dostać instrukcję w języku polskim?

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano (edytowane)
sam sobie odpowiem, wychodzi na to, że jest to możliwe, bo sprawdziłem vin kilku krajowych bmw i było tak samo: instrukcja obsługi j. niemiecki. Ale to nie oznacza, że kupując z Pl salonu nowe bmw nie dostaje się instrukcji w naszym języku, bo to by chyba było nienormalne. Edytowane przez kameleon3000
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No a co z historią itd? Sprawdzałeś w ASO to auto po VIN?
Opublikowano

co do samej historii to nie wiem, w aso nie miałem możliwości sprawdzić historii.

ps. chociaż sam już nie wiem jak to jest, jak patrze beemki nowe 2011rok, z Pl ASO to jednak jest wyszczególnione w VIN, że książka obsługi oraz instrukcja obsługi jest w języku polskim.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oj ale BMW olewało długo Polskę. Na przykład polskie mapy do nawigacji Prof w E60 pojawiły się raptem kilka lat temu. Byliśmy dla nich niszowym rynkiem.
Opublikowano

To nic nie znaczy. Ja tak mam, a mam salon Polska. Opcja polskiej instrukcji pojawiła się w konfiguratorze chyba dopiero rok temu. Mimo tego dostałem fizycznie instrukcje po polsku.

Najłatwiej to chyba sprawdzić w karcie pojazdu lub dowodzie kiedy była pierwsza rejestracja, a kiedy produkcja. Przecież w dowodzie wpisuje się datę pierwszej rejestracji także za granicą. Porównujesz datę 1 rejestracji i datę 1 rejestracji w kraju, na polskiego właściciela który występuje z imienia i nazwiska.